
OM komt met strafeisen tegen drugsbende van Piet Costa
ROTTERDAM (ANP) - In de grote drugszaak rond Roger P., alias Piet Costa, houdt het Openbaar Ministerie woensdag het requisitoir, dat uitmondt in de strafeisen tegen de vermeende drugsbaron en zijn entourage.
De zaak in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam gaat over internationale drugshandel en witwassen. De drugsbende zou verantwoordelijk zijn voor de invoer van grote hoeveelheden cocaïne in de havens van Rotterdam en Antwerpen (1015 kilo in 2015 en 3776 kilo in 2016 en 1200 kilo in maart 2020). De grootste vondst vond de douane in de Rotterdamse haven in een container ananassen. De politie verving de lading door dummy’s en plaatste afluisterapparatuur in de container om zicht te krijgen op de drugsdealers.
De drugszaak kwam opnieuw aan het rollen door de grote hack van de cryptodienst EncroChat, waardoor politie en justitie de onderlinge communicatie van criminelen konden meelezen. Justitie beschouwt P. eveneens als de opdrachtgever van de bouw en inrichting van de zogeheten martelcontainers in Wouwse Plantage in Brabant. Ook die werden door het meelezen van de criminele chats ontdekt. Die strafzaak begint woensdag 26 januari in de gerechtstbunker in Amsterdam.
De Rotterdamse drugszaak telt in totaal tien verdachten, onder wie ook voormalig profvoetballer en P.’s jeugdvriend Rachid B (37). Hij speelde onder meer bij Sparta en NEC. Hij wordt onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Medeverdachte Robin van O. (41) is er niet bij, hij is volgens zijn advocaat terminaal ziek.
Piet Costa heeft zich sinds de start van de inhoudelijke behandeling op 1 december nog maar een keer laten zien, in een rolstoel. Hij beroept zich tijdens het vijftiendaagse strafproces op zijn zwijgrecht. Justitie denkt dat hij vier accounts in gebruik had waarmee hij versleutelde berichten verstuurde. Uit de onderschepte communicatie komt naar voren dat deze gebruiker zichzelf kale Costa noemt. In de berichten komen ook allerlei variaties op zijn alias voor, zoals Piet, kale, Dutch en crazy Dutchman.
Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers houdt maandag zijn pleidooi.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
20 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
22 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
23 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden