Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist tot 18 jaar voor overval waardetransport Amsterdam-Noord

OM eist tot 18 jaar voor overval waardetransport Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam achttien jaar cel geëist tegen zeven mannen die betrokken zouden zijn geweest bij de gewelddadige overval op een waardetransport bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord, op 19 mei vorig jaar. Tegen een achtste verdachte, die een beduidend kleinere rol speelde, eiste het OM vijf jaar cel.

De overval leidde tot een wildwestachtervolging met de massaal uitgerukte politie, die eindigde in Broek in Waterland, een dorp boven Amsterdam. Daarbij schoot de politie een van de overvallers dood, de 47-jarige Osiris Diawara. De buit bedroeg 14,5 miljoen euro aan edelmetalen, waarvan ruim 4 miljoen nog steeds spoorloos is.

Het OM motiveerde de strafeisen met de stelling dat de zaak "aan de absolute bovengrens van ernst zit". Het gaat om een "ongekende", zeer gewelddadige overval, aldus de officieren van justitie, uitgevoerd door een "zwaar bewapend internationaal commando", waarbij op de vlucht is geprobeerd twaalf agenten dood te schieten en nog eens twaalf agenten met een wapen zijn bedreigd, onder meer door ermee in de lucht te schieten.

Nietsontziende verdachten

"Professioneel en maandenlang voorbereid." De "nietsontziende" verdachten zijn vanuit Frankrijk en België op pad gegaan om in Nederland een grote slag te slaan, aldus de officieren van justitie. "Auto’s vol geladen met mannen en wapens, men ging over de grens op oorlogspad."

"Met de dollartekens in de ogen" namen ze daarbij tal van risico’s voor lief. "Het mag een wonder heten dat afgezien van de aanzienlijke emotionele schade er geen burgers of politieagenten fysiek gewond zijn geraakt." Pas toen zij in een door een brede sloot begrensd weiland niet verder konden, gaven de mannen zich over.

Gammele wapentuig

Tijdens het proces is veelvuldig de vraag aan de orde geweest of de verdachten gericht op de politie schoten. De verdachten hebben consequent beweerd dat zij alleen hebben geschoten om de politie op afstand te houden. Justitie bestrijdt dat. Dat er niemand is geraakt ligt volgens het OM vooral aan het verouderde, gammele wapentuig en het gebrek aan schietervaring bij de verdachten.

De rechtbank doet pas uitspraak op 3 april.

Voortvluchtig

Een negende verdachte uit Frankrijk staat later terecht. Een tiende verdachte met de Belgische nationaliteit moet nog naar Nederland worden overgebracht. Ook een in november in België aangehouden vrouw van destijds 20 jaar is nog verdachte. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig.

Meer uit Binnenland

Kleine overtredingen niet beboet als actie om vroegpensioen

DEN HAAG (ANP) - Politieagenten schrijven niet langer bekeuringen uit voor kleine overtredingen. Ze doen dit om de onderhandelingen over een structureel vroegpensioen voor politiemensen op gang te brengen. Het is een gezamenlijk initiatief van de vier politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe.

3 minuten geleden
Vrouw aangereden door ME-bus in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - In Eindhoven is maandagavond een voetgangster aangereden door een busje van de Mobiele Eenheid (ME). Het ongeluk gebeurde rond 22.30 uur. De vrouw kwam onder de ME-bus terecht toen ze wilde oversteken op de Vestdijk in het centrum van de Brabantse plaats. Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

5 minuten geleden
Volkskrant-stuk over NOS Sport wint journalistieke prijs De Tegel

DEN HAAG (ANP) - Volkskrantjournalisten Abel Bormans, Maud Effting en Willem Feenstra hebben de Tegel in de categorie Nieuws gewonnen voor hun onthullingen over de werksfeer op de redactie van NOS Sport. "Goed teamwerk dat nieuws maakte, maar nog wel meer deed dan dat. De Tegel lichten. Praktijken blootleggen die niet door de beugel kunnen", aldus de jury van de journalistieke prijs in het juryrapport.

25 minuten geleden
Groep mannen deelt klappen uit aan betogers tentenprotest UvA

AMSTERDAM (ANP) - Rond de tien mannen hebben maandagavond de confrontatie gezocht met de demonstranten van het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De mannen begonnen de demonstranten uit het niets te slaan en gooiden met vuurwerk en fakkels.

3 uur geleden
Paar honderd mensen bij tentenprotest bij campus UvA

AMSTERDAM (ANP) - Bij het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn maandagavond een paar honderd mensen aanwezig. Ook tientallen medewerkers van de UvA hebben zich bij de demonstratie gevoegd.

5 uur geleden
OM: grote organisatie achter aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Achter de moordaanslag op 'tattookiller' Cor P. zat een criminele organisatie met "soldaten, moordmakelaars en opdrachtgevers". In het dossier vallen veelvuldig de namen van Jaouad F. en Ridouan Taghi, bleek maandag op de eerste dag van deze strafzaak in de rechtbank in Zwolle.

6 uur geleden
PSV-selectie met platte kar vertrokken voor toer door Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De spelers van landskampioen PSV zijn iets na 17.00 uur vertrokken bij het Philips Stadion voor een rondrit met de platte kar door Eindhoven. Eindpunt is het Stadhuisplein waar de staf en selectie op het bordes van het stadhuis worden gehuldigd. Vlak voordat de spelers vertrokken, liepen ze met de kampioensschaal een ereronde door het stadion.

7 uur geleden