
OM eist celstraf voor bedreigen Kaag met fakkel
DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag in hoger beroep een celstraf van 174 dagen en zes maanden voorwaardelijk geëist tegen Max van den B. (30), die vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond. Daarnaast eist het OM dat het hof de verdachte een contact- en gebiedsverbod oplegt voor leden van het kabinet. Van den B. hoeft wat de aanklager betreft niet terug naar de gevangenis, want hij heeft zijn straf al in voorarrest uitgezeten.
De politierechter veroordeelde Van den B. vorig jaar tot zes maanden cel voor het bedreigen van Kaag, toen eiste het OM negen maanden cel. Van den B. ging tegen het vonnis in hoger beroep, dat maandag diende bij het gerechtshof in Den Haag. "Demonstreren mag. Wat we niet willen is dat mensen grenzen overschrijden", zei de aanklager bij het hof. "In feite is verdachte voor eigen rechter gaan spelen."
De verdachte uit Amsterdam erkent dat hij op 5 januari 2022 met een brandende fakkel voor de deur van Kaag stond en leuzen schreeuwde in haar straat. Zijn protest werd gefilmd voor sociale media. Hij had naar eigen zeggen niet de bedoeling Kaag te bedreigen. "De intentie was om door haar straat te lopen en even contact met haar te maken. We zijn daarna meteen weggegaan toen bleek dat ze niet met ons wilde spreken", aldus de verdachte. "Als ik het over had mogen doen, had ik de fakkel niet naar de deur meegenomen. Dat zag er een beetje onhandig uit."
Impact
De aanklager noemde de impact van de bedreiging zeer groot. "De verdachte ziet het als zijn plicht een strijd te voeren met de overheid. Dit is een zeer beangstigende situatie geweest voor de bewoners. In een democratische rechtsstaat is het van belang dat politici zonder angst en bedreigingen hun werk kunnen doen."
Het hoger beroep gaat ook over het bedreigen van voormalig topambtenaar Joris Demmink. Eveneens met draaiende camera ging Van den B. verhaal halen bij een sociëteit in Den Haag om Demmink te confronteren met verdenkingen van pedofilie, waar overigens nooit enig bewijs voor is gevonden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een brief van Europese landen met kritiek op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet ondertekend. De brief is donderdag ondertekend door Denemarken, Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Asielminister Marjolein Faber wilde ook dat Nederland de brief zou steunen, maar zij heeft haar zin niet gekregen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in het centrum van Amsterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt, meldt de politie. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere man raakte ook gewond.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag mogelijk geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe werken. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn komst naar de NAVO-top volgende maand in Den Haag bevestigd in een telefoongesprek met premier Dick Schoof. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het was ingewikkeld om met de ministeriële commissie tot een stikstofplan te komen waar politiek gezien overeenstemming over was. Dat heeft premier Dick Schoof donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee hebben vooruitgeblikt op de NAVO-top in Den Haag volgende maand, meldt Schoof op X. "Waarbij ik heb benadrukt dat het een grote eer is voor Nederland om hem en alle andere NAVO-bondgenoten te mogen verwelkomen."
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ontbreekt aan wederzijds begrip tussen de Kustwacht en de veiligheidsregio's. Dat schrijft het kabinet in een reactie op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de blus- en reddingsoperatie van het autoschip Fremantle Highway in 2023. Volgens de OVV verliep die operatie vooral moeizaam vanwege gebrekkige communicatie.
6 uur geleden