OM: geen bewijs voor ronselen volmachten door Thierry Baudet
DEN BOSCH (ANP) - Voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) is niet strafbaar voor zijn oproep op 25 februari 2021 op YouTube om volmachten te "regelen" voor de verkiezingen van de Tweede Kamer in maart. Er was aangifte gedaan tegen de politicus van overtreding van de Kieswet, maar die leidt niet tot vervolging, meldt het Openbaar Ministerie.
"Als je niet stemt, dan telt je stem niet mee en daarom is het zo belangrijk dat mensen die FVD een warm hart toedragen in hun omgeving mensen enthousiasmeren om volmachten aan hen af te geven", zei Baudet in het gewraakte fragment. "Mensen die misschien niet zo politiek betrokken zijn, die willen misschien wel een volmacht geven en dan kun je dus toch meermaals stemmen. Dus één persoon kan vier keer stemmen eigenlijk, als je maar die volmachten kunt regelen."
Het OM komt "na bestudering van de beelden, de wetgeving en de jurisprudentie" tot de conclusie dat er geen sprake is van overtreding van de Kieswet. "Baudet heeft mensen niet persoonlijk benaderd of aangesproken om hun stempas in te vullen en af te geven. Hij heeft geen druk uitgeoefend op mensen om dat te doen; het initiatief om een volmacht te verlenen ligt ook na zijn toespraak bij de kiezer", aldus het OM.
Frank de Bie, oud-directeur van de lokale omroep uit Den Bosch, deed aangifte tegen Baudet. Het OM heeft hem laten weten dat de juridische beoordeling beëindigd is.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De vier regeringspartijen moeten het kabinet "op de hoofdlijnen van de dingen die we willen" wel steunen, zei premier Dick Schoof tegen de NOS. "Anders wordt het toch een beetje ingewikkeld." Over "onderdelen" van het kabinetsbeleid is er ruimte voor PVV, VVD, NSC of BBB om met het kabinet van mening te verschillen.
9 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) na berekeningen op basis van de miljoenennota die dinsdag is gepresenteerd. De meeste zzp'ers en sommige gepensioneerden gaan er volgend jaar op achteruit, voor de meeste huishoudens geldt een lichte koopkrachtstijging van minder dan 1 procent.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel de treinkaartjes van NS volgend jaar minder in prijs stijgen dan eerder aangekondigd, houdt reizigersorganisatie Rover zorgen over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Nederland. De organisatie wijst hierbij op de bezuinigingen op het ov in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, die dinsdag bekend werden. "Per saldo wordt het er voor de reiziger niet beter op."
17 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op hotelovernachtingen en bioscoopkaartjes leidt tot twijfels bij de Raad van State, maar ook bij de Belastingdienst zelf. Vooral de uitzonderingen zorgen voor onduidelijkheid. Is er een duidelijk verschil tussen een tent die je zelf moet opbouwen of een tent die er al staat, vraagt de Raad van State zich af.
20 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof is het "zeer" eens met de aanbeveling van de Raad van State om bij elk plan van het kabinet te bedenken of er voldoende personeel te vinden is om dat uit te voeren, zei hij in gesprek met het ANP. De minister-president had bij het opstellen van de miljoenennota regelmatig te maken met 'onderbesteding': door een gebrek aan personeel lukte het niet om geld uit te geven.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft bij het maken van de begroting geluisterd naar de Tweede Kamer, zei minister van Financiën Eelco Heinen voordat hij daar zijn koffertje met financiële plannen aanbood. Als voorbeelden noemde hij geld voor schoolmaaltijden, schoolboeken en de belastingaftrek van giften aan goede doelen, waarop het kabinet aanvankelijk wilde korten. "Het kabinet heeft naar die zorgen geluisterd en doet er ook een voorstel voor."
34 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De aangekondigde extra schijf in de inkomstenbelasting levert niet alleen wat op voor de huishoudens met een kleine portemonnee, maar ook voor de hogere inkomens. De eerste schijf wordt opgeknipt. Over het eerste deel van het inkomen, 38.441 euro per jaar, wordt 35,82 procent betaald. Over het tweede deel (vanaf 38.441 tot 76.816) gaat het om een tarief van 37,48 procent. Het hoogste tarief blijft hetzelfde.
44 minuten geleden