Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: getuigen in zaak treinkaping De Punt niet beïnvloed

OM: getuigen in zaak treinkaping De Punt niet beïnvloed

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers van het ministerie van Defensie hebben mariniers die als getuige gehoord zijn in de zaak rond de treinkaping bij De Punt niet beïnvloed. Nabestaanden van twee gedode treinkapers hadden aangifte tegen Defensie gedaan, maar het Openbaar Ministerie concludeert "na uitvoerig onderzoek door de Rijksrecherche" dat van beïnvloeding geen sprake is geweest. De aangifte is geseponeerd.

In mei 1977 werd bij het Drentse dorp De Punt een trein gekaapt. Na weken maakten mariniers een einde hieraan, waarbij zes van de negen gijzelnemers om het leven kwamen en twee gegijzelde treinpassagiers. De nabestaanden van kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja denken dat zij onrechtmatig zijn geëxecuteerd, omdat ze al gewond en weerloos waren. Zij spanden daarop een zaak tegen de Nederlandse staat aan voor een schadevergoeding. In juni vorig jaar werd deze zaak ook in hoger beroep door de nabestaanden verloren.

In de civiele procedure zijn mariniers gehoord over die fatale bevrijding. Advocaat Liesbeth Zegveld had eind 2017 namens de nabestaanden van de doodgeschoten Zuid-Molukse kapers aangifte gedaan van beïnvloeding. Volgens Zegveld was er sprake van "ongeloofwaardige verklaringen" die elf mariniers hadden afgelegd en waren de verhalen op elkaar afgestemd.

De Rijksrecherche heeft onder meer de mariniers gehoord, evenals de toenmalig commandant en zijn plaatsvervanger. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat "slechts procedureel" is gesproken over wat de mariniers konden verwachten in de civiele zaak. "Het is niet over de inhoud van de zaak gegaan."

Meer uit Binnenland

Jalal O. blijft betrokkenheid bij geëxplodeerd drugslab ontkennen

ROTTERDAM (ANP) - Jalal O. (35) blijft de betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam ontkennen. "Ik heb helemaal niets gedaan, en heb helemaal niets met harddrugs te maken", zei hij dinsdag in de rechtbank, tijdens een tweede inleidende zitting in zijn zaak. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

9 minuten geleden
Stichting Donorkind blijft meldingen krijgen na Netflixdocu

DEN HAAG (ANP) - Stichting Donorkind krijgt dagelijks twee of drie meldingen van ouders die zich zorgen maken na het zien van de documentaire 'The man with 1000 kids" bevestigt voorzitter Ties van der Meer na berichtgeving van RTL Nieuws. In de film wordt de Nederlandse 'massadonor' Jonathan in beeld gebracht.

1 uur geleden
Drentse flyer waarschuwt: u bent in een gebied waar wolven leven

ASSEN (ANP) - De provincie Drenthe heeft 5000 flyers laten drukken met tips voor mensen die gebieden betreden waar ook wolven leven. De folders komen te liggen in de bezoekerscentra en informatiepunten van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap. De vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten nemen ook een setje mee als ze aan het werk gaan in Nationaal Park Dwingelderveld waar ze informatie verstrekken aan bezoekers in het gebied, meldt de organisatie.

2 uur geleden
Justitie vervolgt verdachte moorden Weiteveen ook voor wapens

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat Richard K., verdacht van de dubbele moord in het Drentse dorp Weiteveen, ook vervolgen voor wapenbezit en mogelijk zelfs wapenhandel. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de tweede inleidende zitting in de strafzaak tegen K. bij de rechtbank in Assen. De verdenking wordt meegenomen in de moordzaak. K. was niet bij de zitting aanwezig.

2 uur geleden
Tweede zitting over drugsproductie in geëxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

8 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

8 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

8 uur geleden