Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist in hoger beroep 13 jaar cel voor doden rapper Bolle

OM eist in hoger beroep 13 jaar cel voor doden rapper Bolle

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in hoger beroep dertien jaar cel geëist tegen de 22-jarige Ogilvan J. voor het doodschieten van Gondilio Lowland (19) die bekendheid genoot als rapper Bolle. J. heeft onlangs bekend maar volgens het OM is dat een allesbehalve volledige bekentenis geweest. Ook twijfelt het OM aan de oprechtheid waarmee J. spijt heeft betuigd.

Lowland werd op 10 oktober 2018 met één kogel gedood in de buurt van zijn huis in de wijk Venserpolder in Amsterdam-Zuidoost. J. kwam al snel als verdachte in beeld. Hij was een bekende van het slachtoffer. Na zijn arrestatie en tijdens het strafproces bij de rechtbank heeft J. ontkend. De rechtbank vond dat er genoeg bewijs was voor een veroordeling en legde hem twaalf jaar cel op.

J. tekende hoger beroep aan tegen dat vonnis. In aanloop naar de zitting bij het hof heeft hij de politie de bekennende verklaring afgelegd. Toch heeft hij zijn hoger beroep doorgezet, naar eigen zeggen om bij het hof "verantwoording af te leggen", zei hij. Daarnaast hoopt hij op een mildere straf. Het OM meent dat hij de verantwoording ook had kunnen afleggen in een brief aan de nabestaanden van Lowland, om hen op die manier de last van een gang naar het hof te besparen. De moeder van Lowland zei in een emotionele slachtofferverklaring dat zij de bekentenis van J. niet gelooft en dat deze "niks betekent".

Confrontatie

In de bekentenis zegt J. dat hij op de bewuste dag een confrontatie had met de rapper. Tussen het tweetal was spanning ontstaan over de vriendin van Lowland, met wie J. geflirt zou hebben. Bij de confrontatie heeft Lowland J. geslagen, zegt de verdachte waarna hij het doorgeladen wapen trok en schoot. "Ik had niet de bedoeling om hem te doden", zei J. Volgens de verdachte is het conflict ontstaan door "stoken" van die vriendin.

Het OM meent dat er tal van verklaringen van getuigen zijn die reden geven aan de lezing van J. te twijfelen. Zo zou er eerder die dag al ruzie zijn geweest en is J. het wapen doelbewust gaan halen. Ook is gezegd dat er al langer plannen bestonden om Lowland te doden. Voor een vooropgezet plan en dus moord vond de advocaat-generaal het bewijs niettemin te mager. De eis is voor doodslag.

Oprecht

J.'s advocaat betoogde dat de bekentenis en spijtbetuiging wel degelijk oprecht zijn. Hij vroeg het hof om een lagere straf dan door de rechtbank opgelegd.

Het hof doet uitspraak op 12 maart.

Meer uit Binnenland

Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

5 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

5 uur geleden
Rutte ziet brede steun EU-leiders voor extra luchtafweer Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn het grotendeels eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, zegt premier Mark Rutte. Hij proefde op de EU-top in Brussel "een grote mate van overeenstemming". Hoewel concrete toezeggingen uitbleven, heeft Rutte wel de hoop geput "op een paar doorbraken de komende dagen, weken".

6 uur geleden
UWV-baas: nieuw kabinet, wacht niet met repareren sociale wetten

DEN HAAG (ANP) - De nodige hervormingen van sociale regelingen zullen langer dan een kabinetsperiode duren, denkt Maarten Camps, bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Zijn oproep aan een nieuw kabinet is om die grote aanpassingen vooral door te voeren, maar ook op korte termijn verbeteringen aan te brengen: "Wacht niet met wat je nu al kunt doen."

8 uur geleden
Zuid-Holland wil antisemitisme 'op volle kracht' bestrijden

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft een plan gemaakt om antisemitisme aan te pakken. "We hebben nu de handvatten om aan de slag te gaan, met als doel om antisemitisme op volle kracht te bestrijden", zei gedeputeerde Meindert Stolk (cultuur, CDA) tijdens een commissievergadering. Daarin werd de uitwerking besproken van het verzoek dat de leden van Provinciale Staten begin vorig jaar deden aan het college.

8 uur geleden
Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos

HILVERSUM (ANP) - Het programma Spoorloos krijgt na dertig jaar een nieuwe presentator. KRO-NCRV gaat de opzet van het programma veranderen en daarin is geen ruimte meer voor Derk Bolt, heeft de omroep bekendgemaakt. Of presentatrice Jetske van den Elsen, die sinds 2017 medepresentator is, wel mag blijven is nog niet bekend.

11 uur geleden
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

12 uur geleden