Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM en NFI willen particuliere databanken gebruiken in cold cases

OM en NFI willen particuliere databanken gebruiken in cold cases

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) willen particuliere, genealogische DNA-databanken gebruiken voor het oplossen van ernstige strafzaken die zijn vastgelopen. In de Verenigde Staten heeft deze opsporingsmethode al geleid tot een doorbraak in zo'n 550 cold cases, aldus het OM. In Nederland wordt eerst nog de rechter-commissaris gevraagd of dit mag.

Het OM en het NFI willen deze opsporingsmethode gebruiken in twee cold cases. Het gaat om zaken waarin DNA-materiaal beschikbaar is van een nog onbekende verdachte of van een slachtoffer van een misdrijf van wie de politie en het OM nog niet weten wie het is. "Het zijn allemaal ernstige strafzaken met een verdenking van moord of doodslag, waarbij alles is geprobeerd om de zaken op te lossen", staat in een verklaring van het OM.

De hoop is de zaken op te lossen door databanken te gebruiken waarmee mensen op zoek kunnen gaan naar hun (verre) verwanten. De vijf grote genealogische DNA-databanken staan in de Verenigde Staten en tellen in totaal zo’n 40 miljoen deelnemers. Mensen over de hele wereld kunnen hier gebruik van maken door hun wangslijm op te sturen. Deelnemers kunnen toestemming geven om hun profielen strafrechtelijk te gebruiken.

Amerikaanse databanken

Omdat de voorouders van veel inwoners van de Verenigde Staten afkomstig zijn uit Europa, kan het zijn dat ook in Nederlandse strafzaken verre verwanten van onbekende verdachten of onbekende slachtoffers via de Amerikaanse databanken worden gevonden, legt het OM uit. "Bovendien maken steeds meer Nederlanders voor stamboomonderzoek gebruik van dit soort DNA-databanken."

Deze opsporingsmethode wordt niet alleen in de Verenigde Staten gebruikt. Volgens het OM zijn hierdoor ook in Europese landen zoals Zweden en Noorwegen moordzaken opgelost.

Meer uit Binnenland

Brand Amersfoort dreigt over te slaan naar hoofdkantoor Babboe

AMERSFOORT (ANP) - Een brand in Amersfoort die dinsdagochtend begon, dreigt over te slaan naar het naastgelegen hoofdkantoor van bakfietsenproducent Babboe. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt dat de brandweer dit uit alle macht probeert te voorkomen.

12 minuten geleden
Aantal mensen in Ter Apel al een paar dagen boven de 2200

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben in de nacht van maandag op dinsdag 2245 mensen overnacht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De afgelopen nachten verbleven meer dan 2200 mensen in het aanmeldcentrum, hoewel er een maximumaantal geldt van 2000. Maandag meldde het COA een bezetting van 2219 mensen, de nacht ervoor ging het om 2206 mensen.

16 minuten geleden
Afsluitdijk (A7) dicht door ongeluk met vrachtwagen

DEN OEVER (ANP) - De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een tankwagen en een personenauto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever. Daarbij is een man om het leven gekomen, laat de politie weten.

36 minuten geleden
OM eist celstraf tegen frauderende pakketbezorger

LEEUWARDEN (ANP) - Tegen de 27-jarige Miranda W. uit het Friese Sint Jacobiparochie heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 36 maanden cel geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor verduistering in haar dienstbetrekking als pakketbezorger van DHL en een koeriersdienst die werkte voor PostNL.

47 minuten geleden
Vluchten KLM uitgeweken en geannuleerd door storing

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft maandagavond vier vluchten laten uitwijken naar het buitenland in verband met de storing in het Nederlandse luchtverkeersleidingssysteem. Twee vluchten gingen naar Brussel, een naar Luik en een naar Parijs, aldus KLM.

57 minuten geleden
Platform haalt stuk over cultuur TU Delft onder druk offline

DELFT (ANP) - Delta, het journalistieke platform van de TU Delft, zegt onder juridische druk een artikel van de eigen site te hebben verwijderd. Het gaat om een verhaal onder de kop 'Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met rector'.

1 uur geleden
Wind afgenomen, geen waarschuwing meer van kracht

DE BILT (ANP) - Er geldt geen waarschuwing meer voor de kustgebieden van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Die gebieden hadden dinsdagochtend nog te maken met zware windstoten, maar kort voor 10.00 uur meldde het KNMI dat er geen waarschuwingen meer van kracht zijn.

2 uur geleden