Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM halverwege tiendaags betoog moordverdenkingen Taghi

OM halverwege tiendaags betoog moordverdenkingen Taghi

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie is halverwege het omvangrijke betoog waarin het uiteenzet wat Ridouan Taghi en zestien medeverdachten op hun kerfstok zouden hebben. Voor dit betoog, het requisitoir, zijn tien zittingsdagen uitgetrokken. Het sluitstuk ervan, de strafeisen, staat 28 juni op de agenda. Algemeen wordt aangenomen dat Taghi levenslang zal horen eisen. Tijdens de eerste twee weken is onder meer gesproken over de moorden op Samir Erraghib, Hakim Changachi, Ronald Bakker en Abderrahim Belhadj.

Het OM beschikt voor het bewijs over een grote hoeveelheid ontsleutelde chatberichten die door de verdachten zouden zijn gestuurd. Deze geven een ontluisterend beeld: slachtoffers worden 'honden' genoemd, die moeten gaan 'slapen' (straattaal voor vermoorden). Dat de zevenjarige dochter naast slachtoffer Erraghib zit als hij met kogels wordt doorzeefd, is niet erg. Erger is dat hij geen schot door het hoofd had gekregen, zou blijken uit chats die volgens het OM door Taghi zijn verstuurd.

Taghi is de onbetwistbare leider van de bende, aldus het OM, met Mao R. en Saïd R. (geen familie) als zijn voornaamste adjudanten. Taghi was ook telkens de opdrachtgever van de moorden waarvoor hij en de zijnen terechtstaan. Marengo draait om zes voltooide liquidaties en een reeks pogingen daartoe, over een periode van zeventien maanden.

Wraak - bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat iemand met de politie heeft gepraat - en genoegdoening waren de voornaamste motieven, maar volgens het OM was ook het "vóór zijn van wraakacties van de tegenpartij" reden om te moorden.

Het requisitoir is de voorlopige climax in het proces, dat in maart 2018 begon met een eerste inleidende zitting. Toen maakte justitie bekend dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. zou tot de veronderstelde bende van Taghi hebben behoord en legde een reeks verklaringen tegen zijn voormalige handlangers af, in ruil voor strafvermindering.

Nog geen week na de zitting in maart 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van de kroongetuige. Deze drie moorden maken overigens geen deel uit van het Marengoproces.

Meer uit Binnenland

Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

5 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

5 uur geleden
Rutte ziet brede steun EU-leiders voor extra luchtafweer Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn het grotendeels eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, zegt premier Mark Rutte. Hij proefde op de EU-top in Brussel "een grote mate van overeenstemming". Hoewel concrete toezeggingen uitbleven, heeft Rutte wel de hoop geput "op een paar doorbraken de komende dagen, weken".

5 uur geleden
UWV-baas: nieuw kabinet, wacht niet met repareren sociale wetten

DEN HAAG (ANP) - De nodige hervormingen van sociale regelingen zullen langer dan een kabinetsperiode duren, denkt Maarten Camps, bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Zijn oproep aan een nieuw kabinet is om die grote aanpassingen vooral door te voeren, maar ook op korte termijn verbeteringen aan te brengen: "Wacht niet met wat je nu al kunt doen."

8 uur geleden
Zuid-Holland wil antisemitisme 'op volle kracht' bestrijden

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft een plan gemaakt om antisemitisme aan te pakken. "We hebben nu de handvatten om aan de slag te gaan, met als doel om antisemitisme op volle kracht te bestrijden", zei gedeputeerde Meindert Stolk (cultuur, CDA) tijdens een commissievergadering. Daarin werd de uitwerking besproken van het verzoek dat de leden van Provinciale Staten begin vorig jaar deden aan het college.

8 uur geleden
Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos

HILVERSUM (ANP) - Het programma Spoorloos krijgt na dertig jaar een nieuwe presentator. KRO-NCRV gaat de opzet van het programma veranderen en daarin is geen ruimte meer voor Derk Bolt, heeft de omroep bekendgemaakt. Of presentatrice Jetske van den Elsen, die sinds 2017 medepresentator is, wel mag blijven is nog niet bekend.

11 uur geleden
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

12 uur geleden