Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM komt met strafeisen in beladen moordzaak advocaat Wiersum

OM komt met strafeisen in beladen moordzaak advocaat Wiersum

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie komt woensdag met de strafeisen tegen de twee verdachten in de beladen zaak rond de moord op advocaat Derk Wiersum. De raadsman werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. De verdachten Giërmo B. (37) en Moreno B. (32) ontkennen iets met de schokkende moord te maken te hebben. Tijdens het proces, dat maandag begon, hebben zij gebruik gemaakt van hun zwijgrecht en nagenoeg alle vragen van de rechtbank onbeantwoord gelaten.

De 44-jarige Wiersum was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is. Kort nadat de deal tussen justitie en B. in maart 2018 bekend werd gemaakt werd B.'s broer vermoord. Op 6 juli werd een moordaanslag gepleegd op de vertrouwenspersoon van de kroongetuige, misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij ligt zwaargewond in een ziekenhuis.

Over de achtergrond van de ongekende geweldsgolf is officieel vooralsnog niets bekend. Tot dusver zijn alleen (vermoedelijke) uitvoerders gepakt en voor de rechter gebracht. Naar opdrachtgevers en tussenpersonen wordt nog volop onderzoek gedaan. De advocaat van Taghi heeft meermalen haar afkeuring uitgesproken over verhalen in de media die haar cliënt in verband brengen met het geweld.

Politie en justitie hebben alles uit de kast gehaald om de moord op Wiersum op te lossen. Giërmo B. kon binnen twee weken worden aangehouden, Moreno B. volgde eind januari 2020. Een neef van Taghi, Anouar, is eveneens opgepakt, als mogelijke faciliteerder van het complot. Zijn strafzaak is afgesplitst tegen die van de beide B.'s.

Onder meer DNA-sporen en telefoonbewegingen vormen het bewijs tegen de twee verdachten. Zij zouden al weken bezig zijn geweest met voorverkenningen. Moreno B. zou de schutter zijn geweest, maar justitie houdt beiden even verantwoordelijk. De twee mannen worden ook in verband gebracht met een dubbele moord in Suriname.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In de Meezenbroekstraat in Rotterdam-Beverwaard heeft zaterdagavond een explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn geen gewonden gemeld.

2 uur geleden
Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

4 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

4 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

7 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

8 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

8 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

8 uur geleden