Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM krijgt zaak dubbele moord Delfgauw niet rond, vraagt vrijspraak

OM krijgt zaak dubbele moord Delfgauw niet rond, vraagt vrijspraak

DEN HAAG (ANP) - De inmiddels al zeven jaar lopende zaak over de moord op twee Colombiaanse mannen is niet rond te krijgen. Frustrerend, geeft de officier van justitie direct toe, maar het is niet gelukt te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de dood van de mannen. Hun lichamen werden in stukken gehakt en verpakt in vuilniszakken teruggevonden in een sloot bij Delfgauw. De reden voor de liquidaties zou een mislukte drugsdeal zijn.

De 40-jarige Colombiaan Juan R. P. zat een tijd vast voor de moord, maar het Openbaar Ministerie is niet overtuigd van zijn schuld. Zelf heeft hij verklaard dat hij weliswaar betrokken was bij de drugsdeal, maar niet wist van de moorden. "Ik kan zijn verklaring absoluut niet als onzinnig terzijde schuiven", zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank in Den Haag. Hij vraagt daarom vrijspraak voor de moord.

Voor zijn betrokkenheid bij de drugsdeal, er moest een partij geleverd worden aan Australië, eist hij een straf die even lang is als de tijd die R. P. in voorarrest zat: 184 dagen. "En daarmee is wat mij betreft de kous af."

Tussenpersoon

Een mogelijk scenario is dat R. P. fungeerde als tussenpersoon, tussen een aantal Australiërs die drugs hadden besteld en daar een half miljoen euro voor hadden betaald en een groep Colombianen die zou leveren maar dat niet deed. Beide partijen zouden in Nederland hebben afgesproken om de mislukte transactie opgehelderd te krijgen. En daarvan is dus niet duidelijk of R. P. iets met de moorden te maken heeft, of dat hij zelf aan de dood ontsnapt is.

R. P. was vrijdag niet aanwezig bij de behandeling van zijn zaak. Hij woont in Spanje. Vanwege de reisbeperkingen rond het coronavirus was het voor hem niet mogelijk hier te zijn, vertelde zijn advocaat.

Uitspraak

De langlopende zaak zou eigenlijk in 2018 al inhoudelijk behandeld worden, maar het Openbaar Ministerie heeft nog een ultieme poging gedaan om de zaak alsnog rond te krijgen. Vergeefs dus.

De rechtbank doet 6 november uitspraak.

Meer uit Binnenland

Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

1 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

2 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

2 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

2 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

3 uur geleden
NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

5 uur geleden
Veenbrand in Overijssel onder controle

WIERDEN (ANP) - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak op een stuk veen tussen het Overijsselse Hoge Hexel en Wierden kreeg de brandweer rond 05.00 uur vrijdagochtend onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer nog even nodig om de resterende smeulbrandjes in het veen te blussen.

9 uur geleden