Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist tbs met dwangverpleging voor bioscoopmoorden Groningen

OM eist tbs met dwangverpleging voor bioscoopmoorden Groningen

GRONINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Groningen tbs met dwangverpleging geëist tegen de 34-jarige Ergün S., wegens het doodsteken van een schoonmakersechtpaar in een bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep. Het OM baseert zich bij zijn eis op het advies van gedragskundigen. Zij beschouwen S. als volledig ontoerekeningsvatbaar, omdat hij ten tijde van het geweld werd beheerst door psychotische wanen.

Gina (55) en Marinus (56) Visser werden op 26 oktober vorig jaar verrast door de aanwezigheid van S. in het bioscooppand, waar zij op dat moment aan het werk waren. S. stak eerst de vrouw dood en vervolgens haar man, die op het tumult was afgekomen. Het geweld is grotendeels door bewakingscamera's geregistreerd. De lichamen van de slachtoffers werden korte tijd later gevonden. Het OM kwalificeert het misdrijf als een dubbele doodslag. Van voorbedachte raad (moord) is geen sprake geweest, vindt justitie.

Rotterdammer S. kampte al jaren met psychiatrische problemen. In 2018 belandde hij, mede door gebrekkige medicijninname en een cannabisverslaving, in een neerwaartse spiraal. Waandenkbeelden kregen hem in de greep. Wat de man precies tot het dodelijke geweld heeft gedreven, is onduidelijk gebleven.

Wanen

Nabestaanden van de beide slachtoffers vragen zich af hoe het kan dat S. vrij kon rondlopen, gezien zijn hardnekkige psychiatrische problemen. In september 2019 was er door hulpverleners een procedure gestart om de man gedwongen te laten opnemen, maar S. verdween vanuit zijn woonplaats Rotterdam naar Groningen. Hij zwierf daar een tijd lang rond.

Zijn wanen van destijds hadden te maken met zijn in 2014 geboren dochter. Het kind woonde met S.' ex-partner in de Groningse regio. S. dacht dat het kind door 'elitetroepen' was ontvoerd en gedood. Deze troepen zouden ook hemzelf op de hielen zitten. Bij zijn aanhouding, een dag na de dubbele doodslag in de bioscoop, droeg S. een zelfgefabriceerd 'beschermingspak', gemaakt van onder meer plastic folie en batterijen. Op 7 oktober vorig jaar was S. al in beeld gekomen bij de politie, omdat hij toen met een huurauto tegen de gevel van een kartbaan was gereden. Ook toen zou hij psychotisch zijn geweest.

Om hem te kunnen arresteren zag de politie zich genoodzaakt S. in beide benen te schieten, omdat hij een mes en een stuk glas in zijn handen had.

Meer uit Binnenland

Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

1 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

2 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

3 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

3 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

4 uur geleden
Politie haalt klimaatactivisten van A10 in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is begonnen met het vrijmaken van de A10 in Amsterdam. Klimaatactivisten worden meegenomen en in een bus gezet. Voor het vervoer staan meerdere bussen klaar.

4 uur geleden
Aantal asielzoekers in Ter Apel blijft onder de 2000, geen boete

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven afgelopen nacht 1935 mensen, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het is daarmee de eerste dag sinds donderdag dat het aantal asielzoekers onder de 2000 is gebleven.

4 uur geleden