Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM komt toe aan strafeisen in zaak overval op waardetransport

OM komt toe aan strafeisen in zaak overval op waardetransport

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie komt dinsdag met de strafeisen tegen acht mannen die worden verdacht van de gewelddadige overval op een waardetransport bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord, op 19 mei vorig jaar. De overval leidde tot een wilde achtervolging door de massaal uitgerukte politie, die eindigde in een weiland bij Broek in Waterland, een dorp boven Amsterdam. Eén overvaller, een Fransman van 47, werd daar door de politie doodgeschoten.

Vorige week woensdag kwamen de twee officieren in tijdnood tijdens hun requisitoir, dat door tolken wordt vertaald in het Frans. Gedurende hun betoog in de rechtbank in Amsterdam, waarin ze de verzamelde bewijzen uiteen zetten, werd na enkele uren duidelijk dat ze niet zouden toekomen aan de strafeisen. De rechtbank besloot dat de officieren hun verhaal op dinsdag kunnen afronden.

De focus in de strafzaak ligt op de vraag of de vluchtende overvallers gericht op de politie hebben geschoten. De verdachten hebben tot dusver volgehouden dat dat niet het geval is geweest. Nergens zijn inslagen gevonden van door de overvallers afgevuurde kogels.

Dat er flink is geschoten, staat vast. In Broek in Waterland zijn acht hulzen gevonden van door de overvallers verschoten kogels en 87 van politiekogels. Naast het dodelijke slachtoffer onder de overvallers raakten twee van hen gewond.

De acht verdachten zijn afkomstig uit Frankrijk en België, op twee na veertigers. Een negende verdachte uit Frankrijk staat later terecht. Een tiende, Belgische verdachte moet nog naar Nederland worden overgebracht. Ook een in november in België aangehouden vrouw van destijds 20 is nog verdachte. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig.

Meer uit Binnenland

Volkskrant-stuk over NOS Sport wint journalistieke prijs De Tegel

DEN HAAG (ANP) - Volkskrantjournalisten Abel Bormans, Maud Effting en Willem Feenstra hebben de Tegel in de categorie Nieuws gewonnen voor hun onthullingen over de werksfeer op de redactie van NOS Sport. "Goed teamwerk dat nieuws maakte, maar nog wel meer deed dan dat. De Tegel lichten. Praktijken blootleggen die niet door de beugel kunnen", aldus de jury van de journalistieke prijs in het juryrapport.

11 minuten geleden
Groep mannen deelt klappen uit aan betogers tentenprotest UvA

AMSTERDAM (ANP) - Rond de tien mannen hebben maandagavond de confrontatie gezocht met de demonstranten van het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De mannen begonnen de demonstranten uit het niets te slaan en gooiden met vuurwerk en fakkels.

3 uur geleden
Paar honderd mensen bij tentenprotest bij campus UvA

AMSTERDAM (ANP) - Bij het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn maandagavond een paar honderd mensen aanwezig. Ook tientallen medewerkers van de UvA hebben zich bij de demonstratie gevoegd.

5 uur geleden
OM: grote organisatie achter aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Achter de moordaanslag op 'tattookiller' Cor P. zat een criminele organisatie met "soldaten, moordmakelaars en opdrachtgevers". In het dossier vallen veelvuldig de namen van Jaouad F. en Ridouan Taghi, bleek maandag op de eerste dag van deze strafzaak in de rechtbank in Zwolle.

6 uur geleden
PSV-selectie met platte kar vertrokken voor toer door Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De spelers van landskampioen PSV zijn iets na 17.00 uur vertrokken bij het Philips Stadion voor een rondrit met de platte kar door Eindhoven. Eindpunt is het Stadhuisplein waar de staf en selectie op het bordes van het stadhuis worden gehuldigd. Vlak voordat de spelers vertrokken, liepen ze met de kampioensschaal een ereronde door het stadion.

7 uur geleden
Advocaat Schouten staat kroongetuige Nabil B. opnieuw bij

DEN HAAG (ANP) - Advocaat Peter Schouten gaat kroongetuige in het Marengoproces Nabil B. weer bijstaan. Dat bevestigt Schouten maandag na berichtgeving door De Telegraaf. De advocaat helpt B. in het hoger beroep in de strafzaak tegen Ridouan Taghi.

8 uur geleden
Nederlandse F-35's naar Estland voor bewaking NAVO-luchtruim

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35's naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

8 uur geleden