Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist taakstraf voor ex-renner vanwege bedreiging en mishandeling

OM eist taakstraf voor ex-renner vanwege bedreiging en mishandeling

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 120 uur, waarvan 60 voorwaardelijk, tegen voormalig profwielrenner Pieter W. uit Kootstertille voor het bedreigen van zijn ex-vriendin en haar familie, en het mishandelen van haar broer. De 41-jarige Fries zou zich vorig jaar tijdens een kerstdiner hebben misdragen. Vrijdag verscheen W. voor de politierechter in Leeuwarden.

In de nacht van 25 op 26 december 2021 liepen de spanningen hoog op in de woning van W. Hij kreeg ruzie met zijn toenmalige vriendin en haar familie over de opvoeding van de kinderen. Haar broer, een 32-jarige man uit Augustinusga, gaf hem een klap tegen het gezicht. Vervolgens ontstond er een vechtpartij tussen de twee mannen.

W. pakte bij de schermutselingen een fles. Volgens zijn ex en haar familie dreigde hij hen lek te steken. "Ik pakte de fles uit pure zelfverdediging", aldus W. "Drie wilde stieren wilden mij aanvallen. Ik heb er niet mee geslagen of gedreigd. Ik wilde dat ze uit mijn woning gingen." W. belde met 112, waarop hij en de ex-zwager weer op de vuist gingen. W. zou aan de toegesnelde agenten hebben gevraagd om hun wapen en daarbij gezegd hebben 'dan schiet ik iedereen hartstikke dood'. Dit kan W. zich niet herinneren.

Kaakfractuur

W. had een kaakfractuur opgelopen en ging naar het ziekenhuis. Bij terugkomst rond 03.00 uur trof hij zijn schoonfamilie weer bij de woning. Ze waren bezig om spullen in een bus te laden, aldus W. "Ze wilden mij bestelen." W. zou toen met een mes zijn ex hebben bedreigd. "Dikke onzin", zei W. Hij had naar eigen zeggen iets van tafel gepakt. Opnieuw uit noodweer omdat een schoonfamilielid met een moker rondliep en zijn zwager de woning was binnengekomen door een deur in te trappen, stelt W. De zwager heeft verklaard dat hij W. iets uit een bestekbak zag pakken en zijn zus hoorde schreeuwen.

De officier houdt rekening met het feit dat W. niet de eerste klap uitdeelde, maar mist bij hem zelfreflectie. Aanvankelijk werd W. ook verdacht van het mishandelen van zijn ex tussen september en december vorig jaar, maar de officier ziet hiervoor te weinig bewijs en vroeg bij dit punt om vrijspraak.

De zwager is ook verdachte. Hij verschijnt vrijdag eveneens voor de politierechter, die 9 december uitspraak doet. Een veroordeling zou volgens W. problemen geven bij zijn huidige werkgever, een Australische wielerploeg.

Meer uit Sport

Hockeysters in Pro League na sterk vierde kwart langs Argentinië

SANTIAGO DEL ESTERO (ANP) - De Nederlandse hockeysters hebben de tweede wedstrijd van de vijfde editie van de Pro League weten te winnen. Tegen rivaal Argentinië werd het 4-1 na een sterk vierde kwart.

5 uur geleden
Handbalsters overklassen ook Oekraïne op WK: 40-21

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn na opnieuw een riante zege zo goed als zeker van een plek in de kwartfinales van het WK in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Het team van bondscoach Per Johansson versloeg in het Deense Frederikshavn het zwakke Oekraïne met 40-21 en klom met de behaalde punten naar de eerste plaats in poule uit de hoofdronde met 8 punten. Spanje en Tsjechië staan op 6 punten.

7 uur geleden
Oekraïne: toelaten Russen op Spelen is 'beschamend besluit'

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft in felle bewoordingen het besluit van het IOC om Russische en Belarussische sporters onder neutrale vlag toe te laten op de Olympische Spelen in Parijs veroordeeld. "Het IOC heeft Rusland feitelijk groen licht gegeven om de Olympische Spelen te bewapenen", zei minister Dmytro Koeleba van Buitenlandse Zaken op X. "Omdat het Kremlin iedere Russische en Belarussische sporter als wapen zal gebruiken in de oorlogspropaganda."

9 uur geleden
Verstappen krijgt bokaal op FIA-gala en voorspelt zwaarder seizoen

BAKOE (ANP/RTR) - Formule 1-coureur Max Verstappen denkt dat het behalen van een eventuele vierde wereldtitel in 2024 een lastige opgave zal worden. "Alle teams leren bij, dus het zal volgend jaar echt wel een stuk dichter bij elkaar zitten", voorspelde de Nederlander in Bakoe.

9 uur geleden
NOC*NSF: controle op voorwaarden Russische deelname Spelen lastig

ARNHEM (ANP) - NOC*NSF verwacht dat het lastig zal zijn om goed te controleren of individuele sporters uit Rusland en Belarus aan de gestelde voorwaarden voldoen om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat meldt de sportkoepel in een korte reactie op het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om individuele sporters uit de twee landen onder strenge voorwaarden toe te laten.

10 uur geleden
Van der Poel denkt in 2024 ook aan deelname Luik-Bastenaken-Luik

BENICASSIM (ANP) - Wielrenner Mathieu van der Poel denkt serieus aan deelname aan de heuvelklassieker Luik-Bastenaken-Luik in 2024. Hij reed de eendaagse voorjaarswedstrijd alleen in 2020 en werd toen zesde. De Nederlandse wereldkampioen op de weg beseft wel dat de concurrentie bij een nieuwe deelname enorm is.

10 uur geleden
Schouten zwemt naar goud op 200 meter school bij EK kortebaan

OTOPENI (ANP) - Zwemster Tes Schouten heeft op de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië met groot vertoon van macht het goud veroverd op de 200 meter schoolslag. Ze won de finale in een Nederlands record van 2.16,09.

12 uur geleden