Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM krijgt zaak dubbele moord Delfgauw niet rond, vraagt vrijspraak

OM krijgt zaak dubbele moord Delfgauw niet rond, vraagt vrijspraak

DEN HAAG (ANP) - De inmiddels al zeven jaar lopende zaak over de moord op twee Colombiaanse mannen is niet rond te krijgen. Frustrerend, geeft de officier van justitie direct toe, maar het is niet gelukt te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de dood van de mannen. Hun lichamen werden in stukken gehakt en verpakt in vuilniszakken teruggevonden in een sloot bij Delfgauw. De reden voor de liquidaties zou een mislukte drugsdeal zijn.

De 40-jarige Colombiaan Juan R. P. zat een tijd vast voor de moord, maar het Openbaar Ministerie is niet overtuigd van zijn schuld. Zelf heeft hij verklaard dat hij weliswaar betrokken was bij de drugsdeal, maar niet wist van de moorden. "Ik kan zijn verklaring absoluut niet als onzinnig terzijde schuiven", zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank in Den Haag. Hij vraagt daarom vrijspraak voor de moord.

Voor zijn betrokkenheid bij de drugsdeal, er moest een partij geleverd worden aan Australië, eist hij een straf die even lang is als de tijd die R. P. in voorarrest zat: 184 dagen. "En daarmee is wat mij betreft de kous af."

Tussenpersoon

Een mogelijk scenario is dat R. P. fungeerde als tussenpersoon, tussen een aantal Australiërs die drugs hadden besteld en daar een half miljoen euro voor hadden betaald en een groep Colombianen die zou leveren maar dat niet deed. Beide partijen zouden in Nederland hebben afgesproken om de mislukte transactie opgehelderd te krijgen. En daarvan is dus niet duidelijk of R. P. iets met de moorden te maken heeft, of dat hij zelf aan de dood ontsnapt is.

R. P. was vrijdag niet aanwezig bij de behandeling van zijn zaak. Hij woont in Spanje. Vanwege de reisbeperkingen rond het coronavirus was het voor hem niet mogelijk hier te zijn, vertelde zijn advocaat.

Uitspraak

De langlopende zaak zou eigenlijk in 2018 al inhoudelijk behandeld worden, maar het Openbaar Ministerie heeft nog een ultieme poging gedaan om de zaak alsnog rond te krijgen. Vergeefs dus.

De rechtbank doet 6 november uitspraak.

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

1 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

3 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

5 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

5 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

6 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

7 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

9 uur geleden