Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: geen veranderingen na overleg met Extinction Rebellion

OM: geen veranderingen na overleg met Extinction Rebellion

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion heeft vrijdag overleg gevoerd met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Volgens een woordvoerder van het OM was het "een uitwisseling van standpunten, we hebben over en weer onze zorgen aan elkaar geuit, en dat is ook het enige. Er is niets veranderd met het oog op hun actie."

De advocaat van Extinction Rebellion, Willem Jebbink, liet na het overleg weten dat hij nog niets wil vertellen over de inhoud, omdat er in de middag nog over gesproken moet worden.

Extinction Rebellion heeft rond het overleg ook contact gehad met de gemeente Den Haag. Een woordvoerster van burgemeester Jan van Zanen laat weten: "We hebben een poging gedaan te bellen en deze keer werd de telefoon opgenomen. We hebben ze verteld welke informatie wij nodig hebben, zoals hoeveel deelnemers ze verwachten, of er borden en vlaggen komen, of er geluid wordt gemaakt, informatie die we vragen aan iedereen die komt demonstreren. We zijn nu in afwachting van hun reactie."

Gebiedsverbod

Extinction Rebellion wil zaterdag de Utrechtsebaan in Den Haag blokkeren. Aan de ene kant van het stuk snelweg staat het ministerie van Economische Zaken, aan de overkant het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer.

Zeker zeven mensen zijn opgepakt omdat ze anderen hebben opgeroepen mee te doen. Volgens het OM hebben ze zich daarmee schuldig gemaakt aan opruiing. Zij kregen een gebiedsverbod, ze mogen voorlopig niet in de buurt van de Utrechtsebaan komen. Een van hen vocht dat vrijdagochtend aan met een kort geding bij de rechtbank in Den Haag.

Meer uit Binnenland

Hof doet uitspraak in zaak rond verdronken Orlando Boldewijn

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet dinsdag uitspraak in de strafzaak in hoger beroep tegen de 33-jarige Roy B., die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam. Het slachtoffer verdronk in februari 2018 bij de ponton waar B. op woonde, in de Haagse wijk Ypenburg. Het OM verwijt B. dat hij niets heeft gedaan toen de jongen in het ijskoude water terecht was gekomen.

18 minuten geleden
Rechtbank vonnist in zaak over ernstig ziek maken eigen kinderen

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen de 37-jarige Sarah V., die wordt verdacht van het ernstig ziek maken van twee van haar kinderen. Op 6 februari heeft het Openbaar Ministerie elf jaar gevangenisstraf tegen haar geëist. V., arts van beroep, ontkent dat zij haar kinderen iets heeft aangedaan. De zaak heeft haar leven verwoest, zegt zij.

19 minuten geleden
Gianni de W. krijgt strafeis te horen in grote sextortionzaak 

BREDA (ANP) - Gianni de W. (25), de verdachte in de grootste sextortionzaak van het land, krijgt de strafeis van het Openbaar Ministerie te horen. De man uit Etten-Leur staat in Breda terecht voor onlinemisbruik van dertig veelal minderjarige slachtoffers, die hem grote aantallen naaktfoto's en expliciete seksvideo's stuurden.

21 minuten geleden
Van Gennip zwakt wet af over discriminatie bij sollicitaties

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zwakt de wet af die moet zorgen voor minder discriminatie bij sollicitatieprocedures. De strengere regels zouden eigenlijk gelden voor bedrijven met minimaal 25 werknemers. Maar ze stelt die ondergrens bij naar 50 werknemers. De bewindsvrouw hoopt dat de Eerste Kamer hierdoor akkoord kan gaan met de wet als hier dinsdag over wordt gestemd.

3 uur geleden
PBL: klimaatdoel EU ondergrens van wat Nederland zou moeten halen

DEN HAAG (ANP) - Wil Nederland een eerlijke bijdrage leveren aan het wereldwijde klimaatbeleid, dan zal het de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met minstens 90 procent moeten hebben verminderd ten opzichte van 1990. Dat komt overeen met het klimaatdoel dat de Europese Commissie voor ogen heeft. Het is evenwel onzeker of dat technisch haalbaar is, en of er voldoende draagvlak is voor de daarvoor benodigde aanpassingen, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport.

5 uur geleden
Vragen en zorgen over mogelijke kerncentrales op de Maasvlakte

OOSTVOORNE (ANP) - Twee kerncentrales tussen alle industrie op de Maasvlakte? Heel wat bezoekers van de informatiebijeenkomst over kernenergie in het Zuid-Hollandse dorp Oostvoorne kunnen het zich niet voorstellen. Zo'n 150 mensen kwamen met hun vragen en zorgen naar de badplaats die uitkijkt op de Maasvlakte.

6 uur geleden
TU Delft mag vrouwelijke studenten geen voorrang geven

DELFT (ANP) - De TU Delft mag vrouwelijke studenten voor de bachelor Lucht- en Ruimtevaarttechniek geen voorrang geven. De Onderwijsinspectie heeft de universiteit teruggefloten, bevestigt een woordvoerder maandag na berichtgeving door Luchtvaartnieuws en de Volkskrant. Volgens de inspectie is het plan in strijd met de wet.

7 uur geleden