Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM geeft visie op verdere vervolging hoofdverdachte Ruinerwold

OM geeft visie op verdere vervolging hoofdverdachte Ruinerwold

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie maakt donderdag zijn visie kenbaar op de verdere vervolging van Gerrit Jan van D., de hoofdverdachte in de Ruinerwoldzaak. Gedragsdeskundigen vinden dat Van D. niet terecht kan staan, omdat zijn hersenen te zeer beschadigd zijn.

Substantiële verbetering in zijn toestand is niet te verwachten, denken zij. Van D. (68) kreeg in 2016 een herseninfarct, met grote hersenschade tot gevolg. Er valt nauwelijks met hem te communiceren.

Het OM beschuldigt weduwnaar Van D. onder meer van jarenlange vrijheidsberoving van zes van zijn kinderen. Hij zou hen, in samenwerking met medeverdachte Josef B., tegen hun wil hebben vastgehouden op een boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht en haalde internationaal het nieuws.

Van meet af aan was duidelijk dat Van D. door zijn medische problemen geen doorsnee verdachte was. Een verhoor van de man heeft tot dusver niet kunnen plaatsvinden. Josef B. heeft de beschuldigingen van de hand gewezen en zegt dat de strafzaak "een heksenjacht" is. Hij is vorig jaar op vrije voeten gesteld, in afwachting van het proces.

Van D.’s advocaten hebben al veel eerder aangegeven dat zijn cliënt niet terecht kan staan, door zijn medische problemen. Zij zullen dit standpunt donderdag nogmaals toelichten, gesteund door de bevindingen van de deskundigen.

De rechtbank heeft Van D. in januari bezocht, om zijn toestand zelf te kunnen opnemen. Op 4 maart beslist zij of de vervolging van de man moet worden gestaakt, opgeschort of doorgezet.

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

4 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

7 uur geleden
SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

8 uur geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

10 uur geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

11 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

11 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

11 uur geleden