Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist werkstraf voor onbedoeld schot door lid arrestatieteam

OM eist werkstraf voor onbedoeld schot door lid arrestatieteam

ARNHEM (ANP) - Speciaal agent 'B230', een lid van een arrestatieteam dat op 26 april vorig jaar in Sittard een volstrekt onschuldige 21-jarige man neerschoot met blijvend letsel tot gevolg, moet 80 uur voorwaardelijke werkstraf opgelegd krijgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag geëist voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

De 21-jarige man was door opsporingsdiensten ten onrechte aangezien voor een verdachte van wapenhandel in een terrorismeonderzoek, toen er een arrestatieteam op hem af werd gestuurd. Speciaal agent ‘B230’ van de Dienst Speciale Interventies, een medewerker van de marechaussee, wist niet waarom hij de verdachte ging aanhouden of dat dat een vergissing was, maar loste wel een onbedoeld schot door het bestuurdersraam bij de aanhouding.

De bovenarm van de onschuldige 21-jarige man werd daardoor verbrijzeld, waarbij zijn slagader werd geraakt. Aan het schot houdt hij blijvende zenuwpijn, krachtverlies, verminderde tastzin en kramp in zijn arm en hand over.

Twee fouten op rij

De speciaal agent maakte twee fouten op een rij, door zijn vinger op de trekker te houden in plaats van hoger op de slede, en vervolgens door onbedoeld af te drukken, terwijl er geen noodzaak was om te schieten, vindt de aanklager.

"Ik voelde niet dat ik overhaalde", stelde B230, die zegt dat hij zelf "verbaasd" was over het schot. Collega’s trokken hem weg toen hij na het schot "handen tegen het raam" en "handen op het stuur" bleef schreeuwen en vloeken tegen de onschuldige. Zijn advocaat vindt het handelen van B230 geen strafbare onvoorzichtigheid, en pleitte voor vrijspraak.

Toekomst kapotgeschoten

"Je dacht dat je een grote held zou zijn door een gekleurde terrorist neer te schieten en met de eer te strijken. Maar ik ben een gewone jongen uit Sittard, en de toekomst waarover ik droomde heb je kapotgeschoten", verklaarde het slachtoffer, dat een ernstige posttraumatische stress stoornis (PTSS) opliep.

De rechtbank doet uitspraak op 21 december.

Meer uit Binnenland

Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

9 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

12 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

14 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

15 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

15 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

18 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

21 uur geleden