Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist acht jaar en tbs tegen 17-jarige verdachte liquidatie

OM eist acht jaar en tbs tegen 17-jarige verdachte liquidatie

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Amsterdam acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 17-jarige verdachte van de huurmoord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Tegen medeverdachte Jesus T.A. (21) eiste het OM twintig jaar cel. Het slachtoffer werd op 22 december vorig jaar na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen. De twee verdachten zouden Meiri al geruime tijd hebben gevolgd. "Kil en gewetenloos", zo omschreef de officier van justitie de moordexpeditie.

De 17-jarige F.M. zou de schutter zijn geweest, maar beide verdachten zijn even verantwoordelijk voor de gewelddadige dood van het slachtoffer, meent het OM. T.A. nam de opdracht aan en fungeerde als chauffeur. Het OM vindt het noodzakelijk het volwassenenstrafrecht op de minderjarige verdachte toe te passen, onder meer vanwege de ernst van het misdrijf. Het gaat om een "koelbloedig geplande en uitgevoerde liquidatie". De jonge leeftijd van de vermoedelijke daders noemde de officier "schokkend en zorgelijk".

M. was ten tijde van de moord 16 jaar oud. Hij zou zeven kogels hebben afgevuurd. Meiri werd er door drie geraakt en bezweek kort na de moord in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Zwijgrecht

M. heeft geen enkele verklaring willen afleggen en beriep zich ook tijdens zijn berechting consequent op zijn zwijgrecht. Medeverdachte Jesus T.A. heeft in juli bij de politie bekend. Hij heeft de moordopdracht via Snapchat aangenomen, zo heeft hij verklaard. T.A. werd een dag na de moord opgepakt, M. in januari. Bewijs tegen het tweetal is volgens het OM ruimschoots aanwezig. Behalve de bekentenis van T.A. beschikt justitie over onder meer DNA-sporen, camerabeelden en verklaringen van ooggetuigen. Op een telefoon is een vermoedelijk door M. ingesproken drillrap over de moord gevonden.

Itzhak Meiri zou op een dodenlijst hebben gestaan. Hij werd jaren geleden veroordeeld tot 6,5 jaar cel voor de afpersing van zakenlieden. Over de achtergrond van de moord heeft T.A. niet willen verklaren.

Persoonlijkheidsonderzoek

M. heeft gedeeltelijk meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek, waarvan de details tijdens de rechtszaak achter gesloten deuren werden besproken, vanwege de minderjarigheid van de verdachte. Er is sprake van een "ernstige gedrags- en persoonlijkheidsproblematiek". Het OM wil dat de tbs-behandeling al tijdens het uitzitten van de celstraf begint "zodat gered kan worden wat er te redden valt". De jongen zou door die behandeling "moeten leren omgaan met demonen uit zijn verleden", aldus de officier.

Donderdagmiddag pleiten de advocaten van de twee verdachten.

Meer uit Binnenland

Voor tweede nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Voor de tweede nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat in de nacht van zaterdag op zondag 1942 mensen verbleven in het aanmeldcentrum.

1 uur geleden
Amsterdammer komt om door schietpartij in hoofdstad

AMSTERDAM (ANP) - Een 26-jarige Amsterdammer is zondagochtend vroeg om het leven gekomen door een schietpartij in de buurt van het Amsterdamse station Sloterdijk, meldt een politiewoordvoerder.

2 uur geleden
Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan bij een huis in de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel. Datzelfde pand was al vaker doelwit. De jongen raakte gewond aan zijn been en is naar een ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

AMSTERDAM (ANP) - Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau. De reden dat deze actievoerder niet weg mocht, was omdat de identiteit nog niet was vastgesteld, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondagochtend.

4 uur geleden
Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

HOUTEN (ANP) - Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden, meldt Weeronline. Het oude record van gemiddeld 7,6 stamt uit 1990. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur rond de 4,2 graden in februari.

5 uur geleden
Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

10 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

10 uur geleden