Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM en rechtbank Den Haag: blijf af van politici

OM en rechtbank Den Haag: blijf af van politici

DEN HAAG (ANP) - In vijf achtereenvolgende rechtszaken tegen politici die online zijn bedreigd, was de boodschap van zowel het Openbaar Ministerie als de politierechter kraakhelder: bedreigen van ministers en Kamerleden is ontoelaatbaar en wordt bestraft.

Politici moeten "onder alle omstandigheden in veiligheid en in vrijheid" hun werk kunnen doen, betoogde de officier van justitie. De politierechter vroeg aan elke verdachte of ze enig besef hadden van de impact van hun onlinedreigementen aan de Haagse politici. De meeste verdachten gaven tijdens de zittingen aan dat zij gefrustreerd waren over de coronamaatregelen toen zij hun bedreigingen plaatsten op sociale media.

De verdachten betuigden allemaal spijt van hun bedreigingen, maar de politierechter was niet overtuigd. "Dat doet iedereen", was daarop telkens zijn reactie. Een van de bedreigers kon zijn tranen tijdens de zitting niet inhouden. Hij kan de door hem geuite bedreigingen ook niet meer aanhoren, zei hij zwaar geƫmotioneerd. "Sigrid Kaag, Hugo de Jonge, Sterf! Je dient te worden geruimd", had hij onder meer in het najaar van 2021 getwitterd.

Twee keer zo hoog

Een inmiddels 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn vond het "op dat moment grappig" dat hij met "Jonge, ik prik je lek", het GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht op Instagram bedreigde. Volgens hem was het ook niet als een bedreiging bedoeld. "Ik zat gewoon een beetje te trollen op social media."

In drie zaken eiste de officier van justitie voorwaardelijke celstraffen van tussen de twee en drie weken en werkstraffen van 40 tot 60 uur. De politierechter ging in vrijwel alle eisen mee, behalve in de zaak van de Alphenaar die Bouchallikht bedreigde. Hij kreeg een geldboete van 600 euro; wel twee keer zo hoog als op een bedreiging van een iemand die niet voor de publieke zaak werkt.

Gehackt

De bedreigingen die dinsdag op de zittingen werden afgehandeld, waren gericht tegen premier Mark Rutte, de ministers Sigrid Kaag (destijds Buitenlandse Zaken), Hugo de Jonge (voorheen Volksgezondheid), Wopke Hoekstra (destijds Financiƫn), Ernst Kuipers (nu Volksgezondheid) en de Kamerleden Bouchallikht en Sjoerd Sjoerdsma (D66). De bedreigingen liepen uiteen van een "opruiming" in de "nazi zwijnenstal die we kennen als het Binnenhof" en "Hugo, wacht maar, binnenkort een aanslag op jou".

Een zaak is aangehouden omdat de verdachte niet aanwezig was en hij, via zijn advocaat beweerde, dat niet hij het dreigement had geuit, maar dat hij gehackt was.

Meer uit Binnenland

Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

1 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

17 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

20 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

21 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

21 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

22 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

23 uur geleden