Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM gaat niet vervolgen om meineed in toeslagenverhoren

OM gaat niet vervolgen om meineed in toeslagenverhoren

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot vervolging na aangiftes van meineed in de toeslagenverhoren. Drie personen zouden hebben gelogen dat zij niets wisten van een explosief memo. Maar volgens het OM hebben zij daarover "niet opzettelijk onjuist verklaard".

In dat memo uit 2017 waarschuwde Sandra Palmen, destijds een hooggeplaatst juriste bij de Belastingdienst, dat de jacht op toeslagenfraudeurs op hol was geslagen en dat beschuldigde ouders een schadevergoeding verdienden. Maar het document verdween, waarna de toeslagenaffaire nog jaren voortduurde. In 2019 kwam de zogeheten memo-Palmen weer boven water.

Twee van de drie personen werden alleen als getuigen gehoord. De derde, de voormalig directeur-generaal van de Belastingdienst, was wel verdacht. De hoge ambtenaar zei tijdens de verhoren dat hij alleen via de media over het memo had gehoord en het niet op een andere manier heeft gezien. Het document kwam wel ter sprake in overleggen en er werd naar verwezen in e-mails.

Maar, zegt het OM: de ambtenaar heeft het memo nooit zelf ontvangen, en ook werd er niet aan gerefereerd met de titel 'Palmen'. Daarom is volgens het OM geen sprake van meineed, "gelet op deze nadere uitleg, de afstand die hij had tot de inhoud, de grote hoeveelheid overleggen en e-mails in de betreffende periode en het feit dat het memo volgens meerdere getuigen in de betreffende periode niet de betekenis had die het later kreeg".

Meer uit Politiek

Terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

DEN HAAG (ANP) - Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat NSC donderdagochtend presenteerde samen met coalitiepartijen PVV, VVD en BBB is verwarring ontstaan. Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) beschuldigt de coalitie van "iets verkopen wat niet helemaal waar is".

1 dag geleden
Overleg partijen over premierschap eindigt in stilzwijgen

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van de nieuwe coalitie zijn klaar met hun overleg met formateur Richard van Zwol over de invulling van het premierschap. Wat eruit is gekomen, is niet duidelijk. Na ruim twee uur kwamen Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) naar buiten zonder iets te zeggen.

1 dag geleden
Omtzigt: onder 'ideale omstandigheden' was naam premier bekend

DEN HAAG (ANP) - "In de ideale omstandigheden" was de naam van de nieuwe premier al bekend geweest, zegt NSC-leider Pieter Omtzigt. Deze donderdag overleggen de coalitieleiders over de toekomstige minister-president, samen met formateur Richard van Zwol. "Ik ga nu naar binnen, ik ben heel benieuwd wat we te horen krijgen", zegt Omtzigt.

1 dag geleden
Stroom terugleveren mag geen geld meer kosten

DEN HAAG (ANP) - Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten. Dat staat in een voorstel van NSC-Kamerlid Wytske Postma, dat volgens haar ook steun heeft van de andere coalitiepartijen PVV, VVD en BBB.

1 dag geleden
Voormalig politiek adviseur van Rutte wordt burgemeester Veendam

VEENDAM (ANP) - De gemeenteraad van Veendam heeft Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 53-jarige Pleyte was eerder jarenlang politiek adviseur van Mark Rutte. Ook heeft ze topfuncties bekleed bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coördinator Groningen.

1 dag geleden
Kamermeerderheid vindt hoorzitting met nieuwe premier niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een hoorzitting met de nieuwe minister-president, voordat die door de koning wordt beëdigd. Een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg onvoldoende steun, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden.

1 dag geleden
Van Zwol kan met instemming van Kamer kabinet gaan samenstellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt in met de aanstelling van Richard van Zwol als formateur. Hij moet de regeringsploeg gaan samenstellen die het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB verder gaat uitwerken. PVV-leider Geert Wilders had hem voor deze rol voorgedragen.

1 dag geleden