OM komt met strafeisen in moordzaak Peter R. de Vries
AMSTERDAM (ANP) - De negen verdachten in de moordzaak van Peter R. de Vries horen woensdag de strafeisen van het Openbaar Ministerie. Tegen de vermeende schutter en chauffeur was al een levenslange celstraf geëist in de zomer van 2022. Maar delen van de strafzaak moesten opnieuw nadat het OM een nieuwe getuige had gepresenteerd.
Naast de twee vermeende uitvoerders van de moord, Kamil E. (37) en Delano G. (24), staan zeven andere mannen terecht. Onder hen de vermeende 'moordmakelaar' en tussenpersoon Krystian M. Volgens de nieuwe getuige, ook wel aangeduid met het nummer 5089 of Eddy, heeft M. de moord geregeld in opdracht van een Marokkaanse man die hij 'oom' noemde. Volgens het OM gaat het hier om Ridouan Taghi. Die heeft deze beschuldiging eerder al ontkend. Hij is geen verdachte in deze zaak, maar wel in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.
De zes andere verdachten zouden de moord op De Vries hebben voorbereid of direct na de aanslag de zwaargewonde misdaadverslaggever hebben gefilmd en de beelden verspreid via social media. Volgens het OM was het doel om zo de bevolking schrik aan te jagen. "Die video maakte onderdeel uit van de moordaanslag", aldus een van de officieren van justitie dinsdag. Voor de onderbouwing van de strafeisen zijn twee dagen uitgetrokken, dinsdag was de eerste dag.
In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp werden ook beelden van de moordaanslag getoond. De Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam, na een optreden in RTL Boulevard. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.
Een motief voor de moord is nooit duidelijk geworden, maar volgens justitie kan het ermee te maken hebben dat De Vries vertrouwenspersoon was van de kroongetuige in het Marengo-proces. Eerder zijn al de broer en advocaat van kroongetuige Nabil B. vermoord.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het Huis voor Klokkenluiders mag voorlopig geen boetes uitdelen aan werkgevers die klokkenluiders het leven zuur maken. Een regel waar die mogelijkheid in staat, blijft nog buiten werking omdat die juridisch niet deugt, zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) dinsdag in een commissiedebat. De minister bereidt een nieuwe wet voor, maar die kan naar haar verwachting pas in 2026 of 2027 van kracht worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Zuid-Korea moeten wegblijven van onder meer demonstraties, het parlementsgebouw en de presidentiële woning. Dat adviseert de Nederlandse ambassade in Seoul in een e-mail aan Nederlanders ter plaatse. In het land is de militaire noodtoestand uitgeroepen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Nederlandse Ombudsman Reinier van Zutphen maakt goede kans om de nieuwe Europese Ombudsman te worden, schat hij zelf in. Dinsdag werd hij door het Europees Parlement onderworpen aan een hoorzitting, waarin hem werd gevraagd naar zijn opvattingen en ideeën over de functie van ombudsman. Na afloop van de hoorzitting zei Van Zutphen dat zijn kans er "in ieder geval niet minder" op is geworden.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Dat het regime in Syrië door tegenstanders wordt teruggedrongen, daar kan buitenlandminister Caspar Veldkamp niet rouwig om zijn. Maar dat het juist jihadisten zijn die nu de overhand lijken te hebben, baart hem wel "buitengewoon veel zorgen".
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor Nederlanders die zich momenteel in Zuid-Korea bevinden lijkt er geen direct gevaar te zijn. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, maar met de kanttekening dat nog veel onduidelijk is over wat zich in het land afspeelt. De president heeft er de militaire noodtoestand uitgeroepen.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten die na het halen van een hbo-bachelor met een master op universitair niveau beginnen, worden ongelijk behandeld, oordeelt de rechtbank Midden-Nederland. Ze krijgen geen prestatiebeurs (een lening die kan worden omgezet in een gift) terwijl ze die voor een hbo-master wél kunnen krijgen. De onderwijsminister moet dit verschil uit de Wet op de studiefinanciering uitleggen, concludeert de rechtbank.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De politierechter van de rechtbank in Rotterdam heeft taakstraffen van 150 uur opgelegd aan twee leden van de harde kern van Feyenoord voor het mishandelen van een 21-jarige scheidsrechter tijdens een supporterstoernooi in De Kuip op 16 juni dit jaar. De rechter noemde het schoppen en slaan van de vrijwilliger "een kwalijke zaak en totaal ongepast".
7 uur geleden