Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM: 'ex-leiders No Surrender hielden criminele cultuur in stand'

OM: 'ex-leiders No Surrender hielden criminele cultuur in stand'

GRONINGEN (ANP) - Volgens het Openbaar Ministerie hebben vier ex-voormannen van No Surrender leiding gegeven aan een outlaw motorclub die doordrenkt is met geweld en angst. "Zij hielden deze cultuur in stand", aldus de officier van justitie in de rechtbank in Groningen.

Het OM maakt maandag bekend welke straf passend zou zijn voor Henk Kuipers, Klaas Otto, Rico R. en Theo ten V. Zij stonden volgens het OM aan de top van een organisatie die zich bezighield met onder meer internationale drugshandel, geweld en vermogensdelicten. Er was een duidelijke hiƫrarchie met strakke regels, stelt het OM. "Het begint leuk met familiedagen en het ondersteunen van goede doelen, maar gaandeweg wordt meer verwacht van leden - strafbare feiten", zei de officier van justitie. De vier waren volgens de aanklager op de hoogte van de misstanden en speelden zelf een actieve rol.

'Bad standings' maakten deel uit van het beleid van No Surrender, aldus het OM. Een dergelijk oneervol ontslag zou gepaard gaan met grof geweld en het betalen van 5000 euro. Het OM spreekt van een verdienmodel.

"Ons strafrechtsysteem was vastgelopen als we alle leiders hadden vervolgd", legde de aanklager uit. "We hebben gekozen voor de vier leiders met de meeste invloed." Het OM baseert zich onder meer op afgeluisterde gesprekken, notulen en andere strafrechtelijke onderzoeken. Getuigen zouden niet of nauwelijks hebben durven te verklaren. De verklaringen van Otto vindt het OM ongeloofwaardig. "Hij richtte naar eigen zeggen No Surrender op om te toeren en koffie te drinken. Waarom vraag je er dan prominente figuren uit de onderwereld bij, zoals Holleerder?" Volgens het OM was Otto een "dictatoriale leider".

Kuipers staat ook terecht voor elf andere strafbare feiten. Hij zou zich tussen 2014 en 2017 schuldig hebben gemaakt aan mishandeling, diefstal en afpersing, of pogingen daartoe. De strafeisen worden aan het begin van de middag verwacht. In oktober krijgen de advocaten het woord.

Meer uit Binnenland

Meer meldingen van discriminatie in 2024

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar 9613 meldingen van discriminatie gekregen, 623 meer dan in 2023. Dat staat in een donderdag verschenen rapport gemaakt in opdracht van onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bijna de helft van de meldingen gaat over herkomst, 29 procent over seksuele gerichtheid en 9 procent over antisemitisme.

8 minuten geleden
AP: maak bezwaar als je niet wil dat jouw data Meta AI trainen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die niet willen dat hun gegevens worden gebruikt om de kunstmatige intelligentie (AI) van techbedrijf Meta te trainen, hebben nog tot 27 mei de tijd om daar bezwaar tegen te maken. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond, wijst daarop. Na die datum gaat het bedrijf de gegevens van gebruikers van zijn platforms Facebook en Instagram, zoals berichten, foto's en reacties, inzetten om de technologie te ontwikkelen.

25 minuten geleden
Raad Rotterdam wil actie tegen slechte toestand op asielschip

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam moet maatregelen nemen tegen de toenemende onleefbaarheid bij de opvang van statushouders op het schip Silja dat in de Merwehaven in Rotterdam-West ligt. Dat vindt een deel van de Rotterdamse gemeenteraad.

1 uur geleden
Weer twee verdachten aangehouden voor kunstroof Drents Museum

ASSEN (ANP) - De politie heeft woensdag twee nieuwe verdachten aangehouden in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen. Het gaat om een 20-jarige man en een 18-jarige man, beiden uit Heerhugowaard. De verdachte van 20 is de man op de beelden uit een bouwmarkt in Assen die de politie eerder deelde. Die beelden worden nu offline gehaald.

2 uur geleden
Nieuwe e-step, segway en bso-bus moet vanaf juli kenteken hebben

DEN HAAG (ANP) - Nieuwe bijzondere bromfietsen zoals elektrische steps, segways en bso-bussen moeten vanaf 1 juli een kenteken hebben. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eigenaren van bijzondere bromfietsen die nu al de weg op gaan, moeten uiterlijk een jaar later een kenteken hebben aangevraagd.

3 uur geleden
Toename overvallen sinds begin dit jaar, vaker jonge dader

DEN HAAG (ANP) - Na een daling van het aantal overvallen in de laatste jaren, laat het aantal in de eerste maanden van dit jaar een opvallende toename zien. Tot en met april telde de politie al 218 overvallen, 69 meer dan in dezelfde periode vorig jaar (149).

4 uur geleden
Wegverkeer stootte in tien jaar steeds minder fijnstof uit

DEN HAAG (ANP) - De fijnstofuitstoot afkomstig van wegverkeer in Nederland is in tien jaar tijd ruim 16 procent gedaald. Statistiekbureau CBS ziet in nieuwe cijfers over het jaar 2023 dat de totale hoeveelheid fijnstof door wegverkeer afnam met 0,7 miljoen kilo in vergelijking met 2013. De verbetering komt vooral door schonere motoren en roetfilters.

5 uur geleden