Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist celstraffen tot zes jaar voor ontvoering 15-jarige jongen

OM eist celstraffen tot zes jaar voor ontvoering 15-jarige jongen

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van drie tot zes jaar geëist tegen de zeven verdachten die terechtstaan voor de ontvoering van een 15-jarige jongen in Amsterdam.

Het jonge slachtoffer werd op 10 januari vorig jaar in de Tweede Jan Steenstraat in De Pijp met grof geweld een bestelbus ingetrokken. In de bus werd hij geboeid en geblinddoekt met een zwartgemaakte skibril.

De bestemming was volgens justitie een afgehuurd vakantiehuisje in het Utrechtse Langbroek. De politie bevrijdde de ontvoerde jongen drie kwartier later op de A27 richting Utrecht, ter hoogte van Groenekan.

Chatgroep

In het meerdaagse strafproces staan vijf mannen en twee vrouwen uit Amsterdam en Almere terecht. Faysal A. (42) uit Amsterdam hoorde zes jaar tegen zich eisen. Hij was volgens justitie de spil. Dat zou blijken uit berichten in een chatgroep met vijf deelnemers waarin de ontvoering werd voorbereid. Hij keek toe vanuit een portiek aan de overkant van de straat en gaf instructies.

De 35-jarige Diëgo S. uit Amsterdam en de 31-jarige Eedward N. uit Almere zouden het slachtoffer in de bus hebben getrokken en hem hebben geboeid en geblinddoekt met een zwartgemaakte skibril. Kuku V. (37) uit Almere fungeerde volgens het OM als chauffeur.

Ladder

Kort voordat de jongen werd overmeesterd, sprak de vrouwelijke verdachte Asmae el H. (36) hem aan. Ze vroeg hem om hulp bij het dragen van een ladder naar de bus. Dat deed de Amsterdamse naar eigen zeggen op verzoek van A. Samen reden ze daarna naar het huisje dat was gehuurd door de tweede vrouwelijke verdachte.

Justitie denkt dat een geëscaleerd conflict de reden was voor de ontvoering. Het conflict ontstond na een gewapende overval in een woning aan het Minervaplein in Amsterdam-Zuid, waarbij op 18 december 2022 een bedrag van 200.000 euro is buitgemaakt. Het latere slachtoffer van de ontvoering was op het moment van de overval met een vriendje in de woning aanwezig. De ontvoerders betichtten hem ervan dat hij zelf geld aan de woningoverval had verdiend.

Professioneel

Het bewijs in de zaak is onder meer gebaseerd op beelden van de ontvoering, DNA-sporen en chatberichten. De officier van justitie zei dat de ontvoering professioneel was en grondig voorbereid. De verdachten kochten telefoons en een stroomstootwapen en regelden meerdere huurauto's. De ramen van het vakantiehuisje plakten ze af met folie.

De zaak gaat op 5 en 6 maart verder met de pleidooien. De rechtbank doet op 13 mei uitspraak.

Meer uit Binnenland

OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. "Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten", aldus het OM.

8 uur geleden
Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

9 uur geleden
Zorgwereld was stil bij actie tegen geweld

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Zorgmedewerkers hebben donderdagmiddag twee minuten het werk neergelegd en gezwegen uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had het initiatief voor de actie genomen nadat een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen overleed nadat zij was neergestoken.

10 uur geleden
Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

11 uur geleden
Bezwaren op Erasmus Universiteit tegen genderneutrale wc's

ROTTERDAM (ANP) - De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die medewerkers en studenten vertegenwoordigt, heeft een voorstel ingediend om genderneutrale wc's in aantal te halveren en op andere plekken te plaatsen. Een woordvoerder van de instelling bevestigt het bericht van het Erasmus Magazine en meldt dat het college van bestuur de kwestie gaat bestuderen.

11 uur geleden
IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

ROTTERDAM (ANP) - De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer het voorbereiden van terroristische misdrijven en lidmaatschap van Islamitische Staat (IS). Dat zou tussen augustus 2014 en 1 november 2022 zijn gebeurd. Tien maanden van de straf van Amina (25) zijn voorwaardelijk, bij Amal (38) gelden bijzondere voorwaarden zoals dat ze na haar celstraf begeleiding en therapie krijgt.

11 uur geleden
Verdediging van lekken verdachte NCTV'er is 'mijnenveld'

ROTTERDAM (ANP) - De verdediging van de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten bevindt zich in "een mijnenveld rondom de geheimhouding". "Mijn cliënt werkte niet alleen met staatsgeheimen, hij ís een staatsgeheim", zei de advocaat van de 64-jarige Ab el M. donderdag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de tweede voorbereidende zitting in deze zaak.

13 uur geleden