Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist bijna 2 jaar tegen Klaas Otto voor beïnvloeden getuigen

OM eist bijna 2 jaar tegen Klaas Otto voor beïnvloeden getuigen

BREDA (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Breda 21 maanden cel geëist tegen No Surrender-oprichter Klaas Otto. De 52-jarige man uit Bergen op Zoom wordt ervan verdacht dat hij vanuit zijn cel getuigen veel geld zou hebben geboden om hun verklaringen in te trekken of in zijn voordeel aan te passen.

De officier van justitie baseerde zich met name op verklaringen van de mensen die betrokken waren en de zoon van Otto. De Brabander zou Jan Piet van R., een van zijn advocaten, briefjes met opdrachten hebben gegeven. Die verspreidde ze weer naar Otto’s vriendin Nancy B. Van R. zou drie jaar cel moeten krijgen, tegen B. is een taakstraf van 240 uur geëist.

De verklaringen die in 2016 zouden moeten worden ingetrokken of aangepast gingen over zware afpersing door Otto. Hij is daar twee jaar geleden voor veroordeeld tot zes jaar cel. Die zaak loopt nog in hoger beroep.

Schoonvader Otto naar politie na afpersing

Deze zaak kwam aan het rollen in februari 2017. Op 15 februari zou de schoonvader van Otto’s zoon, de crimineel Piet S., zijn afgeperst door Otto. De dag erna liep hij met zijn verhaal naar de politie. Tegen hem is donderdag nog een half jaar geëist, omdat hij na contact met Nancy B. de getuigen zou hebben bewerkt. Hij kreeg eerder dit jaar al achttien jaar cel, omdat hij opdracht gaf voor de moord op een vriend van Otto en hemzelf. Dat gebeurde in januari 2017.

Otto kwam op maandag 13 februari van dat jaar vrij uit voorarrest in de eerste zaak. Hij werd op vrijdag meteen weer opgepakt, omdat hij op die woensdag ook een verboden contact had gehad met een medeverdachte. Die was ook aanwezig in de woning van S., die dat stiekem filmde.

De officier van justitie hekelde het beïnvloeden van getuigen. "Getuigen moeten zich vrij kunnen uiten. Dat is een wezenlijk onderdeel van de waarheidsvinding en een van de pijlers van ons rechtssysteem. Daarom verdienen deze verdachten een scherpe bestraffing.’’ De officier noemde Otto verder "een man die geen tegenspraak duldt. Mensen zijn bang om over hem te verklaren."

Meer uit Binnenland

Code geel om zware windstoten langs kust en in Limburg

DE BILT (ANP) - Het KNMI verwacht zaterdag vanaf 11.00 uur zware windstoten in de kustprovincies en in Zuid-Limburg. Het weerinstituut heeft code geel afgekondigd.

1 uur geleden
Aandacht voor klimaatverandering tijdens Earth Hour

ZEIST (ANP) - Op verschillende plekken in Nederland gaat zaterdagavond om 20.30 uur het licht uit voor Earth Hour, een internationaal evenement om aandacht te vragen voor klimaatverandering en natuur. Ook de Pontjesbrug op Curaçao doet voor het eerst mee met Earth Hour.

4 uur geleden
Extinction Rebellion protesteert op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren actie op Eindhoven Airport. Het is niet bekend wat de groep precies van plan is. De luchthaven waarschuwt reizigers dat de actie mogelijk "je reis van, naar of via de luchthaven" beïnvloedt.

4 uur geleden
Ontevreden apothekersassistenten de straat op

ROTTERDAM (ANP) - Apothekersassistenten gaan zaterdagmiddag de straat op in Rotterdam. Ze willen onmiddellijk automatische prijscompensatie en een dertiende maand. Maar er is meer aan de hand

4 uur geleden
Vrouw en hond doodgereden in IJmuiden, drie personen aangehouden

IJMUIDEN (ANP) - Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

7 uur geleden
Man door geweld omgekomen in Brabantse Wouwse Plantage

WOUWSE PLANTAGE (ANP) - In het Brabantse Wouwse Plantage is een man omgekomen na een "geweldsincident", meldt de politie vrijdagavond. Het incident gebeurde aan de Julianaweg. De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

10 uur geleden
KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

12 uur geleden