Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist zes jaar cel en tbs in misbruikzaak Zeeland

OM eist zes jaar cel en tbs in misbruikzaak Zeeland

MIDDELBURG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 47-jarige Pascal P. uit het Zeeuwse Aardenburg. P. heeft volgens het OM jarenlang de twee minderjarige dochters van zijn vriendin ernstig en veelvuldig seksueel misbruikt. Ook zou hij drie andere meisjes hebben misbruikt. P. liet in elk geval een van de dochters honderden keren door andere mannen misbruiken, op parkeerplaatsen in Zeeland en in Belgische parenclubs, aldus justitie. De dochters werden veelvuldig gedrogeerd met slaapmiddelen, GHB en alcohol.

Het OM vervolgt ook P.'s vriendin, de 44-jarige Tanja D. uit Terneuzen. Zij zou het misbruik volop hebben gefaciliteerd en haar dochters niet hebben beschermd. De rechtszaak tegen het tweetal begon vrijdag. D. werd toen onwel en kon het proces niet verder bijwonen. Woensdag bekijkt de rechtbank of haar zaak dan kan worden voortgezet.

Deskundigen hebben geadviseerd P. tbs met dwangverpleging op te leggen. De man lijdt aan seksuele stoornissen, waaronder pedofilie, en het gevaar voor herhaling is volgens de deskundigen groot.

Zieke relatie

"P. heeft de slachtoffers hun onschuld afgepakt en fysiek en geestelijk zwaar beschadigd", zei de officier van justitie ter onderbouwing van zijn eis. "Als ik het zelf niet allemaal gelezen zou hebben, zou ik het niet geloven."

De aanklager sprak van "een zieke relatie" tussen de beide verdachten. Justitie beschikt over een grote hoeveelheid appjes tussen P. en D. waarin tot in detail wordt gesproken over het misbruik. Ook over het drogeren wordt uitvoerig overlegd. Hoe verknipt de verhoudingen tussen P., D. en haar dochter waren geworden, onderstreepte de officier door een appbericht van de oudste dochter aan P. te citeren: "Mag ik het morgen weer met je doen, papa?"

Eerder veroordeeld

Het stelselmatige misbruik begon toen D.'s dochters acht jaar oud waren. Volgens justitie is er sprake van verkrachting, omdat de slachtoffers in een afhankelijkheidsrelatie verkeerden. Bij P. is ook een grote hoeveelheid kinder- en dierenporno gevonden.

P. heeft de beschuldigingen ten aanzien van D.'s dochters bekend. Zijn ontkenning van het misbruik van de andere meisjes wordt volgens het OM weerlegd door ander bewijs. P.'s advocaat bestreed dat en vroeg de rechtbank op die onderdelen om vrijspraak.

P. is eerder veroordeeld voor kindermisbruik. Toen kreeg hij een tweejarige tbs met voorwaarden opgelegd.

Meer uit Binnenland

XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

8 minuten geleden
Voedingscentrum: werkgevers kennen regels over kolven slecht

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.

1 uur geleden
Zorgen in Zuid-Hollandse Staten om gevolgen brand bij AVR

DEN HAAG (ANP) - Heel wat partijen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland maken zich zorgen om de gevolgen van de recente brand bij afvalverwerker AVR in het Rotterdamse havengebied. GroenLinks-PvdA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SP en Volt hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Ze willen onder meer weten wat de gevolgen van de brand zijn voor de water- en bodemkwaliteit in het getroffen gebied, en vragen het college ook of deze brand voorkomen had kunnen worden.

2 uur geleden
Ombudsman: mensen in Participatiewet ervaren onvoldoende invloed

DEN HAAG (ANP) - Veel mensen die in de Participatiewet zitten, ervaren onvoldoende invloed op hun eigen situatie. Ze hebben te weinig inspraak, krijgen banen aangeboden die niet aansluiten bij hun mogelijkheden en beperking, en worden in sommige gemeenten niet genoeg betrokken bij de beleidsvorming en uitvoering van de wet. Dat concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport.

3 uur geleden
Giro555: bijna 125 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië

DEN HAAG (ANP) - Op Giro555 is de afgelopen maanden 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat laat de organisatie dinsdag weten. Door de aardbevingen in februari kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.

4 uur geleden
XR wil verbod op inzet van waterkanon bij A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) vecht dinsdag in een kort geding tegen de Staat uit of er waterkanonnen ingezet mogen worden bij de klimaatdemonstraties op de A12. De klimaatactiegroep wil dat er een verbod komt.

7 uur geleden
Nederlandse regering geeft Curaçaose held Tula eerherstel

DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose nationale held Tula krijgt, 228 jaar nadat hij de slavenopstand op zijn eiland leidde, eerherstel van de Nederlandse regering. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) zal namens het kabinet haar decreet van rehabilitatie uitspreken. Dat gebeurt op een symbolische datum: op deze dag in 1795 werd de verzetsleider op gruwelijke wijze geëxecuteerd door de Nederlandse machthebbers.

7 uur geleden