Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist acht jaar celstraf tegen waterpolocoach

OM eist acht jaar celstraf tegen waterpolocoach

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van acht jaar en een beroepsverbod van tien jaar geëist tegen voormalig waterpolocoach Koen P. (34). Hij staat deze week bij de rechtbank in Den Haag terecht voor verkrachting, ontucht en aanranding van zes jonge waterpolosters, onder wie minderjarigen. Een van hen was tijdens de ontucht vijftien jaar, volgens het OM.

Justitie verwijt de voormalig assistent-trainer van Jong Oranje dat hij zes jaar lang misbruik heeft gemaakt van de meisjes door zijn hoge positie in de waterpolowereld. P. heeft een deel van de beschuldigingen bekend, maar in een aantal zaken ontkent hij dat hij seks had met de vrouwen die aangifte deden. De officier van justitie noemde het onaannemelijk dat er niets is gebeurd.

De man werd opgepakt in de zomer van 2018 na twee aangiftes van minderjarige pupillen, waarna meer aangiftes volgden. Hij zat ruim elf maanden vast.

Veel beroering

De officier van justitie noemde het "een zedenzaak van omvang die veel beroering heeft losgemaakt in de waterpolowereld". De verdachte heeft in haar ogen op grove wijze misbruik gemaakt van de afhankelijke positie die zijn pupillen van hem hadden hadden. "Hij vergrote de druk door het stil te houden door ze voor te spiegelen dat het anders grote gevolgen zou hebben voor hun topsportcarrière. De verdachte heeft zich alleen laten leiden door zijn eigen behoeftes."

P. zegt dat de slachtoffers hem overhaalden tot seks en betuigde in een aantal zaken spijt, maar hij is volgens het OM de enige die verantwoordelijk is. "Hij was de volwassene, hij was hun leerlingbegeleider op school en hij was hun coach bij de waterpoloclub. Uit het dossier komt een beeld naar voren van een zelfverzekerde man, die bot kan zijn, het altijd beter wist en wiens wil wet is."

Donderdag is de laatste zittingsdag, dan komt de verdediging aan het woord. De rechtbank doet op 19 maart uitspraak.

Meer uit Binnenland

Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

3 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

6 uur geleden
Paar honderd demonstranten bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, zijn donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden honderd bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.

8 uur geleden
Bijna 95 procent van bedden voor Oekraïners bezet

DEN HAAG (ANP) - Het aantal beschikbare bedden voor gevluchte Oekraïners neemt amper toe, terwijl bijna 95 procent al bezet is. De bezettingsgraad was niet eerder zo hoog. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

10 uur geleden
Dutch Grand Prix wil duurzamer worden, weert auto's waar mogelijk

ZANDVOORT (ANP) - Elektrische bussen, deelscooters en fietsen. De organisatie van de Dutch Grand Prix zet dit jaar in op het verduurzamen van het Formule 1-weekend in Zandvoort en neemt daarbij afscheid van de auto. Reguliere bezoekers moeten het circuit op andere manieren bereiken.

11 uur geleden
Cel- en werkstraf voor uitlokken blokkade A18

ARNHEM (ANP) - Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen van de politierechter in Arnhem voor het initiëren van een boerenprotest op de A18 bij Westendorp eind vorige maand. Hierbij werd de weg geblokkeerd en is afval gedumpt.

15 uur geleden
Amsterdamse scholier (15) aangehouden om wurgspel

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft begin deze maand een 15-jarige jongen laten aanhouden die vier scholieren buiten bewustzijn zou hebben gebracht tijdens het zogeheten stikspel, ook wel 'choking game' genoemd. De raadkamer van de rechtbank heeft de jongen uit voorlopige hechtenis geschorst, zodat hij "aan zijn gedrag gaat werken". Justitie maakt zich grote zorgen om de toenemende populariteit van het spel.

15 uur geleden