Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist tot 12 jaar cel tegen kopstukken No Surrender

OM eist tot 12 jaar cel tegen kopstukken No Surrender

GRONINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van twaalf jaar geëist tegen voormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers. Drie andere kopstukken van de motorclub moeten wat het OM betreft tussen de drie en zes jaar de cel in. Volgens de aanklager hebben zij leiding gegeven aan een criminele organisatie.

Kuipers' rol was in de ogen van het OM het grootst. Hij zou ook het meeste geweld hebben gepleegd. Kuipers is geen "knuffelcrimineel", aldus de officier van justitie. Dit beeld zou onder meer via de media zijn ontstaan. "Wij hebben hem ontmaskerd." Tegen oprichter Klaas Otto werd drie jaar geëist. Bij Ten V. en Rico R. gaat het om celstraffen van respectievelijk zes en vier jaar.

Het OM noemt de vier "ordinaire criminelen". Zij zouden aan de top hebben gestaan van een organisatie die zich bezighield met onder meer internationale drugshandel, geweld en vermogensdelicten. Daarbij was sprake van een cultuur van wetteloosheid, geweld en angst. Die werd door de verdachten in stand gehouden, aldus het OM.

Elf andere strafbare feiten

De proceshouding van de verdachten is door het OM meegenomen in de strafeis. "Er wordt geen openheid van zaken gegeven", aldus de officier van justitie. "Als er niet wordt gezwegen, liegt men tegen de klippen op."

Kuipers wordt naast het leidinggeven ook verdacht van elf andere strafbare feiten. Hij zou zich tussen 2014 en 2017 schuldig hebben gemaakt aan mishandeling, diefstal en afpersing, of pogingen daartoe. Bij de afpersingen gaat het onder andere om zakenrelaties van een ondernemer uit Sneek. Kuipers en de ondernemer worden tevens verdacht van valsheid in geschrifte. In oktober krijgen de advocaten het woord.

Meer uit Binnenland

OM onderzoekt of aangifte tegen Booking.com tot rechtszaak leidt

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of het de aangifte tegen Booking.com voor de rechter brengt. Dit meldt een woordvoerster van het Landelijk Parket, dat de aangifte van vier mensenrechtenorganisaties tegen het boekingsplatform heeft ontvangen over het aanbieden van vakantieaccommodaties in door Israël bezette gebieden.

38 minuten geleden
Drie vrouwen in beeld in zaak juwelenroof Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De politie heeft drie nieuwe mensen in beeld die mogelijk een rol hebben gespeeld bij de juwelenroof op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht van twee jaar geleden. Het gaat om drie vrouwen. Een van hen wordt gelinkt aan de roof zelf en de twee anderen zijn bij de politie op de radar gekomen toen zij een huurauto terugbrachten die als vluchtwagen werd gebruikt.

1 uur geleden
Eis 18 maanden cel voor relschopper die ME met Cobra bekogelde

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Louay B., de man die op 6 december 2022 ME'ers met illegaal vuurwerk bekogelde tijdens rellen na de overwinning van Marokko op het WK. Vijf agenten liepen die avond gehoorschade op. "Geweld tegen de politie is altijd onacceptabel", zei de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Amsterdam.

2 uur geleden
Commissie: meer oog voor omgeving nodig bij uitbreiding Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie moet bij zijn uitbreidingsplannen meer rekening houden met de gevolgen voor milieu en leefomgeving. Het is ook maar de vraag of alle ambities kunnen worden waargemaakt, aangezien de komende decennia ook veel ruimte nodig is voor bijvoorbeeld nieuwe woonwijken, duurzame energie en wateropslag. Dat schrijft de Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) in een advies.

4 uur geleden
Flitspalen voor handhaving 30 kilometer per uur in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf zaterdag wordt in Amsterdam de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur met flitspalen gehandhaafd. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Het gaat om een proef; het is volgens het OM voor het eerst dat flitspalen worden ingezet voor de handhaving van de snelheid van 30 kilometer per uur.

5 uur geleden
Patiëntenfederatie ziet veel 'nare gevolgen' van medicijntekorten

UTRECHT (ANP) - Oplopende medicijntekorten raken miljoenen Nederlanders en hebben "vaak hele nare gevolgen", stelt de Patiëntenfederatie op basis van een peiling onder 7000 patiënten uit de eigen achterban. Ruim een op de drie ondervraagden zegt door problemen met de levering van hun medicatie meer pijn of klachten te hebben. Bijna de helft heeft veel last van stress door medicijntekorten.

6 uur geleden
Amsterdam neemt afscheid van Wallen-ondernemer Jan Otten

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt woensdag en donderdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Een deel van het afscheid is openbaar. Otten was eigenaar van het Amsterdamse sekstheater Casa Rosso en ook van de Bananenbar, de Hospitalbar, Sexy Loo, het Erotisch Museum en de Sex Palace Peepshow in de hoofdstad.

9 uur geleden