
OM: 'ex-leiders No Surrender hielden criminele cultuur in stand'
GRONINGEN (ANP) - Volgens het Openbaar Ministerie hebben vier ex-voormannen van No Surrender leiding gegeven aan een outlaw motorclub die doordrenkt is met geweld en angst. "Zij hielden deze cultuur in stand", aldus de officier van justitie in de rechtbank in Groningen.
Het OM maakt maandag bekend welke straf passend zou zijn voor Henk Kuipers, Klaas Otto, Rico R. en Theo ten V. Zij stonden volgens het OM aan de top van een organisatie die zich bezighield met onder meer internationale drugshandel, geweld en vermogensdelicten. Er was een duidelijke hiërarchie met strakke regels, stelt het OM. "Het begint leuk met familiedagen en het ondersteunen van goede doelen, maar gaandeweg wordt meer verwacht van leden - strafbare feiten", zei de officier van justitie. De vier waren volgens de aanklager op de hoogte van de misstanden en speelden zelf een actieve rol.
'Bad standings' maakten deel uit van het beleid van No Surrender, aldus het OM. Een dergelijk oneervol ontslag zou gepaard gaan met grof geweld en het betalen van 5000 euro. Het OM spreekt van een verdienmodel.
"Ons strafrechtsysteem was vastgelopen als we alle leiders hadden vervolgd", legde de aanklager uit. "We hebben gekozen voor de vier leiders met de meeste invloed." Het OM baseert zich onder meer op afgeluisterde gesprekken, notulen en andere strafrechtelijke onderzoeken. Getuigen zouden niet of nauwelijks hebben durven te verklaren. De verklaringen van Otto vindt het OM ongeloofwaardig. "Hij richtte naar eigen zeggen No Surrender op om te toeren en koffie te drinken. Waarom vraag je er dan prominente figuren uit de onderwereld bij, zoals Holleerder?" Volgens het OM was Otto een "dictatoriale leider".
Kuipers staat ook terecht voor elf andere strafbare feiten. Hij zou zich tussen 2014 en 2017 schuldig hebben gemaakt aan mishandeling, diefstal en afpersing, of pogingen daartoe. De strafeisen worden aan het begin van de middag verwacht. In oktober krijgen de advocaten het woord.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.
4 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.
7 uur geleden