
OM erkent weer fouten bij identificatie klimaatactivisten Schiphol
HAARLEM (ANP) - Opnieuw erkent het Openbaar Ministerie dat er fouten zijn gemaakt bij het identificeren en opsporen van klimaatactivisten na een demonstratie op het terrein van Schiphol. Van 64 mensen kan het OM niet meer vaststellen of ze juist zijn geïdentificeerd, meldt het OM vrijdag. Bij negen mensen was de identificatie onjuist of twijfelachtig. Van negentig mensen weet het OM wel zeker dat ze bij de demonstratie op Schiphol waren in november 2022.
"Wij betreuren dat in een groot aantal gevallen de identificatie onzorgvuldig heeft plaatsgevonden en dat wij de betrokken personen niet goed hebben geïnformeerd", laat hoofdofficier van justitie Digna van Boetzelaer weten. Ze zegt dat het complex en tijdrovend is om mensen te identificeren als ze geen identiteitsbewijs bij zich hebben. Het is wel mogelijk om dan alsnog vast te stellen wie ze zijn, maar dan had de opsporingsambtenaar "scherper moeten vastleggen hoe zo'n herkenning tot stand komt".
Mensen die werden geïdentificeerd kregen later een brief thuis van het OM met daarin een waarschuwing. Acht mensen zeiden toen er niet bij te zijn geweest. Het OM had in totaal 175 waarschuwingsbrieven verstuurd op basis van de informatie van de Koninklijke Marechaussee. De acht die aan de bel hadden getrokken waren deze zomer al uit het systeem gehaald. Nu zijn ook de gegevens verwijderd van de anderen van wie niet zeker was of ze erbij waren.
Leerpunt
De waarschuwingsbrief was ook een leerpunt, stelt Van Boetzelaer. Het OM had moeten uitleggen dat die geen juridische status heeft en de brief had minder stellig gekund, zegt ze. Ook had een reactiemogelijkheid geholpen, zodat misschien meer mensen contact hadden opgenomen met het OM.
Extinction Rebellion (XR) en Greenpeace noemden de brief intimiderend. De organisaties waren de initiatiefnemers achter de demonstratie op het terrein van Schiphol. Daarbij ketenden sommige klimaatactivisten zich vast aan privéjets op het terrein.
Vijf verdachten moesten voorkomen omdat ze zich hadden vastgeketend aan privévliegtuigen. In de zomer was een van die zaken al geseponeerd, "dit bleek niet degene te zijn die we dachten dat het was", legt een woordvoerster uit. Nu zijn ook de andere vier zaken geseponeerd. Dat komt door een combinatie van factoren, zoals de problemen rondom de identificatie van de andere activisten, een beperkte capaciteit bij de rechtelijke macht en de te verwachten straf, aldus het OM.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
18 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
1 dag geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
1 dag geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geleden