Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist boete tegen activisten Extinction Rebellion na plakactie

OM eist boete tegen activisten Extinction Rebellion na plakactie

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank in Utrecht tegen zestien klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion een boete van 425 euro per persoon geëist. De groep werd op 25 februari opgepakt na een plakactie bij het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht. Zij zouden op 21 ramen en twee draaideuren met behanglijm posters hebben geplakt.

Aan de actie ging een vreedzame demonstratie bij het kantoor vooraf, waarbij een petitie werd aangeboden. De demonstratie was gericht tegen het landbouwbeleid van de Rabobank, zoals investeringen in kunstmest en pesticiden en leningen ten behoeve van de intensieve veehouderij.

Na afloop van die demonstratie volgde de plakactie. De demonstranten sloegen daarmee "de plank volledig mis", betoogde de officier van justitie in de onderbouwing van zijn strafeis. "Volstrekt onnodig." Hij wil dat de rechtbank in een vonnis aangeeft hoever demonstranten kunnen gaan.

Zwijgrecht

De politierechter verwees de zaak eerder dit jaar vanwege de omvang en de complexiteit ervan naar de meervoudige kamer, waarin drie rechters zitting hebben. Op één zieke verdachte na zijn alle aangeklaagde activisten (negen mannen, zeven vrouwen) op de zitting verschenen. Het proces is rustig en ordelijk verlopen.

Ten aanzien van de verdenkingen hebben de beklaagden zich op hun zwijgrecht beroepen. Het bewijs bestaat voor een aanzienlijk deel uit camerabeelden, waaruit volgens het OM blijkt wie wat heeft gedaan. Een enkeling maakte wel gebruik van de gelegenheid tot het laatste woord, als verdachte in het proces. Daarin zeiden zij onder meer dat de petitie door de Rabobank "niet serieus" in ontvangst werd genomen en daarom "op een indringende manier onder de aandacht is gebracht". Anderen grepen de mogelijkheid aan tot een uitvoerig inhoudelijk betoog over klimaatverandering en de strijd daartegen. Bij sommigen liepen de emoties daarbij hoog op.

Strafzaak

Na hun arrestatie hebben de verdachten een nacht in de politiecel moeten doorbrengen. Het gezelschap wordt in de strafzaak bijgestaan door twee advocaten. Zij betoogden onder meer dat de groep onnodig lang is vastgehouden en slecht is behandeld. De politie zou hen "een lesje" hebben willen leren. Het OM heeft onder meer hierdoor zijn recht op vervolging verspeeld, aldus de advocaten.

Voor de aanklacht 'vernieling' is volgens de raadslieden geen bewijs, omdat er van blijvende schade geen sprake is. De Rabobank had een schadeclaim van 2000 euro ingediend, maar heeft die volgens de rechtbank zonder nadere toelichting weer ingetrokken.

De rechtbank doet uitspraak op 9 december.

Meer uit Binnenland

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er meer dan het maximale aantal van 2000, waar het COA zich vanaf nu aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak. Het bekendgemaakte aantal gold om middernacht.

33 minuten geleden
Nog niet bekend hoeveel asielzoekers in Ter Apel sliepen

TER APEL (ANP) - Het is donderdag even voor 11.00 uur nog niet bekend hoeveel asielzoekers de nacht hebben doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had eerder aangegeven er kort na 09.00 uur mee te komen, maar om onbekende reden is het aantal nog niet bekendgemaakt.

44 minuten geleden
BAM weet nog niet wanneer werk aan brug in Lochem verdergaat

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM kan nog niet zeggen wanneer de werkzaamheden op de bouwplaats in Lochem worden hervat na het ongeluk met een brug in aanbouw woensdag. "Dat is afhankelijk van een lopend onderzoek en van wanneer de locatie door de Arbeidsinspectie weer wordt vrijgegeven. Wij gaan niet speculeren over hoelang dit gaat duren", stelt een woordvoerder.

46 minuten geleden
Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

GRONINGEN (ANP) - In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond gevonden en overleed ter plekke, aldus de politie.

1 uur geleden
Wind wakkert eind van de dag aan tot storm Louis

HOUTEN (ANP) - Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

3 uur geleden
Slachtofferhulp hielp in 2023 bijna 19 procent meer slachtoffers

UTRECHT (ANP) - Slachtofferhulp Nederland heeft vorig jaar bijna 19 procent meer slachtoffers geholpen. Deze cijfers deelt de organisatie donderdag. Volgens de organisatie is de behoefte aan hulp groter dan in eerdere jaren. De politie en het OM verwijzen meer mensen door naar de organisatie en het aantal geregistreerde misdrijven is licht toegenomen, licht Slachtofferhulp toe. Ook online helpt de organisatie meer slachtoffers, een stijging van ruim 13 procent.

5 uur geleden
Eichelsheim: Europa moet snel meer munitie maken

DEN HAAG (ANP) - Europa moet sneller meer munitie produceren, zodat Oekraïne de strijd tegen Rusland kan volhouden. "De industrie moet echt een stap gaan zetten, willen we de hoeveelheden munitie produceren die nodig zijn. Anders verliest Oekraïne de wedstrijd", zegt Commandant der Strijdkrachten (CDS) Onno Eichelsheim in een interview met De Telegraaf.

7 uur geleden