Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist levenslang in strafproces viervoudige moord Enschede

OM eist levenslang in strafproces viervoudige moord Enschede

ALMELO (ANP) - In het strafproces van de viervoudige moord in een growshop in Enschede heeft de officier van justitie vrijdagochtend driemaal een levenslange celstraf geëist tegen de drie hoofdverdachten Camil A. (59) en zijn zonen Dejan A. (33) en Denis A. (32).

De verdachten werkten volgens het Openbaar Ministerie nauw samen tijdens de moorden op 13 november 2018 in het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat en zijn volledig verantwoordelijk voor elkaars daden. De aanklacht luidt daarom moord in vereniging.

De vier slachtoffers, onder wie de eigenaar van de winkel voor benodigdheden voor wietteelt, werden van dichtbij doodgeschoten. Justitie gaat uit van een financieel motief, de verdachten hadden volgens het OM een financieel conflict met een van de slachtoffers, Artur Sargsyan. Hij zou als eerste zijn doodgeschoten en zijn beroofd van enkele duizenden euro’s die hij op zak had. Daarna zouden de drie overige slachtoffers zijn omgebracht, omdat zij in de visie van het OM getuige waren van de moord.

Onverschilligheid

Volgens de officier van justitie zijn alleen levenslange gevangenisstraffen passend bij een viervoudige moord. Ook de nabestaanden van de vier slachtoffers hebben de rechtbank in Almelo verzocht levenslange gevangenisstraffen op te leggen. "Een maximale gevangenisstraf van 30 jaar is aan niemand uit te leggen", zei de officier. "De verdachten hebben van vier personen hun toekomst ontnomen. Het verdriet bij de nabestaanden is omvangrijk en intens."

De verdachten gingen volgens het OM berekenend te werk. "De slachtoffers zijn afgemaakt en stuk voor stuk minimaal twee keer in het hoofd geschoten. Ze zijn afgemaakt als beesten. Ondertussen waren de verdachten niet te beroerd om tussen het bloed door te lopen om in de zakken van de overledene te zoeken naar geld." Dat de verdachten zich beroepen op hun zwijgrecht past volgens de officier van justitie bij hun "volstrekte onverschilligheid".

Schoenafdrukken

Volgens de advocaten is er geen sluitend forensisch bewijs dat vader en zonen A. rond de moorden in de growshop zijn geweest en geschoten hebben. Volgens de advocaat van Dejan A. ontbreken er camerabeelden van hun aanwezigheid. Ook zouden in de growshop meer schoenafdrukken met afwijkende schoenmaten zijn gevonden die niet allemaal te herleiden zijn. "Wat zich precies heeft afgespeeld is niet vast te stellen. Er kunnen meer personen in het pand zijn geweest", zei de advocaat in zijn pleidooi.

De rechtbank doet vrijdag 6 november uitspraak.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

26 minuten geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

1 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

4 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

5 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

6 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

6 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

7 uur geleden