Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: 'ex-leiders No Surrender hielden criminele cultuur in stand'

OM: 'ex-leiders No Surrender hielden criminele cultuur in stand'

GRONINGEN (ANP) - Volgens het Openbaar Ministerie hebben vier ex-voormannen van No Surrender leiding gegeven aan een outlaw motorclub die doordrenkt is met geweld en angst. "Zij hielden deze cultuur in stand", aldus de officier van justitie in de rechtbank in Groningen.

Het OM maakt maandag bekend welke straf passend zou zijn voor Henk Kuipers, Klaas Otto, Rico R. en Theo ten V. Zij stonden volgens het OM aan de top van een organisatie die zich bezighield met onder meer internationale drugshandel, geweld en vermogensdelicten. Er was een duidelijke hiërarchie met strakke regels, stelt het OM. "Het begint leuk met familiedagen en het ondersteunen van goede doelen, maar gaandeweg wordt meer verwacht van leden - strafbare feiten", zei de officier van justitie. De vier waren volgens de aanklager op de hoogte van de misstanden en speelden zelf een actieve rol.

'Bad standings' maakten deel uit van het beleid van No Surrender, aldus het OM. Een dergelijk oneervol ontslag zou gepaard gaan met grof geweld en het betalen van 5000 euro. Het OM spreekt van een verdienmodel.

"Ons strafrechtsysteem was vastgelopen als we alle leiders hadden vervolgd", legde de aanklager uit. "We hebben gekozen voor de vier leiders met de meeste invloed." Het OM baseert zich onder meer op afgeluisterde gesprekken, notulen en andere strafrechtelijke onderzoeken. Getuigen zouden niet of nauwelijks hebben durven te verklaren. De verklaringen van Otto vindt het OM ongeloofwaardig. "Hij richtte naar eigen zeggen No Surrender op om te toeren en koffie te drinken. Waarom vraag je er dan prominente figuren uit de onderwereld bij, zoals Holleerder?" Volgens het OM was Otto een "dictatoriale leider".

Kuipers staat ook terecht voor elf andere strafbare feiten. Hij zou zich tussen 2014 en 2017 schuldig hebben gemaakt aan mishandeling, diefstal en afpersing, of pogingen daartoe. De strafeisen worden aan het begin van de middag verwacht. In oktober krijgen de advocaten het woord.

Meer uit Binnenland

1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

1 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

3 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

4 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

5 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

5 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

5 uur geleden
Man opgepakt die mogelijk meisjes in Waalwijk van scooter trapte

WAALWIJK (ANP) - Een man die donderdag mogelijk twee meisjes van hun scooter heeft getrapt in Waalwijk is aangehouden, meldt de politie. De twee slachtoffers raakten allebei gewond en een van hen moest naar het ziekenhuis.

6 uur geleden