Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 9 jaar tegen vader voor ontvoering dochter naar India

OM eist 9 jaar tegen vader voor ontvoering dochter naar India

AMSTERDAM (ANP) - Tegen de 41-jarige Shehzad H., verdacht van het uitlokken van de ontvoering van zijn destijds 2-jarige dochter Insiya in 2016, is woensdag door het Openbaar Ministerie (OM) negen jaar gevangenisstraf geëist. Volgens het OM is H. het brein achter en financier van de gewelddadige ontvoering van Insiya naar India op 29 september 2016. Het meisje verblijft daar nu nog steeds. H. was niet bij de zitting aanwezig. Ondanks verzoeken daartoe van het OM heeft India geweigerd H. aan Nederland uit te leveren.

Negen jaar is de in Nederland maximaal te eisen straf voor deze feiten. Volgens de officier van justitie heeft H. "lak aan ons rechtssysteem" gehad.

Tegen de 36-jarige neef van H., Imran S., is woensdag wegens zijn volgens het OM "prominente rol" in de ontvoering vier jaar gevangenisstraf geëist. Ook S. was woensdag niet aanwezig. Beide verdachten hadden ook geen advocaten om hen te vertegenwoordigen.

Spreekrecht

De moeder, oma, oom en tante van Insiya maakten woensdag tijdens de zitting gebruik van hun spreekrecht. Buiten de tante waren zij allen aanwezig bij de zitting - de advocaat van de tante las haar verklaring namens haar voor. De moeder vertelde dat zij in 2018 voor het laatst via Skype kort met de inmiddels 6-jarige Insiya heeft gesproken. "De tijd gaat door, maar ik sta stil", vertelde zij geëmotioneerd. Zij vroeg - mede namens Insiya - om hoge schadevergoedingen. Zij gaf aan dat wanneer zij ook als schadevergoeding had kunnen vorderen dat de tijd kon worden teruggedraaid, zij dit ook graag zou hebben gedaan. Ook de oma en tante hebben schadevergoedingsvorderingen ingediend.

In 2019 zijn zes uitvoerders van de ontvoering veroordeeld tot straffen van twaalf maanden tot vier jaar gevangenisstraf. Vijf van hen zijn in hoger beroep gegaan. Die zaken moeten nog worden behandeld.

Belangrijk signaal

Na de zitting gaf de moeder van Insiya in een korte verklaring aan tevreden te zijn met de eis omdat hier een belangrijk signaal vanuit gaat. Voor haar blijft van het grootste belang dat haar dochter zo snel mogelijk naar Nederland terug kan keren. Zij riep de Nederlandse regering op zich in te spannen om Insiya terug te krijgen.

De rechtbank doet 12 oktober uitspraak.

Meer uit Binnenland

Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

5 minuten geleden
Acteur Thijs Römer trekt hoger beroep onlinezedenzaak in

ASSEN (ANP) - Acteur Thijs Römer gaat toch niet in hoger beroep tegen de straf die hij vorig jaar kreeg opgelegd voor het online misbruiken van drie minderjarige meisjes. Dat meldt zijn advocaat Bénédicte Ficq op X. Daarmee gaat de 45-jarig Römer akkoord met de maand gevangenisstraf die hij uit moet zitten.

17 minuten geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigde hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

42 minuten geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

49 minuten geleden
Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

1 uur geleden
Racismecoördinator: politie-ervaringen van mensen serieus nemen

DEN HAAG (ANP) - De ervaringen van mensen met de politie moeten serieus genomen worden, en daarom pleit de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh voor vervolgonderzoek. Dat zegt een woordvoerster namens Baldewsingh in reactie op de Veiligheidsmonitor 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat deed voor het eerst onderzoek naar de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormden voor een politiecontrole.

1 uur geleden
ISO: denk over tegemoetkoming voor discriminatie studenten

UTRECHT (ANP) - De overheid moet onderzoeken of studenten die slachtoffer zijn geworden van discriminatie bij de controle op mogelijke fraude een tegemoetkoming kunnen krijgen. "Dit had namelijk nooit mogen gebeuren. Het kan niet zo zijn dat je migratieachtergrond of leeftijd bepalen of je wel of niet wordt gecontroleerd", zegt voorzitter Demi Janssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

1 uur geleden