Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist celstraf van zes maanden tegen Robert Moszkowicz

OM eist celstraf van zes maanden tegen Robert Moszkowicz

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist zes maanden gevangenisstraf tegen voormalig advocaat en fiscalist Robert Moszkowicz (67) voor belastingfraude. Justitie verdenkt Moszkowicz ervan dat hij van 2010 tot 2014 valse aangiftes omzetbelasting heeft ingediend en tot 2015 een ondeugdelijke administratie heeft gevoerd voor zijn juristenkantoor in Amsterdam. Daardoor liep de Belastingdienst 100.000 euro mis, stelt het OM.

Moszkowicz was woensdagmiddag niet aanwezig in de rechtbank in Amsterdam, die de zaak, bestaande uit een dossier van duizend pagina’s, behandelt. Hij was wegens gezondheidsredenen verhinderd en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat.

Volgens de officier van justitie was het op het kantoor van Moszkowicz een chaos en is duidelijk dat hij zijn fiscale verplichtingen opzettelijk niet is nagekomen. "Het geld komt niet meer terug. Daarmee draait de samenleving op voor zijn gedrag", zei de officier van justitie. Uit het dossier blijkt volgens haar dat Moszkowicz al jaren geen jaarrekeningen meer indiende en dat zijn aangiftes omzetbelasting waren gebaseerd op schattingen, die hij telefonisch doorgaf aan zijn voormalige boekhouder.

Aanhoudingen en doorzoekingen

Het onderzoek naar Robert Moszkowicz kwam voort uit een belastingcontrole over de jaren 2010-2013. Die controles leidden tot november 2016 tot aanhoudingen en doorzoekingen door de FIOD.

Moszkowicz heeft tijdens verhoren verklaard dat niet hij maar zijn partner verantwoordelijk is voor de belastingaangifte, omdat zijn eenmanszaak vanwege een vorig faillissement op haar naam stond. "Moszkowicz heeft haar als willoos werktuig de valse aangifte laten plegen", stelde de officier van justitie. Ook de voormalige boekhouder treft volgens het OM geen blaam. Hij werd volgens justitie door Moszkowicz onder druk gezet om de aangiftes omzetbelasting voor een luttel bedrag van 17,50 euro per stuk in te dienen.

Slechte gezondheid

Zijn advocaat pleitte in de rechtbank voor vrijspraak of een taakstraf, omdat Moszkowicz niet zelf de aangiftes deed. Bovendien dateren de gepleegde feiten van zes tot tien jaar geleden. Door zijn broze gezondheid zou hij geen gevangenisstraf aankunnen. Wat het OM betreft, behoort een taakstraf niet tot de mogelijkheden.

Robert Moszkowicz behoort tot de bekende advocatenfamilie Moszkowicz. Hij raakte al diverse malen in opspraak en werd in 2006 van het tableau geschrapt wegens onbehoorlijke praktijkvoering. Hij ging daarna verder als juridisch adviseur.

De rechtbank doet op woensdag 8 juli uitspraak.

Meer uit Binnenland

Kiesraad stelt uitslag van Kamerverkiezingen vast

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad stelt vrijdag officieel de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week vast. Alle gemeenten hebben de stemmen geteld en de uitkomsten doorgegeven, en in tientallen gemeenten zijn de afgelopen dagen hertellingen geweest.

10 minuten geleden
Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

HILVERSUM (ANP) - Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

23 minuten geleden
Paard dood door aanrijding trein en trailer in Boxtel

BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

5 uur geleden
Goes wil Cees van den Bos van Urk als burgemeester

GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.

6 uur geleden
Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang

DEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.

7 uur geleden
Opvanglocaties asielzoekers in Assen en Maastricht langer open

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.

7 uur geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

10 uur geleden