Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

ROTTERDAM (ANP) - De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in het bestuur van een gemeente, provincie of waterschap te zitten. Dat eiste het Openbaar Ministerie woensdag bij de rechtbank in Rotterdam. De Mos wordt verdacht van corruptie. In ruil voor donaties aan zijn partij zou hij bevriende ondernemers hebben geholpen, bijvoorbeeld met vergunningen.

Medeverdachte Rachid Guernaoui, die ook wethouder in Den Haag was, hoorde een eis van zestien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, en een bestuursverbod van vier jaar tegen zich eisen. "De wijze waarop De Mos en Guernaoui politiek hebben bedreven is pure vriendjespolitiek", aldus de officier van justitie. Die voegde eraan toe: "Bij De Mos was niet sprake van een enkele misstap, maar hij heeft zich jarenlang strafbaar ingezet voor zichzelf, zijn vrienden en mensen die behoorden tot een klein zakelijk netwerk. Hij heeft zich laten leiden door macht, prestige en status. Hij is zich van geen kwaad bewust, van inzicht in laakbaar handelen is geen sprake."

Behalve De Mos en Guernaoui stonden ook vijf ondernemers terecht voor de corruptie. Zij zijn volgens de officier "evident een lange periode strategisch te werk gegaan". Tegen vier van hen eiste het OM 11 of 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De vijfde ondernemer hoort volgende maand zijn eis. Oud-gemeenteraadslid Nino Davituliani, de partner van een van de ondernemers, zou van het OM 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen.

Criminele organisatie

Volgens het OM zijn alle verdachten lid van een criminele organisatie. De Mos en Guernaoui zouden hun geheimhoudingsplicht hebben geschonden en meineed hebben gepleegd. Ook zouden ze zich hebben laten omkopen, de ondernemers zouden hun hebben omgekocht. Davituliani, haar partner en zijn broer worden ook verdacht van verkiezingsfraude.

De officier van justitie wilde eigenlijk hogere straffen eisen, maar zegt de eisen met 10 procent te hebben verlaagd vanwege de lange duur van de zaak. De Rijksrecherche doorzocht op 1 oktober 2019 de kantoren en woningen van De Mos en Guernaoui.

"Krankzinnige eis"

De Mos spreekt in een eerste reactie van "een krankzinnige eis voor wethouders die zo hard voor de stad gewerkt hebben, altijd met goede intenties gehandeld hebben en altijd klaarstonden voor iedereen. Ik had een binnen-zonder-kloppenpolitiek, elke ondernemer en elke bewoner was welkom en we hebben voor elke bewoner en ondernemer gelopen." Hij zegt dat hij voor vrijspraak gaat.

De Mos en Guernaoui kwamen in 2018 namens de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos in de coalitie die Den Haag bestuurde. In oktober van 2019 werden hun werkkamers in het stadhuis doorzocht in het onderzoek naar de kwestie. Zo zou De Mos de broers Akyol hebben getipt dat er een vergunning beschikbaar kwam waardoor zij hun zalencentrum ook 's nachts open konden houden.

Oppositie

Vanwege de verdenkingen werd Hart voor Den Haag/Groep de Mos uit de Haagse coalitie gezet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar kreeg de lokale partij de meeste stemmen in Den Haag, maar door de verdenkingen wilden veel andere partijen niet met De Mos in zee gaan. Daardoor zit De Mos nu in de oppositie. Alle verdachten hebben verklaard dat ze vinden dat ze onschuldig zijn.

Volgende week komen de verdachten en hun advocaten aan het woord. De rechtbank doet op zijn vroegst eind maart uitspraak.

Meer uit Binnenland

Complotdenker Micha Kat: ik ben soms te ver gegaan

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) heeft dinsdag tijdens zijn strafzaak erkend dat hij in zijn video's af en toe over de schreef is gegaan. Volgens Kat komt dat voor "als er emoties in het spel zijn", zo legde hij in de rechtbank in Den Haag uit. "Bij sommige dingen ben ik te ver gegaan."

9 minuten geleden
OM in hoger beroep in zaak misbruiken oppaskinderen

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Limburgse man en vrouw die zeven oppaskinderen in de regio Eindhoven zouden hebben misbruikt. De twee werden eerder deze maand veroordeeld tot twaalf jaar cel, de man kreeg er ook tbs met dwangverpleging bij. Het OM, dat sprak van een "weerzinwekkende zedenzaak", eiste in januari vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen beide verdachten.

37 minuten geleden
Politiebonden: meer geld nodig voor bewaken en beveiligen

BAARN (ANP) - Politiebonden roepen in een brief aan minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op snel meer geld beschikbaar te stellen voor het zogenoemde stelsel Bewaken en Beveiligen, dat toeziet op het beschermen van bedreigde personen. Door een tekort aan geld lopen die personen en politie momenteel "onnodige extra risico’s", melden politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe dinsdag.

1 uur geleden
CPB: pas op met belastingmaatregelen om gedrag te sturen

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet spaarzamer gebruikmaken van belastingmaatregelen om het gedrag van burgers en bedrijven te sturen. Deze instrumenten zijn vaak nodeloos ingewikkeld en leiden tot hoge kosten of lastenverzwaringen, zonder dat het beoogde doel ermee wordt bereikt. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport.

2 uur geleden
4 musea, waaronder Tropenmuseum, verder onder naam Wereldmuseum

DEN HAAG (ANP) - Het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum gaan later dit jaar verder onder de naam Wereldmuseum. De musea hebben sinds de fusie in 2014 een andere koers ingezet, meldt de museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen dinsdag. "De nieuwe naam is een logische nieuwe stap van deze transitie."

2 uur geleden
Tata Steel naar rechter om cameratoezicht van omgevingsdienst

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel stapt naar de rechter wegens de camera's die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft opgehangen om toezicht te houden op de staalfabriek. Tata eist met een kort geding dat het cameratoezicht stopt, omdat volgens het bedrijf de privacy van de medewerkers niet gegarandeerd is.

2 uur geleden
Gezondheidsraad: baas moet sommige werknemers griepprik aanbieden

DEN HAAG (ANP) - Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het kabinet. De raad doelt met name op mensen die in hun werk meer kans maken op griep en die door hun baan kwetsbare anderen ook eerder kunnen besmetten.

3 uur geleden