
OM eist opnieuw levenslang tegen verdachten moord Derk Wiersum
SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum. De "koelbloedig" uitgevoerde moord was volgens het OM bedoeld "om het verloop van het proces Marengo te beïnvloeden, bijvoorbeeld door de bereidheid van de kroongetuige om te verklaren te breken". Volgens justitie moet aan huurmoordenaars die niet terugdeinzen voor een aanval op de rechtsstaat "een duidelijk en onmiskenbaar signaal" worden afgegeven.
Wiersum (44) was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in Marengo, het grootscheepse, al jaren lopende liquidatieproces rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. De raadsman werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert.
De twee verdachten, Moreno B. (34) en Giërmo B. (39, geen familie), staan terecht voor het gerechtshof Amsterdam, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Zij hebben ook tijdens het proces in hoger beroep ontkend dat zij de daders zijn van de schokkende moord. De rechtbank veroordeelde hen in 2021 tot dertig jaar cel, na een eis tot levenslang. Zowel de verdachten als het OM tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis
Medeplegers
Het OM ziet de beide mannen als zogeheten medeplegers. Zij hebben nauw samengewerkt bij de voorbereiding en uitvoering van de huurmoord. Aan het misdrijf gingen tal van voorverkenningen vooraf. Eerst door zogeheten spotters, die de gangen van het beoogde doelwit hebben geobserveerd. Vanaf eind augustus 2019 zouden Moreno B. en Giërmo B. het hebben overgenomen. Met gestolen auto's zouden zij ettelijke malen door de woonbuurt van Wiersum zijn gereden, om uiteindelijk toe te slaan. De advocaat werd neergeschoten toen hij even na half acht 's ochtends in zijn auto was gestapt om naar zijn werk te gaan. "Hij had geen schijn van kans", aldus het OM.
De ontkennende verklaringen van de beklaagden zijn volgens justitie ongeloofwaardig. "Leugens, onwaarheden en onwaarschijnlijkheden", zo vatte de advocaat-generaal deze samen. Hij tekende aan dat het geven van "openheid van zaken" strafverlagend zou kunnen werken, zelfs al zouden de verdachten niet het achterste van hun tong laten zien.
Kroongetuige
In maart 2018 werd Nabil B.’s broer Reduan vermoord. In juli 2021 volgde Peter R. de Vries, vertrouwensman van de kroongetuige. Het verband tussen de moorden lijkt voor de hand te liggen, vindt ook justitie. Naar tussenpersonen en opdrachtgevers loopt nog volop onderzoek. De moordenaar van Reduan is inmiddels onherroepelijk veroordeeld. In het onderzoek naar de moord op De Vries zitten zeven verdachten vast, onder wie de twee vermoedelijke uitvoerders. Hun berechting is nog gaande.
Dinsdag houden de advocaten van de verdachten in de zaak-Wiersum hun pleidooien.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Honderden Amsterdammers zijn tegen de komst van een nieuw erotisch centrum in de stad. Ze verwachten overlast en criminaliteit. Bewoners rond de drie voorkeurslocaties in de stadsdelen Zuid en Noord hebben dinsdag- en woensdagavond hun onvrede geuit op bijeenkomsten met burgemeester Femke Halsema. Ook hebben meer dan 9000 mensen petities ondertekend tegen de komst van het centrum.
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - RTL wil een "stevig gesprek" voeren met producent ITV, nadat deze een samenvatting van het rapport over de misstanden bij het programma The Voice heeft gepubliceerd. Dat laat een woordvoerder van RTL woensdag weten.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, zou willen dat de Nederlandse Arbeidsinspectie extra toezicht gaat houden op producent ITV om te kijken of de beloofde initiatieven na de wantoestanden bij The Voice echt zijn doorgevoerd. Dat laat zij aan het ANP weten in reactie op de verklaring die ITV woensdag naar buiten bracht na veertien maanden onderzoek.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Twee handgranaten die woensdag werden afgegeven bij politiebureau Leidschendam-Voorburg zijn veiliggesteld, meldt de politie Den Haag. Dat is gebeurd door het Team Explosieven Verkenning dat onderzoek deed naar het voorval.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Met de afronding woensdagmiddag van de reactie van het Openbaar Ministerie op de pleidooien van de advocaten in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, gaat de strafzaak de laatste fase in. Vanaf 6 april mogen de advocaten van alle verdachten nog een laatste keer (nieuwe) standpunten naar voren brengen en krijgen de verdachten de mogelijkheid tot het laatste woord. De stap daarna is de uitspraak van de rechtbank, die staat gepland in oktober.
7 uur geledenZWOLLE (ANP) - Drinkwaterbedrijf Vitens kan geen extra drinkwater gaan winnen in natuurgebied Hammerflier in Den Ham in Twente. Onderzoek heeft uitgewezen dat daardoor een te groot risico ontstaat op constructieve schade aan woningen, schrijft de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema in een brief aan Provinciale Staten. Vitens gaat onderzoeken of er technische oplossingen mogelijk zijn. Anders moet er drinkwater vanuit andere plekken in Overijssel naar het zeer droge Twente worden gebracht.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De mediasector dreigt naar de rechter te stappen vanwege een plan van minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Zij heeft besloten om per 1 april, komende zaterdag, te stoppen met de persalarmering. Dat systeem informeert journalisten over incidenten, zoals verkeersongevallen, branden en explosies.
8 uur geleden