Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'OM heeft over Caloh Wagoh zijn huiswerk niet goed gedaan'

'OM heeft over Caloh Wagoh zijn huiswerk niet goed gedaan'

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie vraagt een verbod van motorclub Caloh Wagoh, maar het "heeft zijn huiswerk niet goed gedaan". Dat vindt althans de club zelf. Vrijdag reageerde de motorclub voor de rechtbank op het verzoek van het OM Caloh Wagoh verboden te verklaren, tijdens een zitting in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. "Ze hebben de bellen horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt", aldus een vooraanstaand lid dat in de rechtszaal namens de club het woord voerde.

Volgens het OM zijn er tal van ernstige misdrijven aan leden van Caloh Wagoh toe te schrijven en is de club erop gebrand "een snoeihard imago" hoog te houden, door geweld, wapens en het gangsterleven openlijk te verheerlijken. Onaanvaardbaar, vindt justitie, en alle reden om de club te laten verbieden.

Het OM heeft in december, tijdens een eerdere zitting, op tal van strafzaken gewezen waarin leden van Caloh Wagoh zijn verwikkeld. De meest in het oog lopende is het nog lopende onderzoek Eris. Prominente leden van de club, onder wie oprichter Delano R. (alias ‘Keylow’), worden in dat onderzoek verdacht van het aannemen en uitvoeren van opdrachten voor huurmoorden. Hun belangrijkste klant zou Ridouan Taghi zijn geweest, de hoofdverdachte in een ander, zeer omvangrijk liquidatieproces (Marengo).

Juridische fouten

Caloh Wagoh vindt dat die ernstige verdenkingen niet op de hele club zouden moeten afstralen. Bij de grootscheepse politieactie in 2018 in het kader van Eris werden destijds circa veertig man opgepakt, betoogde het clublid in de rechtszaal, maar alleen R. en Greg R. (geen familie) zijn vast blijven zitten.

De advocaten van de club, Anis Boumanjal en Marnix van der Werf, menen dat het OM een paar juridische fouten heeft gemaakt bij het onderbouwen van het verbodsverzoek. Zo wordt Mijdrecht gebombardeerd tot ‘woonplaats’ van Caloh Wagoh, maar blijkt volgens de raadslieden nergens uit dat de club daar zetelt. Daarnaast zijn de namens de club aan te spreken personen, onder wie voorman Delano R., niet op de juiste manier opgeroepen voor de zitting en hebben zij zich niet naar behoren kunnen verweren.

Justitie is al geruime tijd bezig met een breed offensief tegen motorclubs in Nederland. In soortgelijke procedures zijn bij diverse rechterlijke instanties flinke successen geboekt. Clubs als No Surrender en Hells Angels zijn inmiddels in hoger beroep verboden verklaard. De Hoge Raad bekrachtigde het verbod op Satudarah en - met een enkele nuance - op Bandidos.

De rechtbank doet op 19 april uitspraak over het gevraagde verbod van Caloh Wagoh.

Meer uit Binnenland

Raad van State oordeelt donderdag of derdelanders mogen blijven

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, laat volgende week donderdag weten of gevluchte derdelanders uit Oekraïne in Nederland mogen blijven. Op die dag om 10.00 uur volgt uitspraak in de beroepen die zijn aangespannen tegen beslissingen van lagere rechters.

5 minuten geleden
Belgische drugsbaron Tom M. in Berlijn aangehouden

DRIEBERGEN (ANP) - De 48-jarige Belgische drugsbaron Tom M. is donderdag in Berlijn aangehouden. De Nederlandse politie meldt dat hij sinds 2020 op de vlucht was. Hij moet in Nederland nog een celstraf van elf jaar uitzitten voor handel in cocaïne, heroïne en witwassen. In België wacht hem nog een celstraf van acht jaar.

9 minuten geleden
Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt hij dat eerst VVD-leider Dilan Yeşilgöz en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans "een kopje koffie moeten gaan drinken, want zij zijn allebei nodig als je naar een andere combinatie gaat kijken".

39 minuten geleden
Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de grenzen van het recht opzoeken of overschrijden, of waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in de knel kunnen komen. Dat schrijven de demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

49 minuten geleden
Betrokkenen: geheimhouding Bijlmervliegramp leidt tot wantrouwen

AMSTERDAM (ANP) - Dat openbare informatie van het archief over de Bijlmervliegramp nog geheim wordt gehouden, leidt tot wantrouwen van burgers richting de overheid. Dat zeggen onder meer Ineke van Gent, voorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI), en Pieter Omtzigt vrijdag bij de presentatie van het ACOI-rapport over de Bijlmervliegramp.

1 uur geleden
Extra maatregelen bij Dodenherdenking Nationaal Ereveld Loenen

DEN HAAG (ANP) - Ook tijdens de Dodenherdenking bij Nationaal Ereveld Loenen op 4 mei gelden extra veiligheidsmaatregelen, meldt de Oorlogsgravenstichting. Een woordvoerder van de organiserende stichting wil niet zeggen om wat voor maatregelen het gaat.

1 uur geleden
Harbers: Schiphol doet niets onoorbaars met opkopen stikstofruimte

DEN HAAG (ANP) - Luchthavenexploitant Schiphol Group doet niets "onoorbaars" door stikstofrechten van boeren op te kopen, aldus demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). "Men handelt gewoon binnen de regels."

1 uur geleden