Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist bijna 2 jaar tegen Klaas Otto voor beïnvloeden getuigen

OM eist bijna 2 jaar tegen Klaas Otto voor beïnvloeden getuigen

BREDA (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Breda 21 maanden cel geëist tegen No Surrender-oprichter Klaas Otto. De 52-jarige man uit Bergen op Zoom wordt ervan verdacht dat hij vanuit zijn cel getuigen veel geld zou hebben geboden om hun verklaringen in te trekken of in zijn voordeel aan te passen.

De officier van justitie baseerde zich met name op verklaringen van de mensen die betrokken waren en de zoon van Otto. De Brabander zou Jan Piet van R., een van zijn advocaten, briefjes met opdrachten hebben gegeven. Die verspreidde ze weer naar Otto’s vriendin Nancy B. Van R. zou drie jaar cel moeten krijgen, tegen B. is een taakstraf van 240 uur geëist.

De verklaringen die in 2016 zouden moeten worden ingetrokken of aangepast gingen over zware afpersing door Otto. Hij is daar twee jaar geleden voor veroordeeld tot zes jaar cel. Die zaak loopt nog in hoger beroep.

Schoonvader Otto naar politie na afpersing

Deze zaak kwam aan het rollen in februari 2017. Op 15 februari zou de schoonvader van Otto’s zoon, de crimineel Piet S., zijn afgeperst door Otto. De dag erna liep hij met zijn verhaal naar de politie. Tegen hem is donderdag nog een half jaar geëist, omdat hij na contact met Nancy B. de getuigen zou hebben bewerkt. Hij kreeg eerder dit jaar al achttien jaar cel, omdat hij opdracht gaf voor de moord op een vriend van Otto en hemzelf. Dat gebeurde in januari 2017.

Otto kwam op maandag 13 februari van dat jaar vrij uit voorarrest in de eerste zaak. Hij werd op vrijdag meteen weer opgepakt, omdat hij op die woensdag ook een verboden contact had gehad met een medeverdachte. Die was ook aanwezig in de woning van S., die dat stiekem filmde.

De officier van justitie hekelde het beïnvloeden van getuigen. "Getuigen moeten zich vrij kunnen uiten. Dat is een wezenlijk onderdeel van de waarheidsvinding en een van de pijlers van ons rechtssysteem. Daarom verdienen deze verdachten een scherpe bestraffing.’’ De officier noemde Otto verder "een man die geen tegenspraak duldt. Mensen zijn bang om over hem te verklaren."

Meer uit Binnenland

Ook OM gaat in hoger beroep in zaak tegen rapper Ali B

AMSTERDAM (ANP) - Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen Ali B. Eerder maakte de rapper zelf al bekend in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

25 minuten geleden
Te veel runderen vervoerd direct voor of na het kalven

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat "maximaal inzetten" op het voorkomen van vervoer van runderen die binnenkort moeten bevallen of nog maar pas een kalf hebben gekregen. In 2023 werden volgens de autoriteit "te vaak" dieren in een dergelijke toestand getransporteerd, hetgeen geldt als een zware overtreding.

2 uur geleden
Ondernemers in 'wolvengebied' Leusden zien gasten wegblijven

LEUSDEN (ANP) - Ondernemers in de gemeente Leusden hebben sinds de afsluiting van landgoed Den Treek te maken met annuleringen en een fors teruglopend aantal bezoekers. Een deel van het omvangrijke natuurgebied is sinds donderdag dicht, na twee recente incidenten met een wolf. "We missen nu de passanten; wandelaars en fietsers die spontaan op het terras aanschuiven", zegt Kees Haalboom, eigenaar van pannenkoekenhuis Bergzicht. Hij heeft al bij de gemeente en de provincie Utrecht aangeklopt voor mogelijke compensatie voor gemiste inkomsten.

2 uur geleden
Nog geen aanhoudingen voor dodelijke mishandeling Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Er zijn nog geen verdachten opgepakt voor de dodelijke mishandeling van een 23-jarige man uit Somalië in het centrum van Den Haag afgelopen weekend. Dit zegt een woordvoerder van de politie woensdagochtend. Eerder liet de politie weten op zoek te zijn naar acht verdachten. Het zou gaan om mannen tussen de 18 en 35 jaar oud.

2 uur geleden
Zwanen in aanraking met olie door lekkage in Rotterdamse Botlek

ROTTERDAM (ANP) - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie is door een lekkage in het water terechtgekomen waar de zwanen zwemmen.

2 uur geleden
A4 ten zuiden van Rotterdam ruim een week dicht

DEN HAA(ANP) - De A4 is vanaf vrijdag 22.00 uur ruim een week dicht in de richting van Rotterdam tussen de knooppunten Zoomland en Sabina in Noord-Brabant. De weg gaat dicht tot maandag 5 augustus 05.00 uur. De werkzaamheden aan de A4 zijn tegelijk met de zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel in de A29. De verwachte vertraging kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Varkens in Nood doet aangifte tegen twee varkenstransporteurs

AMSTERDAM (ANP) - Varkens in Nood heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling door twee transportbedrijven. Het gaat om het toedienen van stroomstoten aan varkens tijdens het inladen van de dieren in vrachtwagens. De dierenorganisatie zegt dat ze dit op verschillende plaatsen heeft gefilmd.

3 uur geleden