Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist in hoger beroep 13 jaar cel voor doden rapper Bolle

OM eist in hoger beroep 13 jaar cel voor doden rapper Bolle

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in hoger beroep dertien jaar cel geëist tegen de 22-jarige Ogilvan J. voor het doodschieten van Gondilio Lowland (19) die bekendheid genoot als rapper Bolle. J. heeft onlangs bekend maar volgens het OM is dat een allesbehalve volledige bekentenis geweest. Ook twijfelt het OM aan de oprechtheid waarmee J. spijt heeft betuigd.

Lowland werd op 10 oktober 2018 met één kogel gedood in de buurt van zijn huis in de wijk Venserpolder in Amsterdam-Zuidoost. J. kwam al snel als verdachte in beeld. Hij was een bekende van het slachtoffer. Na zijn arrestatie en tijdens het strafproces bij de rechtbank heeft J. ontkend. De rechtbank vond dat er genoeg bewijs was voor een veroordeling en legde hem twaalf jaar cel op.

J. tekende hoger beroep aan tegen dat vonnis. In aanloop naar de zitting bij het hof heeft hij de politie de bekennende verklaring afgelegd. Toch heeft hij zijn hoger beroep doorgezet, naar eigen zeggen om bij het hof "verantwoording af te leggen", zei hij. Daarnaast hoopt hij op een mildere straf. Het OM meent dat hij de verantwoording ook had kunnen afleggen in een brief aan de nabestaanden van Lowland, om hen op die manier de last van een gang naar het hof te besparen. De moeder van Lowland zei in een emotionele slachtofferverklaring dat zij de bekentenis van J. niet gelooft en dat deze "niks betekent".

Confrontatie

In de bekentenis zegt J. dat hij op de bewuste dag een confrontatie had met de rapper. Tussen het tweetal was spanning ontstaan over de vriendin van Lowland, met wie J. geflirt zou hebben. Bij de confrontatie heeft Lowland J. geslagen, zegt de verdachte waarna hij het doorgeladen wapen trok en schoot. "Ik had niet de bedoeling om hem te doden", zei J. Volgens de verdachte is het conflict ontstaan door "stoken" van die vriendin.

Het OM meent dat er tal van verklaringen van getuigen zijn die reden geven aan de lezing van J. te twijfelen. Zo zou er eerder die dag al ruzie zijn geweest en is J. het wapen doelbewust gaan halen. Ook is gezegd dat er al langer plannen bestonden om Lowland te doden. Voor een vooropgezet plan en dus moord vond de advocaat-generaal het bewijs niettemin te mager. De eis is voor doodslag.

Oprecht

J.'s advocaat betoogde dat de bekentenis en spijtbetuiging wel degelijk oprecht zijn. Hij vroeg het hof om een lagere straf dan door de rechtbank opgelegd.

Het hof doet uitspraak op 12 maart.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

'Kom niet naar Amstel Gold Race, kijk thuis op tv'

VALKENBURG (ANP) - De burgemeesters van de Zuid-Limburgse gemeenten Eijsden-Margraten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul doen een dringende oproep aan wielerliefhebbers om komend weekend niet naar het heuvelland te komen voor de Amstel Gold Race. De burgemeesters roepen mensen op om thuis te blijven en de race te volgen op televisie of via internet.

6 minuten geleden
De Jonge bereid te kijken naar keuzevrijheid bij AstraZeneca-prik

DEN HAAG (ANP) - Coronaminister Hugo de Jonge is bereid te kijken of mensen die niet in aanmerking komen voor het vaccin van AstraZeneca daar tóch voor kunnen kiezen, als de 60-plussers eenmaal zijn ingeënt. Maar heel enthousiast toonde hij zich donderdag in de Tweede Kamer niet over het idee.

29 minuten geleden
Quarantaineplicht ook in buurlanden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet mikt erop de eerder aangekondigde quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een verhoogd risico op een coronabesmetting op 15 mei te laten ingaan. Meer landen hanteren al een quarantaineplicht. Hoe zit dat in de buurlanden?

47 minuten geleden
Vader Ruinerwold krijgt geld terug van OM

GRONINGEN (ANP) - Gerrit-Jan van D. krijgt 97.000 euro terug van het Openbaar Ministerie (OM). Dit bedrag aan contant geld werd in oktober 2019 in beslag genomen bij een inval op de boerderij in het Drentse Ruinerwold, waar hij met zes kinderen afgesloten van de buitenwereld leefde. Omdat hij vanwege zijn herseninfarct niet in staat is terecht te staan, is het 'strafvorderlijke belang' komen te vervallen. Het OM heeft dit bevestigd na een bericht van Dagblad van het Noorden.

59 minuten geleden
D66-Kamerlid Smeets stapt op na beschuldigingen ongepast gedrag

DEN HAAG (ANP) - D66'er Sidney Smeets treedt terug als Tweede Kamerlid, meldt zijn partij. Smeets raakte deze week in opspraak door beschuldigingen van ongepaste seksuele avances richting minderjarige jongens.

1 uur geleden
Minister Blok extreem bezorgd over Russische troepen bij Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De grote Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne vindt demissionair minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) "zeer zorgelijk". Ook de Tweede Kamer is erg ongerust over de situatie, bleek donderdag tijdens een debat.

1 uur geleden
Kou over Koningsfeest 538 in Breda lijkt uit de lucht

BREDA (ANP) - Radio 538 en de Bredase horeca bespreken binnenkort hoe ze kunnen samenwerken, na de onrust die is ontstaan over het Koningsfeest van de muziekzender in de stad. Dat is volgens een woordvoerder van de gemeente Breda de uitkomst van een gesprek dat beide partijen donderdagmiddag hebben gevoerd met de Bredase burgemeester Paul Depla.

1 uur geleden