Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist levenslang tegen twee verdachten moord Peter R. de Vries

OM eist levenslang tegen twee verdachten moord Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - Tegen de twee mannen die verdacht worden van de moord op Peter R. de Vries is dinsdag een levenslange celstraf geëist. Beide verdachten "hebben hun recht op vrijheid verspeeld", aldus het Openbaar Ministerie.

Het OM meent dat de 22-jarige Delano G. uit Rotterdam de schutter is. Medeverdachte Kamil E. (36) zou G. van en naar Amsterdam hebben gereden en meerdere voorverkenningen hebben uitgevoerd. "Zowel G. als E. was volledig op de hoogte van de opdracht die uitgevoerd moest worden", aldus de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Amsterdam.

De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in hartje Amsterdam. De misdaadverslaggever liep van de studio van RTL Boulevard, waar hij net een optreden achter de rug had, naar zijn auto in een parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat toen hij van nabij werd neergeschoten. Hij werd in het hoofd getroffen en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Motief onbekend

Nog geen uur na de aanslag reed de politie de twee verdachten klem bij een afrit op de A4. In de auto werd onder meer het woordwapen gevonden en een crypto-telefoon, waarmee de verdachten communiceerden met de vooralsnog onbekend gebleven opdrachtgever.

Een motief voor de moord is niet bekend, maar er wordt vermoed dat het te maken heeft met de rol van De Vries als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. "Daar heeft het alle schijn van", zei de officier. Hij sprak van "een bijzonder schokkende aanslag" op "een derde aan de kroongetuige gelieerde persoon". In 2018 werd de broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

Signaal afgeven

"De maatschappij wordt geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid met gevoelens van angst en terreur", zei de officier over de drie moorden. Met het eisen van een levenslange gevangenisstraf wil hij "een glashelder signaal" afgeven.

Strafverzwarend is volgens het OM dat het om een huurmoord gaat, op "een volstrekt onschuldige burger". Daarbij hebben de verdachten vele vragen onbeantwoord gelaten, door zich te te beroepen op hun zwijgrecht of slechts beperkt en - in de ogen van justitie - leugenachtig te verklaren.

Geschokt

Tot slot weegt het OM de enorme maatschappelijke schok mee in het nadeel van de beklaagden. "Een beroemd en door velen geliefde misdaadverslaggever met een zeer lange staat van dienst en met een ongekende vastberadenheid, is niet meer. Zijn dood heeft heel Nederland geschokt en in diepe rouw gewenteld."

De zaak gaat op 15 juni verder met onder meer de pleidooien van de advocaten van de verdachten. De rechtbank is van plan 14 juli uitspraak te doen.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

2 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

4 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

9 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

11 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

11 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

11 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

14 uur geleden