Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM gaat niet vervolgen in zaak in speeltuin gedode man

OM gaat niet vervolgen in zaak in speeltuin gedode man

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie zal de vijf mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 32-jarige man uit Assen niet strafrechtelijk vervolgen. De man overleed op 24 augustus in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen nadat hij enige tijd was vastgehouden door de verdachten. Het OM heeft de zaken geseponeerd na onderzoek van de politie en van het Nederlands Forensisch Instituut naar de doodsoorzaak van de man.

De verdachten kwamen in actie nadat de man zich ongepast had gedragen tegenover een 4-jarig meisje in de speeltuin. Het OM bevestigde maandag dat de overleden man zich schuldig had gemaakt aan een zedendelict in de speeltuin. Beeldmateriaal daarvan is gevonden op zijn telefoon. De dochter van een van de verdachten was daarvan het slachtoffer.

De vader wilde de man meteen tegenhouden waarna het tot een handgemeen kwam en de 32-jarige man op de grond viel. De vier andere mannen kwamen op het hulpgeroep af en hielden de man op de grond bij armen, benen en onderrug in bedwang. De vader deed hier niet aan mee. De vier probeerden hem rustig te houden, maar het was een sterke man die zich met kracht bleef verzetten, aldus het OM.

Ernstige afloop

Toen de politie aankwam, zagen ze dat de man niet meer reageerde. Ondanks reanimatie overleed de man ter plekke. De doodsoorzaak is volgens het NFI een combinatie van de inbedwanghouding, afwijkingen in het hart en effecten van het gebruik van amfetamine en alcohol door de man.

Het OM vindt dat het handelen van de mannen een gerechtvaardigd burgeroptreden is na een ontdekking op heterdaad van een strafbaar feit. Burgers mogen daarbij afhankelijk van de situatie gepast geweld gebruiken om iemand aan de politie over te dragen.

Volgens het OM is er geen sprake van opzet dan wel schuld aan het overlijden van de man. Tegelijkertijd had de aanhouding onbedoeld een ernstige afloop; er is een persoon overleden, wat veel verdriet bij zijn familie en vrienden teweegbrengt, aldus het OM.

Meer uit Binnenland

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan eigendommen van de gemeente en bij bedrijven of particulieren is niet in deze schatting meegenomen, aldus de universiteit.

10 minuten geleden
Duizenden lopen mee in pro-Palestijnse mars door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Duizenden mensen hebben zich aangesloten bij een mars door de binnenstad van Amsterdam ter gelegenheid van de herdenking van de Nakba, ofwel de catastrofe. Op deze dag wordt herdacht dat in 1948 na het ontstaan van de staat Israël honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen.

1 uur geleden
Ierse songfestivalinzending mist laatste finalerepetitie

MALMÖ (ANP) - De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug heeft zaterdag de laatste finalerepetitie van het Eurovisie Songfestival gemist. De artiest spreekt op sociale media van een "situatie" bij de vlaggenparade, de traditionele opening van het evenement.

1 uur geleden
Extra hekken geplaatst bij hotel songfestival in Malmö

MALMÖ (ANP) - Voor het Clarion Hotel Malmö Live, waar zeventien delegaties van het Eurovisie Songfestival verblijven, zijn zaterdag aan het begin van de middag extra hekken neergezet. Voor het hotel hebben zich tientallen Nederlandse en internationale journalisten verzameld.

1 uur geleden
Volgorde finale blijft hetzelfde, geen lied op plek Joost Klein

MALMÖ (ANP) - De volgorde van de acts tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival blijft hetzelfde. Dat meldt de organisatie. Op plek 5, de plek van de gediskwalificeerde Joost Klein, is geen lied te horen.

2 uur geleden
Songfestivaldeelneemster Albanië: breng Joost alsjeblieft terug

MALMÖ (ANP) - De Albanese inzending voor het Eurovisie Songfestival, die zich eerder niet wist te plaatsen voor een plek in de finale, doet een oproep voor de terugkeer van de gediskwalificeerde Joost Klein. Dat schrijft Besa in een bericht op X. De 37-jarige zangeres geeft in een aantal reacties onder haar bericht verder ook aan dat, mocht Klein iets verkeerds hebben gedaan, hij "juridisch vervolgd moet worden". Een eventuele vervolging zou dan volgens Besa "niets te maken hebben met zijn deelname aan het muziekfestival".

2 uur geleden
Wagensveld slaagt erin koran te verbranden in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Pegida-voorman Edwin Wagensveld heeft zaterdagmiddag in Arnhem een koran verbrand. Een eerdere poging in januari dit jaar mislukte omdat er rellen uitbraken. Zaterdag waren er op de plek van de verbranding geen tegendemonstranten op de been.

2 uur geleden