Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: getuigen in zaak treinkaping De Punt niet beïnvloed

OM: getuigen in zaak treinkaping De Punt niet beïnvloed

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers van het ministerie van Defensie hebben mariniers die als getuige gehoord zijn in de zaak rond de treinkaping bij De Punt niet beïnvloed. Nabestaanden van twee gedode treinkapers hadden aangifte tegen Defensie gedaan, maar het Openbaar Ministerie concludeert "na uitvoerig onderzoek door de Rijksrecherche" dat van beïnvloeding geen sprake is geweest. De aangifte is geseponeerd.

In mei 1977 werd bij het Drentse dorp De Punt een trein gekaapt. Na weken maakten mariniers een einde hieraan, waarbij zes van de negen gijzelnemers om het leven kwamen en twee gegijzelde treinpassagiers. De nabestaanden van kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja denken dat zij onrechtmatig zijn geëxecuteerd, omdat ze al gewond en weerloos waren. Zij spanden daarop een zaak tegen de Nederlandse staat aan voor een schadevergoeding. In juni vorig jaar werd deze zaak ook in hoger beroep door de nabestaanden verloren.

In de civiele procedure zijn mariniers gehoord over die fatale bevrijding. Advocaat Liesbeth Zegveld had eind 2017 namens de nabestaanden van de doodgeschoten Zuid-Molukse kapers aangifte gedaan van beïnvloeding. Volgens Zegveld was er sprake van "ongeloofwaardige verklaringen" die elf mariniers hadden afgelegd en waren de verhalen op elkaar afgestemd.

De Rijksrecherche heeft onder meer de mariniers gehoord, evenals de toenmalig commandant en zijn plaatsvervanger. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat "slechts procedureel" is gesproken over wat de mariniers konden verwachten in de civiele zaak. "Het is niet over de inhoud van de zaak gegaan."

Meer uit Binnenland

Volgend jaar maandenlang geen trein A'dam-Londen om werkzaamheden

DEN HAAG (ANP) - Volgend jaar rijden er vanaf juni maandenlang geen treinen tussen Amsterdam en Londen vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal. Dat meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Door de renovatie is tijdelijk geen plek voor de hal waar nu de douane huist. De zogeheten Eurostar kan daardoor tot uiterlijk mei 2025 niet vertrekken vanaf Amsterdam. Volgens Heijnen is geprobeerd een oplossing te vinden, maar is dat niet gelukt. "Ik vind dat heel erg teleurstellend", schrijft ze.

6 minuten geleden
Corporatie plaatst camera's bij Suri-Change in Amsterdam-Zuidoost

AMSTERDAM (ANP) - Woningcorporatie Rochdale heeft containers met beveiligingscamera's geplaatst bij het geldwisselkantoor in Amsterdam-Zuidoost waar afgelopen week drie explosies plaatsvonden. Huurders van woningen boven en rond dit filiaal van Suri-Change maken zich veel zorgen om hun veiligheid. De containers moeten nu voorkomen dat het geldwisselkantoor aan de Bijlmerdreef opnieuw doelwit wordt.

19 minuten geleden
Snelrechtzittingen voor eerste 14 verdachten van AZ-rellen

ALKMAAR (ANP) - De eerste veertien verdachten van de recente rellen in het AZ-stadion moeten dinsdag en woensdag voor de politierechter van de rechtbank in Alkmaar verschijnen. De rechtbank houdt dan themazittingen over het supportersgeweld dat op donderdag 18 mei uitbrak na een thuiswedstrijd van AZ tegen West Ham United.

1 uur geleden
Voorarrest verdachte dodelijke schietpartij in Katwijk verlengd

KATWIJK (ANP) - De rechter-commissaris heeft het voorarrest verlengd van de 18-jarige Katwijker die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in zijn woonplaats. De verdachte blijft in elk geval veertien dagen langer vastzitten.

1 uur geleden
Staat zal vaker andere advocaten inschakelen dan landsadvocaat

DEN HAAG (ANP) - De Staat zal vaker andere advocatenkantoren inschakelen dan landsadvocaat Pels Rijcken, laat het ministerie van Justitie vrijdag weten. Daarmee volgt het kabinet een advies op van een speciale commissie, die werd ingezet nadat een grootschalige fraudezaak bij Pels Rijcken aan het licht was gekomen. Een topman van het kantoor kon jarenlang miljoenen euro's wegsluizen naar privérekeningen.

1 uur geleden
Dijkgraaf: Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt verlengd

DEN HAAG (ANP) - De herdenkingsperiode om stil te staan bij het Nederlandse slavernijverleden zal langer duren dan een jaar, zegt verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). De subsidie voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt daarnaast verhoogd met 4 miljoen euro tot een totaal van 12 miljoen euro. Bij een symposium over de herdenkingsperiode noemde de bewindsman dit in een speech "pijnlijk" en "helemaal geen feestje".

1 uur geleden
Gemeenten springen bij voor hulp gezinnen die toeslagen mislopen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die financieel in de knel zitten als gevolg van tegenstrijdige overheidsregelingen, krijgen voorlopig hulp via de bijzondere bijstand die door gemeenten wordt verstrekt. Het kabinet koopt daarmee tijd om met een structurele oplossing te komen voor dit probleem, dat al jaren bekend is maar tot nu toe niet is aangepakt.

2 uur geleden