Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist taakstraf tegen klimaatactivist A12 voor bijten agent

OM eist taakstraf tegen klimaatactivist A12 voor bijten agent

DEN HAAG (ANP) - Een klimaatactivist die een agent zou hebben gebeten bij zijn aanhouding tijdens de laatste blokkade van de A12 in Den Haag, is woensdag vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had vier dagen cel en een taakstraf van veertig uur geëist.

De 33-jarige verdachte Arne G. uit Utrecht stond terecht omdat hij zich op zaterdag 27 mei op de Utrechtsebaan zou hebben verzet bij zijn aanhouding door de politie. Het OM verwijt hem daarnaast mishandeling van een ambtenaar in functie, door in diens vinger te bijten.

Wat de politierechter in Den Haag betreft is het bewijs voor opzettelijke mishandeling te mager, omdat ze alleen beschikt over de aangifte van één ME’er, die een forse blaar aan het bijtincident had overgehouden, zonder genoeg extra getuigen die zijn verklaring ondersteunen. Ook sprak de rechter G. vrij voor het verzet bij zijn aanhouding. "Er was sprake van een chaotische gang van zaken", oordeelde de rechter.

Voorarrest

De verdachte heeft vier dagen in voorarrest gezeten. Hij heeft een blanco strafblad. Bij het verlaten van de rechtszaal kreeg hij een groot applaus van ongeveer dertig aanhangers van Extinction Rebellion.

Arne G. vertelde de politierechter dat hij zich het vermeende bijten niet kan herinneren. Hij zei ook dat hij zich alleen passief heeft verzet en dat hij geen geweld heeft gebruikt. De advocaat van Extinction Rebellion vindt dat de politie bij de arrestatie van G. "nodeloos en disproportioneel geweld heeft toegepast".

Verklaring

G. zegt door de politie aan zijn neus te zijn getrokken en zegt dat hij klappen kreeg en een knie tegen zijn achterhoofd. "Het was totale chaos om me heen. Heel even heb ik geprobeerd de vele pijnprikkels te ondergaan. Ik herinner me vele handen met handschoenen in mijn gezicht. Het deed zoveel pijn, toen viel ik op de grond." Volgens de officier van justitie zijn er echter geen aanwijzingen voor buitensporig politiegeweld.

Bij de blokkade van de A12 op zaterdag 27 mei werden in totaal 1587 klimaatactivisten aangehouden. De meeste demonstranten waren al snel weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. 48 mensen zijn opgepakt vanwege strafbare feiten als bekladding of belediging en worden wel vervolgd. De activisten demonstreerden tegen subsidies voor de fossiele industrie.

Meer uit Binnenland

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

WASSENAAR (ANP) - De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord. In het hele land waren gemeenten extra alert op verstoringen en protestacties in verband met situatie in Gaza en hadden extra maatregelen genomen.

12 minuten geleden
Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

AMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam namen ongeveer 4000 mensen die hun plek van tevoren hadden gereserveerd de stilte in acht.

39 minuten geleden
Halsema vraagt in toespraak aandacht voor open wonden na oorlog

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in haar toespraak op de Dam gevraagd om "een zacht gemoed voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen". "Wij, hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaar bevochten vrede", sprak zij na de Nationale Herdenking. "Laten wij die erfenis - onze open samenleving - beschermen."

41 minuten geleden
Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

AMSTERDAM (ANP) - De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.

1 uur geleden
Maar 4000 mensen op de Dam bij Nationale Herdenking

AMSTERDAM (ANP) - Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.

1 uur geleden
Half uur voor Nationale Herdenking 2000 mensen op de Dam

AMSTERDAM (ANP) - Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de Nationale Herdenking, zijn er zo'n 2000 toeschouwers op De Dam, meldt het Comité 4 en 5 mei. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er zijn 10.000 mensen welkom bij de dodenherdenking om 20.00 uur. Eerdere jaren waren er zo'n 20.000 mensen op de Dam.

1 uur geleden
Tientallen mensen bij herdenking bij Joodse begraafplaats Tacozijl

TACOZIJL (ANP) - Naar schatting hebben zo'n 75 mensen bij de Joodse begraafplaats in het Friese buurtschap Tacozijl de jaarlijkse dodenherdenking bijgewoond. Normaal gesproken komen op die herdenking ongeveer vijftien mensen af, maar een oproep van de Friese commissaris van de Koning Arno Brok om de Joodse gemeenschap te steunen leidde tot meer belangstelling. Brok was zelf ook aanwezig bij de herdenking en legde een krans.

5 uur geleden