Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM handhaaft eis twee jaar cel tegen Promes, uitspraak 19 juni

OM handhaaft eis twee jaar cel tegen Promes, uitspraak 19 juni

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef. Dit zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak is hervat. Promes is daarbij opnieuw niet aanwezig.

Promes zou in de nacht van 24 op 25 juli 2020 op een feest in Abcoude zijn neef in zijn knie hebben gestoken. Het OM verdenkt Promes van zware mishandeling. De rechtbank zou in maart uitspraak doen, maar heropende de zaak in afwachting van extra stukken. De rechtbank doet nu op 19 juni uitspraak.

De mishandeling kwam aan het licht omdat de telefoon van Promes werd afgetapt in het onderzoek naar vermoedelijke drugshandel. Die tapgesprekken zijn rechtmatig geweest, houdt het OM vol. Advocaat Robert Malewicz bestrijdt dit, omdat uit de recent verstrekte stukken niet blijkt of alle stukken met meerdere bijlagen aan de rechter-commissaris zijn voorgelegd om toestemming te krijgen voor de taps.

SkyECC

Volgens de officier van justitie kwam er al in 2018 informatie bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) binnen dat Promes had geïnvesteerd in een partij cocaïne. In december 2019 kwam er opnieuw informatie binnen bij TCI dat Promes een cryptotelefoon zou hebben waarmee hij versleutelde berichten kon versturen via SkyECC.

In april 2020 kreeg justitie aanvullende TCI-informatie, waaruit volgens de officier zou blijken dat Promes contacten had met criminelen in de drugswereld en dat hij over een wapen zou beschikken.

Afluisterapparatuur

Op de zitting vertelde de officier dat de rechter-commissaris meerdere malen om verlenging van het tappen van Promes’ telefoon is gevraagd en dat er uiteindelijk ook in zijn auto afluisterapparatuur is geplaatst. Uit de afgeluisterde gesprekken tussen hem en zijn partner leidde het OM af dat Promes "zich op het criminele pad begaf."

De zaak over de vermeende drugssmokkel van Promes begint om 15.00 uur. Die gaat over de invoer van twee partijen cocaïne, in totaal 1362 kilo, waarvoor Promes met een medeverdachte terechtstaat.

Meer uit Binnenland

Elf jaar cel voor ernstig ziek maken pasgeboren dochter

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag de 37-jarige Sarah V. veroordeeld tot elf jaar cel. Volgens de rechtbank is bewezen dat V. zich in 2020 schuldig heeft gemaakt aan poging tot moord op haar pasgeboren dochtertje. De rechtbank sprak de vrouw vrij van het ernstig ziek maken van haar zoon, een paar jaar eerder.

22 minuten geleden
Rechtbank: drie derdelanders mogen land niet uit worden gezet

ROERMOND (ANP) - Drie derdelanders die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht, mogen niet zomaar het land uit worden gezet. Dat oordeelt de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Roermond. De rechtbank vindt dat deze derdelanders hun recht op tijdelijke bescherming net zo lang mogen behouden als alle andere ontheemden uit Oekraïne.

57 minuten geleden
Minder Intercity's Amsterdam - Eindhoven door defect spoor

UTRECHT (ANP) - Tussen Amsterdam Centraal en Eindhoven Centraal rijden dinsdag minder Intercity's als gevolg van een defect spoor, meldt de NS. De vervoerder verwacht dat de situatie duurt tot 21.00 uur.

1 uur geleden
Zuid-Holland keurt plannen voor 265.000 nieuwe woningen goed

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

2 uur geleden
Nieuwe campagne tegen seksueel ongewenst gedrag op de werkvloer

DEN HAAG (ANP) - De overheid start dinsdag een campagne om seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bespreekbaar te maken. Met de campagne 'Met elkaar trekken we de grens' wil de overheid organisaties aansporen om over omgangsvormen te praten. Dit moet het voor werkenden makkelijker maken om aan te geven wat wel of niet gewenst is en om grensoverschrijdend gedrag te melden.

3 uur geleden
Hof doet uitspraak in zaak rond verdronken Orlando Boldewijn

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet dinsdag uitspraak in de strafzaak in hoger beroep tegen de 33-jarige Roy B., die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam. Het slachtoffer verdronk in februari 2018 bij de ponton waar B. op woonde, in de Haagse wijk Ypenburg. Het OM verwijt B. dat hij niets heeft gedaan toen de jongen in het ijskoude water terecht was gekomen.

7 uur geleden
Rechtbank vonnist in zaak over ernstig ziek maken eigen kinderen

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen de 37-jarige Sarah V., die wordt verdacht van het ernstig ziek maken van twee van haar kinderen. Op 6 februari heeft het Openbaar Ministerie elf jaar gevangenisstraf tegen haar geëist. V., arts van beroep, ontkent dat zij haar kinderen iets heeft aangedaan. De zaak heeft haar leven verwoest, zegt zij.

7 uur geleden