Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist opnieuw 10 jaar cel tegen moeder Sharleyne

OM eist opnieuw 10 jaar cel tegen moeder Sharleyne

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist ook in hoger beroep een celstraf van tien jaar tegen Hélène J. voor het doden van haar dochtertje Sharleyne (8) in 2015. Justitie verdenkt haar van doodslag. Voor voorbedachten rade ziet het OM onvoldoende bewijs.

Sharleyne werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 levenloos gevonden onderaan een flat in Hoogeveen. Ze woonde met haar moeder op de tiende verdieping. Volgens het OM is Sharleyne niet gevallen of gesprongen, maar naar beneden gegooid door J.

J. (41) werd in 2018 door de rechtbank in Assen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het OM eiste toen eveneens tien jaar cel. De aanklager gaat ervan uit dat Sharleyne voor haar val is gewurgd. Plekken in de hals van Sharleyne en puntbloedingen in haar ogen zouden hierop wijzen. Een letselexpert denkt dit ook. Drie andere deskundigen zijn minder stellig. Maar geen deskundige sluit verwurging uit, concludeert het OM.

Getuigenverklaringen

De aanklager baseert zich ook op getuigenverklaringen. De bovenbuurman zou J. en Sharleyne hebben horen praten die nacht. Ook nam hij een hard geluid waar. Het viel andere getuigen op dat J. na het zien van Sharleyne niet gelijk naar haar toe ging, maar op een lagere verdieping een woning binnenstapte.

Volgens het OM zijn zelfmoord en slaapwandelen niet aannemelijk. Sharleyne was volgens bekenden niet depressief. Dat een deskundige slaapwandelen aannemelijk vindt, is volgens het OM een conclusie na een verkeerde interpretatie van het dossier.

Volledig toerekeningsvatbaar

J. zegt zich weinig te kunnen herinneren. Ze was wakker geworden door tocht van een openstaand raam. Vervolgens zag ze buiten haar enige kind onderaan de flat liggen. Toen kreeg ze een black-out, stelt J. Ze werd in verwarde toestand en met veel drank op aangehouden. J. kampte met alcoholproblemen. Ze dronk naar eigen zeggen vaker, vooral in stressvolle situaties. In 2015 voelde ze stress door bemoeienis van jeugdzorg, geldproblemen en een slechte verstandhouding met haar ex, de stiefvader van Sharleyne.

Volgens het OM is ze volledig toerekeningsvatbaar. Mocht het hof naar vrijspraak neigen, dan wil het OM dat er voor een uitspraak nog onderzoek wordt gedaan naar het geheugen van J.

Meer uit Binnenland

Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

16 minuten geleden
Lampe neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

DEN HAAG (ANP) - Astrid Lampe mag donderdagmiddag in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor poëzie (60.000 euro) in ontvangst nemen. De belangrijke onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse auteur, voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza of poëzie.

25 minuten geleden
Markt voor slimme beveiliging groeit met 4 procentpunt

DEN BOSCH (ANP) - Nederland telt 2,7 miljoen huishoudens met slimme beveiligingsapparatuur. De markt voor slimme beveiliging groeide het afgelopen jaar met 4 procentpunt. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt.

2 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

2 uur geleden
Rijswijk mag Eritrees bevrijdingsfeest van rechter verbieden

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Rijswijk mag het Eritrees bevrijdingsfeest dat voor zaterdag gepland stond in een evenementenlocatie, verbieden. Dat oordeel velt de rechter. De organisator van het feest, Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN), en zalencentrum Event Plaza hebben daarmee het kort geding dat ze aanspanden, verloren.

5 uur geleden
Kamermeerderheid vindt hoorzitting met nieuwe premier niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een hoorzitting met de nieuwe minister-president, voordat die door de koning wordt beëdigd. Een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg onvoldoende steun, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden.

5 uur geleden
Van Zwol kan met instemming van Kamer kabinet gaan samenstellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt in met de aanstelling van Richard van Zwol als formateur. Hij moet de regeringsploeg gaan samenstellen die het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB verder gaat uitwerken. PVV-leider Geert Wilders had hem voor deze rol voorgedragen.

6 uur geleden