Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist acht jaar celstraf tegen waterpolocoach

OM eist acht jaar celstraf tegen waterpolocoach

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van acht jaar en een beroepsverbod van tien jaar geëist tegen voormalig waterpolocoach Koen P. (34). Hij staat deze week bij de rechtbank in Den Haag terecht voor verkrachting, ontucht en aanranding van zes jonge waterpolosters, onder wie minderjarigen. Een van hen was tijdens de ontucht vijftien jaar, volgens het OM.

Justitie verwijt de voormalig assistent-trainer van Jong Oranje dat hij zes jaar lang misbruik heeft gemaakt van de meisjes door zijn hoge positie in de waterpolowereld. P. heeft een deel van de beschuldigingen bekend, maar in een aantal zaken ontkent hij dat hij seks had met de vrouwen die aangifte deden. De officier van justitie noemde het onaannemelijk dat er niets is gebeurd.

De man werd opgepakt in de zomer van 2018 na twee aangiftes van minderjarige pupillen, waarna meer aangiftes volgden. Hij zat ruim elf maanden vast.

Veel beroering

De officier van justitie noemde het "een zedenzaak van omvang die veel beroering heeft losgemaakt in de waterpolowereld". De verdachte heeft in haar ogen op grove wijze misbruik gemaakt van de afhankelijke positie die zijn pupillen van hem hadden hadden. "Hij vergrote de druk door het stil te houden door ze voor te spiegelen dat het anders grote gevolgen zou hebben voor hun topsportcarrière. De verdachte heeft zich alleen laten leiden door zijn eigen behoeftes."

P. zegt dat de slachtoffers hem overhaalden tot seks en betuigde in een aantal zaken spijt, maar hij is volgens het OM de enige die verantwoordelijk is. "Hij was de volwassene, hij was hun leerlingbegeleider op school en hij was hun coach bij de waterpoloclub. Uit het dossier komt een beeld naar voren van een zelfverzekerde man, die bot kan zijn, het altijd beter wist en wiens wil wet is."

Donderdag is de laatste zittingsdag, dan komt de verdediging aan het woord. De rechtbank doet op 19 maart uitspraak.

Meer uit Binnenland

Brand Amersfoort dreigt over te slaan naar hoofdkantoor Babboe

AMERSFOORT (ANP) - Een brand in Amersfoort die dinsdagochtend begon in een bedrijfsverzamelgebouw, dreigt over te slaan naar het naastgelegen hoofdkantoor van bakfietsenproducent Babboe. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt dat de brandweer dit uit alle macht probeert te voorkomen.

28 minuten geleden
Aantal mensen in Ter Apel al een paar dagen boven de 2200

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben in de nacht van maandag op dinsdag 2245 mensen overnacht, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De afgelopen nachten verbleven meer dan 2200 mensen in het aanmeldcentrum, hoewel er een maximumaantal geldt van 2000. Maandag meldde het COA een bezetting van 2219 mensen, de nacht ervoor ging het om 2206 mensen.

32 minuten geleden
Afsluitdijk (A7) dicht door ongeluk met vrachtwagen

DEN OEVER (ANP) - De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een tankwagen en een personenauto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever. Daarbij is een man om het leven gekomen. Het gaat om de bestuurder van de auto, laat de politie weten.

52 minuten geleden
OM eist celstraf tegen frauderende pakketbezorger

LEEUWARDEN (ANP) - Tegen de 27-jarige Miranda W. uit het Friese Sint Jacobiparochie heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 36 maanden cel geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor verduistering in haar dienstbetrekking als pakketbezorger van DHL en een koeriersdienst die werkte voor PostNL.

1 uur geleden
Vluchten KLM uitgeweken en geannuleerd door storing

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft maandagavond vier vluchten laten uitwijken naar het buitenland in verband met de storing in het Nederlandse luchtverkeersleidingssysteem. Twee vluchten gingen naar Brussel, een naar Luik en een naar Parijs, aldus KLM.

1 uur geleden
Platform haalt stuk over cultuur TU Delft onder druk offline

DELFT (ANP) - Delta, het journalistieke platform van de TU Delft, zegt onder juridische druk een artikel van de eigen site te hebben verwijderd. Het gaat om een verhaal onder de kop 'Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met rector'.

1 uur geleden
Wind afgenomen, geen waarschuwing meer van kracht

DE BILT (ANP) - Er geldt geen waarschuwing meer voor de kustgebieden van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Die gebieden hadden dinsdagochtend nog te maken met zware windstoten, maar kort voor 10.00 uur meldde het KNMI dat er geen waarschuwingen meer van kracht zijn.

2 uur geleden