Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM komt met strafeis tegen 'Balie-Syriër' en broer

OM komt met strafeis tegen 'Balie-Syriër' en broer

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie maakt dinsdag bekend welke straf 'Balie-Syriër' Aziz A. en zijn broer Fatah volgens justitie moeten krijgen. De mannen worden onder meer verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Mogelijk hoort Aziz een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen.

Aziz, die in 2017 ineens opdook tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam, verkeerde volgens het OM in de hoogste regionen van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, waar hij een leidinggevende rol had. Hij wordt ook verdacht van het medeplegen van negentien moorden "met terroristisch oogmerk" in 2012 in Syrië.

De 35-jarige Aziz A. ontkent met klem dat hij ooit heeft deelgenomen aan een terroristische organisatie, net als Fatah (44). De broers werden eind 2018 enkele maanden na elkaar opgepakt - Fatah was inmiddels met zijn gezin in Bergeijk in Noord-Brabant neergestreken - en zitten sindsdien in voorlopige hechtenis. Aziz is de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte.

De inhoudelijke behandeling van de zaak was al in maart begonnen en is deze week hervat. Woensdag staat als uitloopdag gepland, donderdag en vrijdag kunnen de advocaten van de broers hun visie op de zaak geven. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitspraak is.

Meer uit Binnenland

Madeliefje verkozen tot nationale bloem bij Vroege Vogels

HILVERSUM (ANP) - Het madeliefje is bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels zondagochtend uitgeroepen tot nationale bloem. Dat is zojuist bekendgemaakt in de uitzending van het BNNVARA-programma. In totaal hebben 53.000 mensen hun stem uitgebracht op hun favoriete bloem.

9 minuten geleden
NPO zet met nieuwe Journalistieke Code in op meer transparantie

HILVERSUM (ANP) - De NPO krijgt per 1 juli een nieuwe Journalistieke Code. Dat heeft het College van Omroepen bekendgemaakt. De code bestaat uit een verzameling afspraken over journalistieke integriteit waar alle medewerkers en redacties van de publieke omroep zich aan moeten houden.

2 uur geleden
Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

DEN HAAG (ANP) - Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

5 uur geleden
Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

9 uur geleden
Deel bewoners niet naar huis door grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kan niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

12 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

16 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

21 uur geleden