Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: geen hoger beroep in strafzaak MH17

OM: geen hoger beroep in strafzaak MH17

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) is niet in hoger beroep gegaan tegen de vrijspraak van MH17-verdachte Oleg Poelatov, meldt het OM. "Het OM is zeer tevreden dat het vonnis nabestaanden duidelijkheid heeft gebracht over de werkelijke toedracht van het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014", schrijft het OM. Op die datum werd in Oekraïne een vliegtuig neergehaald waardoor veel Nederlanders om het leven kwamen.

"Een hoger beroep zou voor de nabestaanden een grote belasting betekenen, omdat zij dan nog langer in onzekerheid blijven over de uitkomst van de strafzaak", zegt het OM over het besluit. De twee weken geleden uitgesproken vonnissen bevatten volgens het OM "heldere overwegingen" over het bewijs in de strafzaak. Dit bewijs kan volgens het OM ook gebruikt worden in "parallelle (civiele) procedures" die zijn aangespannen naar aanleiding van het neerhalen van MH17. Ook vindt het OM dat de rechter zowel qua bewijs als straf de officieren van justitie "voor het overgrote deel heeft gevolgd".

De rechtbank zag donderdag 17 november, toen de uitspraak volgde, "een overvloed aan bewijs" voor de conclusie dat MH17 in de zomer van 2014 met een Buk-raket is neergehaald vanaf een landbouwveld in Oost-Oekraïne. De rechtbank noemde onder meer foto's van een rookspoor, satellietgegevens van het weiland met klaarblijkelijke brandsporen, zendmastgegevens en de verklaringen van een anoniem gebleven getuige.

Levenslange gevangenisstraf

Door de vliegramp kwamen 298 mensen om, onder wie 193 Nederlanders. Poelatov werd vrijgesproken, drie andere verdachten kregen een levenslange gevangenisstraf opgelegd door de rechtbank voor hun betrokkenheid bij de vliegramp. Tegen alle vier de verdachten was een levenslange gevangenisstraf geëist.

Rebellenleider Igor Girkin (51), zijn rechterhand Sergej Doebinski (60) en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (50) zijn tot de langst mogelijke straf veroordeeld voor hun betrokkenheid bij het neerhalen van de vlucht. Volgens de rechtbank is bewezen dat het drietal een rol heeft gehad in het laten aanrukken of het afvoeren van de Buk-TELAR waarmee het toestel is neergehaald.

Vergissing

Voor Poelatov geldt dat er "geen aanwijzing" is voor zijn tussenkomst, ook staat niet vast dat hij het afvuren van de Buk-raket heeft kunnen voorkomen. De Rus was de enige die zich in de rechtbank heeft laten vertegenwoordigen door advocaten. Hij heeft vanaf het begin iedere betrokkenheid ontkend en noemde het onderzoek tegen hem "onbetrouwbaar".

Volgens de rechtbank is het neerhalen van MH17 waarschijnlijk een vergissing geweest, de daders wilden vermoedelijk een militair vliegtuig neerhalen.

Meer uit Binnenland

1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

29 minuten geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

2 uur geleden
Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

3 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

3 uur geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

3 uur geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

4 uur geleden