Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM en NFI willen particuliere databanken gebruiken in cold cases

OM en NFI willen particuliere databanken gebruiken in cold cases

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) willen particuliere, genealogische DNA-databanken gebruiken voor het oplossen van ernstige strafzaken die zijn vastgelopen. In de Verenigde Staten heeft deze opsporingsmethode al geleid tot een doorbraak in zo'n 550 cold cases, aldus het OM. In Nederland wordt eerst nog de rechter-commissaris gevraagd of dit mag.

Het OM en het NFI willen deze opsporingsmethode gebruiken in twee cold cases. Het gaat om zaken waarin DNA-materiaal beschikbaar is van een nog onbekende verdachte of van een slachtoffer van een misdrijf van wie de politie en het OM nog niet weten wie het is. "Het zijn allemaal ernstige strafzaken met een verdenking van moord of doodslag, waarbij alles is geprobeerd om de zaken op te lossen", staat in een verklaring van het OM.

De hoop is de zaken op te lossen door databanken te gebruiken waarmee mensen op zoek kunnen gaan naar hun (verre) verwanten. De vijf grote genealogische DNA-databanken staan in de Verenigde Staten en tellen in totaal zo’n 40 miljoen deelnemers. Mensen over de hele wereld kunnen hier gebruik van maken door hun wangslijm op te sturen. Deelnemers kunnen toestemming geven om hun profielen strafrechtelijk te gebruiken.

Amerikaanse databanken

Omdat de voorouders van veel inwoners van de Verenigde Staten afkomstig zijn uit Europa, kan het zijn dat ook in Nederlandse strafzaken verre verwanten van onbekende verdachten of onbekende slachtoffers via de Amerikaanse databanken worden gevonden, legt het OM uit. "Bovendien maken steeds meer Nederlanders voor stamboomonderzoek gebruik van dit soort DNA-databanken."

Deze opsporingsmethode wordt niet alleen in de Verenigde Staten gebruikt. Volgens het OM zijn hierdoor ook in Europese landen zoals Zweden en Noorwegen moordzaken opgelost.

Meer uit Binnenland

ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

3 minuten geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

1 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

6 uur geleden
Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

IJMUIDEN (ANP) - De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen "met afschuw" kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in IJmuiden.

12 uur geleden
Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

APELDOORN (ANP) - De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij. De Koninklijke Marechaussee meldt dat de man wel verdachte blijft van het in gevaar brengen van een luchtvaartuig en van bedreiging. Het onderzoek wordt voortgezet.

13 uur geleden
Politie onderzoekt doodsoorzaak baby in Breda

BREDA (ANP) - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een baby van zeven weken in Breda. Het jongetje overleed vrijdag in een ziekenhuis in Rotterdam. Volgens de politie zouden omstandigheden vragen om een uitgebreid rechercheonderzoek.

19 uur geleden
Explosie bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een huis in Vlaardingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Daarbij raakte niemand gewond. Wel is er schade aan de voordeur en de ramen van de woning.

20 uur geleden