
OM: 'Erasmusschutter' Fouad L. praatte met denkbeeldige computer
ROTTERDAM (ANP) - 'Erasmusschutter' Fouad L. sprak voor de schietpartijen in Rotterdam met een denkbeeldige computer in zijn hoofd. De geneeskundestudent voerde deze gesprekken sinds 2021, omdat hij zich eenzaam voelde na een gesprek met de examencommissie. Met zijn denkbeeldige gesprekspartner onderhandelde hij vooraf over de schietpartijen waarvoor hij nu terechtstaat en het aantal slachtoffers dat hij wilde maken, vertelde hij tijdens zijn tweede verblijf in het Pieter Baan Centrum aan de psychiater en de psycholoog.
Dit kwam maandag naar voren tijdens een vijfde inleidende zitting in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Daar zei de officier van justitie dat L. in eerste instantie van plan was "om nog veel meer slachtoffers te maken, maar later heeft hij dat 'afgezwakt'."
De 33-jarige L. wordt verdacht van het doodschieten van zijn 39-jarige buurvrouw Marlous en haar 14-jarige dochter Romy aan het Heiman Dullaertplein in de wijk Delfshaven en de 43-jarige docent en huisarts Jurgen Damen in een collegezaal van het Erasmus MC, op 28 september vorig jaar.
Innerlijke discussie
L. had wraakgevoelens omdat hij geen diploma kreeg en voerde met de denkbeeldige computer "een innerlijke discussie over de vraag hoeveel mensen hij zou gaan vermoorden om zijn wraakgevoelens tevreden te stellen, en of daar ook kinderen bij zouden zitten". De computer zou de verdachte op twaalfjarige leeftijd hebben bedacht na het zien van een animatieserie waarin een personage voorkwam met een computer in zijn hoofd.
L. is voor het eerst aanwezig in de rechtbank, maar kwam nauwelijks aan het woord. Op een vraag van de rechtbankvoorzitter direct na zijn entree zei de verdachte alleen: "Ik hou niet van een volle zaal met veel mensen." Hij steunde een verzoek van zijn advocaten om nader onderzoek naar zijn psyche, maar dat verzoek wees de rechtbank af.
De inhoudelijke behandeling van de strafzaak staat gepland van 27 tot en met 31 januari.
Meer uit Binnenland
HOOFDDORP (ANP) - Bij een steekincident aan de Fanny Blankers-Koenlaan in Hoofddorp (Noord-Holland) zijn meerdere slachtoffers gevallen. Onder hen is ook een politieagent. De steekpartij vond plaats rond 06.00 uur.
17 minuten geledenWINSCHOTEN (ANP) - De politie heeft de hele nacht onderzoek gedaan na de vondst van een auto in het water in Winschoten. Daarvan komt het kenteken overeen met dat van de grijze Toyota Avensis van de vader van de vermiste kinderen Jeffrey (10) en Emma (8). Een woordvoerster van de politie Noord-Nederland zegt dat ze nu nog geen update kan geven, maar dat er later op de ochtend waarschijnlijk meer informatie naar buiten wordt gebracht.
49 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen en jongeren in Nederland zijn voor een leeftijdsgrens voor sociale media. UNICEF Nederland vroeg ruim 1000 kinderen en jongeren (10-18 jaar) in Nederland naar hun ervaringen met sociale media, van wie 69 procent aangaf voor een socialemediaverbod te zijn.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het 'startpakket' aan stikstofmaatregelen waarmee het kabinet vorige maand is gekomen, schiet tekort. Dat stellen Ingrid Thijssen van ondernemersorganisatie VNO-NCW en Ina Adema, voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO), in De Telegraaf. Zij willen dat er nog voor de zomer een totaalpakket komt om de stikstofproblematiek op te lossen.
3 uur geledenWINSCHOTEN (ANP) - De auto die dinsdagavond in het water in Winschoten werd gevonden in de zoektocht naar de vermiste Jeffrey (10) en Emma (8) is uit het water gehesen. Het kenteken komt overeen met dat van de grijze Toyota Avensis van de vader (67) van de kinderen.
6 uur geledenWINSCHOTEN (ANP) - In het water in Winschoten is in de zoektocht naar de vermiste kinderen Emma (8) en Jeffrey (10) een auto "van een vergelijkbaar type" als die van de vader van de kinderen gevonden. Daarin bevinden zich "meerdere lichamen", hoeveel is nog niet duidelijk, meldt de politie.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een Europees onderzoek naar schending van het humanitair recht door Israël is "een welkome eerste stap" maar wel een die "verwoestend laat" komt, vindt Eve Geddie van Amnesty International. Zeventien EU-lidstaten steunden dinsdag het verzoek van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) tot een dergelijk onderzoek. Daarop besloot EU-buitenlandchef Kaja Kallas het onderzoek uit te voeren.
10 uur geleden