Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM houdt vast aan celstraf voor voormalig VVD-kopstuk Linschoten

OM houdt vast aan celstraf voor voormalig VVD-kopstuk Linschoten

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie blijft erbij dat voormalig VVD-coryfee Robin Linschoten celstraf verdient voor het gesjoemel met belastingaangiftes in de periode van 2010 tot en met 2012. Nieuwe onderzoeken en stukken hebben wat de aanklaagster betreft niet tot een ander standpunt geleid. Dat zei ze woensdag bij de voortzetting van de beroepszaak bij het gerechtshof in Amsterdam.

Het OM eiste november vorig jaar in hoger beroep al vijf maanden gevangenisstraf tegen de 63-jarige Linschoten, waarvan drie voorwaardelijk. De eis was gelijk aan de straf die de rechtbank Linschoten in 2017 gaf. Het OM had toen een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf gevorderd.

Het gerechtshof zou in december vorig jaar uitspraak doen, maar stelde een definitief oordeel toen uit omdat het meer informatie wilde hebben over de financiële positie van Linschoten en zijn vennootschappen in de periode dat hij zou hebben gefraudeerd. Linschoten benadeelde de fiscus met te lage btw-aangiftes voor meer dan 100.000 euro.

Janboel

Zijn raadslieden herhaalden woensdag dat het hof Linschoten wat hen betreft moet vrijspreken. Volgens hen stond al vast dat hun cliënt weliswaar laks is geweest, maar nooit moedwillig heeft gefraudeerd. De nieuwe informatie bevestigt dat alleen maar, stelden ze.

Advocaat Willem Koops zei dat onmiskenbaar is gebleken dat "nergens in de stukken een begin van voordeel is te bekennen en dat geen cent achterover is gedrukt". Volgens zijn verdediging is Linschoten ten prooi gevallen aan een "disfunctionerend administratiekantoor, dat er met allerlei geknutsel een complete janboel van heeft gemaakt". De aanklaagster bracht daartegenin dat "het vooral een janboel is geworden doordat de verdachte er zelf een janboel van heeft gemaakt".

Linschoten leverde destijds stukken niet of veel te laat aan bij zijn boekhoudkantoor, dat daardoor geschatte aangiftes indiende. Hij noemde zijn eigen handelen eerder al "slordig en ongelooflijk laks" en snakt naar het einde van de zaak: "Wat mij momenteel het allerzwaarste raakt, is deze affaire die boven mijn hoofd hangt. Mijn leven leven staat zakelijk en privé compleet stil. Het zou me een lief ding waard zijn als ik daar beweging in kan brengen."

Het hof doet 9 september uitspraak.

Meer uit Binnenland

Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

2 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

2 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

2 uur geleden
Kennisinstituut WODC onderzoekt toename minderjarige asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.

3 uur geleden
Overijssel beslist in december over aanbevelingen 'kanaaldrama'

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel neemt in december een besluit over de aanbevelingen die Mona Keijzer heeft gedaan in de slepende zaak rond Kanaal Almelo-de Haandrik. De nieuwe gedeputeerde Martijn Dadema, die het kanaaldossier in zijn portefeuille heeft, wil het rapport van Keijzer goed bestuderen en bespreken met de betrokken partijen. Rond 1 november komt Dadema met een uitgebreide reactie, waarna hij met Provinciale Staten nog bepaalde "zorgpunten, twijfels en dilemma's" wil bespreken. "We kunnen het dan in december definitief maken."

4 uur geleden
Rover: miljoenen tegen prijsstijging ov volkomen terecht

DEN HAAG (ANP) - Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

4 uur geleden
Eis jeugddetentie en jeugd-tbs in zaak doodsteken snackbarhouder

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft straffen tot veertien maanden jeugddetentie met jeugd-tbs geëist tegen drie tieners in de zaak die draait om het doodsteken van een 39-jarige snackbareigenaar in Den Haag. De tieners, twee meisjes van 15 en 17 jaar en een jongen van 17, worden verdacht van doodslag.

4 uur geleden