Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM komt met strafeisen tegen drugsbende van Piet Costa

OM komt met strafeisen tegen drugsbende van Piet Costa

ROTTERDAM (ANP) - In de grote drugszaak rond Roger P., alias Piet Costa, houdt het Openbaar Ministerie woensdag het requisitoir, dat uitmondt in de strafeisen tegen de vermeende drugsbaron en zijn entourage.

De zaak in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam gaat over internationale drugshandel en witwassen. De drugsbende zou verantwoordelijk zijn voor de invoer van grote hoeveelheden cocaïne in de havens van Rotterdam en Antwerpen (1015 kilo in 2015 en 3776 kilo in 2016 en 1200 kilo in maart 2020). De grootste vondst vond de douane in de Rotterdamse haven in een container ananassen. De politie verving de lading door dummy’s en plaatste afluisterapparatuur in de container om zicht te krijgen op de drugsdealers.

De drugszaak kwam opnieuw aan het rollen door de grote hack van de cryptodienst EncroChat, waardoor politie en justitie de onderlinge communicatie van criminelen konden meelezen. Justitie beschouwt P. eveneens als de opdrachtgever van de bouw en inrichting van de zogeheten martelcontainers in Wouwse Plantage in Brabant. Ook die werden door het meelezen van de criminele chats ontdekt. Die strafzaak begint woensdag 26 januari in de gerechtstbunker in Amsterdam.

De Rotterdamse drugszaak telt in totaal tien verdachten, onder wie ook voormalig profvoetballer en P.’s jeugdvriend Rachid B (37). Hij speelde onder meer bij Sparta en NEC. Hij wordt onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Medeverdachte Robin van O. (41) is er niet bij, hij is volgens zijn advocaat terminaal ziek.

Piet Costa heeft zich sinds de start van de inhoudelijke behandeling op 1 december nog maar een keer laten zien, in een rolstoel. Hij beroept zich tijdens het vijftiendaagse strafproces op zijn zwijgrecht. Justitie denkt dat hij vier accounts in gebruik had waarmee hij versleutelde berichten verstuurde. Uit de onderschepte communicatie komt naar voren dat deze gebruiker zichzelf kale Costa noemt. In de berichten komen ook allerlei variaties op zijn alias voor, zoals Piet, kale, Dutch en crazy Dutchman.

Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers houdt maandag zijn pleidooi.

Meer uit Binnenland

VluchtelingenWerk hamert op opvangplekken voor langere termijn

DEN HAAG (ANP) - Dat het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel afgelopen nacht overschreden is, laat volgens hulporganisatie VluchtelingenWerk opnieuw zien dat er snel structurele opvangplekken in heel het land bij moeten komen. "Zolang er geen nieuwe locaties voor de lange termijn bijkomen, blijft het pleisters plakken en domineren dagkoersen het nieuws", stelt de hulporganisatie.

58 minuten geleden
Zes demonstranten krijgen boete om klimaatprotest A10 Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft zes demonstranten van Extinction Rebellion (XR) een boete van 200 euro opgelegd, omdat ze zich op 30 december op de snelweg A10 hebben begeven. Volgens het OM zijn zij strafbaar omdat ze gevaar op de weg hebben veroorzaakt. Dat meldt justitie donderdag.

1 uur geleden
Lokale partij Westerwolde betreurt dat nu dwangsom wordt geïnd

TER APEL (ANP) - Gemeentebelangen Westerwolde, een van de partijen in de raad van de gemeente Westerwolde, had "liever gehad" dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de afspraken was nagekomen dan dat er nu een dwangsom moet worden geïnd. Dat zegt fractievoorzitter Marco Visscher.

1 uur geleden
Weer minderjarige opgepakt voor dodelijke schietpartij Purmerend

PURMEREND (ANP) - De politie heeft opnieuw een minderjarige aangehouden voor het dodelijke schietincident bij het treinstation in Purmerend op 12 februari. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Amsterdam. De dagen na het incident werden al twee 16-jarige jongens uit Purmerend en een 18-jarige Amsterdammer aangehouden.

2 uur geleden
Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

TILBURG (ANP) - In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

2 uur geleden
Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM heeft zijn eigen, aangescherpte veiligheidsdoel vorig jaar niet gehaald. Het aantal ongelukken met medewerkers daalde weliswaar in vergelijking met voorgaande jaren, maar in zijn donderdag gepubliceerde jaarverslag meldt BAM dat het er nog altijd te veel waren.

2 uur geleden
Drugsbaron Piet S. verliest zaak over soepeler gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Piet S., die vastzit voor drugshandel en witwassen, heeft een kort geding verloren over de hoge beveiligingsmaatregelen in de gevangenis. Hij blijft op een speciale lijst staan van gedetineerden met de status vluchtgevaarlijk, bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag donderdag.

2 uur geleden