Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist jaar cel tegen psycholoog om handel in antibraakmiddel

OM eist jaar cel tegen psycholoog om handel in antibraakmiddel

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen psycholoog Wim van Dijk (80) voor het herhaaldelijk overtreden van de geneesmiddelenwet. De man uit Den Bosch heeft zelf toegegeven dat hij een groot aantal mensen aan zelfdodingsmiddelen heeft geholpen. Hij wordt echter niet vervolgd voor verboden hulp bij zelfdoding, omdat de politie geen enkel sterfgeval in verband heeft gebracht met de door hem geleverde middelen.

De officier van justitie wees er in haar toelichting op de strafeis op dat toekomstige sterfgevallen niet uit te sluiten zijn. "Dat kan bijna niet anders" door de schaal van de handel, zei ze.

Van Dijk heeft bekend dat hij mensen op hun verzoek en na een gesprek pakketjes meegaf met daarin het dodelijke 'middel X' en een antibraakmiddel. Alleen voor het handelen in die antibraakmiddelen vervolgt het OM hem nu dus. "Van Dijk wist maar al te goed dat zijn handelsactiviteiten illegaal waren", zei de officier van justitie. Ze wees erop dat daar "niet voor niets" vergunningen voor nodig zijn. Daar beschikte hij niet over.

Belangrijke rol

De officier van justitie legde uit dat antibraakmiddelen een belangrijke rol spelen bij zelfdodingen met middel X. Ze noemde de verdachte "hardleers" en vond het "ongepast" dat hij de suggestie wekte dat hij "slechts een beetje burgerlijk ongehoorzaam is geweest".

Met het leveren van antibraakmiddelen aan meer dan tweehonderd mensen, heeft de verdachte volgens het OM "een belangrijke bijdrage" geleverd aan de kans dat zelfdodingspogingen slagen. Middel X, dat in de levensmiddelenindustrie wordt gebruikt, is op zichzelf niet illegaal. Als iemand eraan sterft, kan degene die het heeft geleverd echter wel strafbaar zijn, zo is in diverse eerdere zaken gebleken.

Politieke discussie

Advocaat Jan Boksem vindt dat zijn cliënt hooguit een "symbolische" voorwaardelijke straf verdient. "Aangezien hij niet terechtstaat voor hulp bij zelfdoding of het leveren van middel X, zal uw rechtbank erop moeten toezien dat hij daar ook niet voor wordt gestraft", zei Boksem. Het strafrecht is ook "niet bedoeld om een politieke discussie te voeren" over de wenselijkheid van hulp bij een vrijwillig levenseinde, voegde hij eraan toe. "Die discussie hoort thuis in het parlement."

De advocaat betoogde verder dat Van Dijk "geen verkeerde motieven" had. "Zijn doel was medemenselijkheid, hij wilde onnodig lijden voorkomen."

Meer uit Binnenland

Emoties, bloemen, knuffels en kaarsen bij kade in Winschoten

WINSCHOTEN (ANP) - Bij de plek in Winschoten waar de auto met Emma (8), Jeffrey (10) en hun vader (67) in het water is gevonden, leggen mensen geëmotioneerd bloemen, knuffels en kaarsen neer. Een vrouw die de vader nog kende uit haar vorige woonplaats Beerta, noemt de gebeurtenis "een klap voor de gemeente Oldambt". Ze "kon niet anders" dan nu een bos bloemen brengen.

11 minuten geleden
Rekenkamer: begroting verbouwing Binnenhof 'onrealistisch laag'

DEN HAAG (ANP) - Het oorspronkelijke budget van 475 miljoen euro voor de verbouwing van het historische Binnenhof was "onrealistisch laag" in 2015. Dat oordeelt de Rekenkamer in de verantwoordingsstukken. De renovatie wordt naar verwachting nu vier keer duurder, ruim 2 miljard euro.

23 minuten geleden
Milieuorganisaties kondigen groot aantal nieuwe stikstofzaken aan

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu zeggen op korte termijn veel nieuwe zaken te beginnen over de stikstofuitstoot van "megastallen, piekbelasters en PAS-melders". Ze hadden landbouwminister Femke Wiersma (BBB) voorgesteld om in gesprek te gaan over "realistische oplossingen", maar kregen geen reactie. Daarom zien ze "geen andere keuze" dan nog meer juridische procedures voeren. Daarvan hebben ze er al veel gewonnen.

27 minuten geleden
Steeds meer gemeenten spreken zich uit tegen aanval op Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer Nederlandse gemeenten veroordelen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Zo spreekt Gouda woensdag van "immens menselijk leed" in het gebied. De Zuid-Hollandse stad wil dat het kabinet alles doet "om het buitensporig geweld in Gaza te stoppen en de noodhulp zo snel mogelijk op gang te brengen".

44 minuten geleden
Raad van State: minister Faber moet zich aan beslistermijn houden

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber moet zich aan de wettelijke beslistermijn voor nareisaanvragen houden, oordeelt de Raad van State woensdag. De hoogste bestuursrechter erkent dat de PVV-minister haar best doet om efficiënter te beslissen in deze asielzaken. Dit is echter geen excuus om de beslistermijn te verlengen of om een lagere dwangsom op te leggen als de minister de termijn heeft overschreden.

58 minuten geleden
Resultaten kabinetsbeleid vaak onduidelijk, vindt Rekenkamer

DEN HAAG (ANP) - Het is voor de Tweede Kamer vaak moeilijk te volgen wat maatregelen die ministers nemen precies bijdragen aan het halen van kabinetsdoelen. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in zijn jaarlijkse verantwoordingsonderzoek. De controleur van de rijksoverheid spreekt van "een zoekplaatje", en tekent daarbij ook aan dat de doelstellingen van het kabinet-Schoof vaak niet duidelijk omschreven zijn.

1 uur geleden
Daders lopen mogelijk vrij rond door fout met naam in 867 zaken

DEN HAAG (ANP) - De namen van verdachten in 867 zaken zijn verkeerd geregistreerd, waardoor daders mogelijk hun straf kunnen ontlopen of onschuldige burgers worden veroordeeld. Dat meldt de Algemene Rekenkamer in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek, op basis van cijfers van de Justitiële Informatiedienst (Justid).

1 uur geleden