
OM eist boete tegen Tilburg en NedTrain om blootstelling chroom-6
ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Tilburg en treinonderhoudsbedrijf NedTrain moeten wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft ieder ruim drie ton aan boetes betalen, omdat ze jarenlang werklozen hebben blootgesteld aan chroom-6 en andere gevaarlijke stoffen. Tilburg liet tussen 2004 en 2011 mensen met een bijstandsuitkering verflagen afschuren van oude treinstellen, die bestemd waren voor het Spoorwegmuseum. De verf bevatte het kankerverwekkende chroom-6. Ook kwamen de arbeiders in aanraking met lood en fijnstof.
Volgens het OM zijn de arbeidsregels "met voeten getreden" en ging op het gebied van arbeidsomstandigheden "vrijwel alles fout". De officier van justitie sprak maandag voor de rechtbank in Rotterdam van een "ontluisterend beeld". Tilburg liet als werkgever "veel steken vallen", NedTrain verzuimde kennis over de gevaren van chroom-6 te delen, aldus het OM. Terwijl daar al sinds de jaren zeventig kennis over bestond binnen het onderhoudsbedrijf van de NS.
"NedTrain had de deskundigheid en de kennis, maar stelde een hal beschikbaar die op geen enkele wijze voldeed aan de eisen", zei de aanklager in de zaak. Zo ontbrak het aan adequate afzuiging en werden niet de juiste beschermingsmiddelen gebruikt. Voor de eigen werknemers, die in de hal ernaast werkten, had NedTrain de veiligheid volgens het OM wél op orde.
'Angstcultuur'
Deelnemers werden "feitelijk monddood gemaakt", stelde de officier van justitie. Bij het "minste of geringste" dreigden ambtenaren volgens haar om uitkeringen stop te zetten. "Dit alles geeft het begrip angstcultuur een nieuwe lading."
Zowel tegen de gemeente als tegen NedTrain heeft het OM twee geldboetes geëist, voor overtreding van verschillende wetsartikelen. De geëiste bedragen zijn 250.000 euro en 67.000 euro. Beide partijen zouden dus 317.000 euro moeten betalen als het aan justitie ligt.
Amper voorgelicht
Aan het treinproject werkten in totaal achthonderd mensen mee. Een deel kreeg later gezondheidsproblemen, variërend van allergieën tot zeer ernstige ziekten als longkanker. Om mensen tegemoet te komen, stelde de gemeente in 2019 een schaderegeling in. De strafzaak staat daar los van.
Getuigen hebben tijdens het onderzoek verklaard dat de hal die voor het project werd gebruikt altijd onder het stof zat, tot de kantine aan toe. Volgens het OM werden mensen amper voorgelicht over persoonlijke beschermingsmiddelen en werd daarop ook niet goed toegezien. Volgens justitie is niet gebleken dat Tilburg de risico's van chroom-6 kende, maar had de gemeente wel kunnen en zelfs moeten weten dat de stof "levensgevaar of ernstige gezondheidsschade’’ kan veroorzaken. Bij NedTrain was die kennis voorhanden, maar daar werd "niets mee gedaan".
De zaak is overigens voor een deel verjaard en gaat daarom enkel over de periode tussen maart 2009 en december 2010.
Meer uit Gezond
PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi reist zaterdag naar Nederland voor medisch onderzoek. Hij doet dat op advies van zijn medisch team van Surinaamse en buitenlandse artsen, meldt zijn kantoor.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet is deze week overvallen door de brief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, waarin hij waarschuwt dat het stikstofbeleid eerder steviger moet dan dat het een tandje minder kan. Zowel natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal als haar landbouwcollega Piet Adema liet vrijdag optekenen "geschrokken" te zijn, niet alleen van het lekken van de brief maar ook van de toon en inhoud.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de niet-invasieve prenatale test (NIPT) voor iedereen gratis wordt, zullen zwangeren de keuze voor het doen van dat onderzoek mogelijk achtelozer maken. Dat denken de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en Stichting Downsyndroom. De organisaties willen dat zwangeren goed geïnformeerd blijven worden over de NIPT.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Meer dan tweehonderd coassistenten hadden in 2021 te maken met ongewenst gedrag, zo hebben zij gemeld via een enquête van belangenvereniging De Geneeskundestudent waar De Volkskrant eerder op vrijdag al over schreef. Het meest genoemde ongewenste gedrag was verbale agressie, gevolgd door seksuele intimidatie en discriminatie.
1 dag geledenSTOCKHOLM (ANP) - Europese instanties waarschuwen voor een golf salmonellabesmettingen die voornamelijk wordt veroorzaakt door kebab van kip. In Nederland zijn tot nu toe 34 gevallen gemeld. In totaal gaat het om 210 geregistreerde besmettingen in zes Europese landen en de Verenigde Staten. Niemand is overleden aan een besmetting, wel moest een deel van de geïnfecteerden naar het ziekenhuis.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden neergeteld. Over een jaar komt er weer 1,22 euro bij en kost een pakje sigaretten gemiddeld 10 euro.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal ziekenhuisbehandelingen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoe het staat met het aantal mensen dat wacht op een ziekenhuisbehandeling is vooralsnog niet duidelijk, al geeft de NZa wel aan dat het aantal licht gedaald is.
2 dagen geleden