Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM legt lossen van schip met NAM-afval stil

OM legt lossen van schip met NAM-afval stil

DELFZIJL (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag het lossen van een schip met afval van de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM stilgelegd. Dat gebeurde na controles in de haven van Delfzijl. Volgens het OM kon de lading worden aangemerkt als gevaarlijk afval en daarvoor gelden speciale regels. De NAM zegt dat de samenstelling van het afval niet gevaarlijk is.

De politie controleerde het schip samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Er loopt al langer een strafrechtelijk onderzoek naar productiewater dat vrijkomt bij de winning van aardgas. Het lijkt erop dat dat productiewater in strijd met de geldende regelgeving wordt verwerkt, aldus het OM. Volgens de NAM is er in het kader van dat onderzoek nog niet gesproken over het afval dat woensdag werd vervoerd.

Het schip in de haven van Delfzijl kwam van de gasbehandelingsinstallatie in Den Helder. De lading was bestemd voor de Opslag- en ScheidingsFaciliteit OSF in Delfzijl. Beide locaties zijn eigendom van de NAM. De NAM moet het gevaarlijke afval nu aanbieden bij een verwerker die daarvoor speciale vergunningen heeft, zegt het OM. De NAM werkt aan het onderzoek van het OM mee en zal het afval elders laten verwerken.

Meer uit Binnenland

Twee kinderen nog in levensgevaar na steekpartij Annecy

PARIJS/ANNECY (ANP) - Twee van de vier peuters die donderdag gewond raakten bij een steekpartij in Annecy verkeren nog in levensgevaar, meldt een woordvoerder van de Franse regering. Het gaat volgens Franse media om twee Franse neefjes van 2 jaar oud.

18 minuten geleden
Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident, meldt de politie.

32 minuten geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

1 uur geleden
Wilde dieren tijdens lockdowns 73 procent verder aan de wandel

NIJMEGEN (ANP) - Wilde dieren liepen tijdens de strikte coronalockdowns in de eerste helft van 2020 gemiddeld maar liefst 73 procent verder dan ze precies een jaar eerder deden in een nog praktisch coronavrije wereld. Dat blijkt volgens de site van de Radboud Universiteit in Nijmegen uit onderzoek van onder anderen de aan deze instelling verbonden ecologe Marlee Tucker.

1 uur geleden
Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

2 uur geleden
Twee explosies bij winkelcentrum in Arnhem

ARNHEM (ANP) - In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing was ongeveer gelijktijdig bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant. De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

5 uur geleden
Enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid

AMSTERDAM (ANP) - Station Amsterdam Zuid is vrijdagavond het toneel van een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, wordt dan op een reizigerstunnel geschoven. De operatie is live te volgen via een webcam, en geïnteresseerden die zich vooraf hebben aangemeld kunnen er bij zijn.

6 uur geleden