Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 7 maanden cel tegen eigenaar dodelijke klaphamer

OM eist 7 maanden cel tegen eigenaar dodelijke klaphamer

ALMELO (ANP) - Tegen een man uit Haaksbergen, die voor de rechtbank in Almelo terechtstaat voor een dodelijk incident met een klaphamer, is vrijdag een celstraf van zeven maanden geëist. Bij het incident op oudejaarsdag vorig jaar kwam de 12-jarige Bram om het leven. De eigenaar van de klaphamer Sebastiaan O. (38) is dood door schuld ten laste gelegd.

De officier van justitie verwijt O. grove onvoorzichtigheid. Bovendien heeft O. de regels overtreden door een te grote concentratie van een verboden explosief poeder in zijn schuur te bewaren.

Tegen het einde van de ochtend op 31 december 2021 sloeg O. op een mengsel van kaliumchloraat en zwavel. Die spatte bij de explosie uiteen tijdens het vuurwerkfeestje op de Albert Cuyplaan in Haaksbergen, waardoor de jonge toeschouwer Bram dodelijk in de borst werd getroffen door rondvliegende stukjes metaal. Een 11-jarig vriendje liep blijvende verwondingen op aan zijn benen.

Vuurwerkverbod

"Er gold een landelijk vuurwerkverbod om de zorg te ontlasten. Tegen deze gedachte is niet te bevatten dat verdachte op zoek ging naar een alternatief", zei de officier.

O. kocht de klaphamer bij een particulier die het mechanisme zelf had gemaakt. "Het was roestig staal en gammel laswerk. Dat de verdachte de klaphamer er degelijk uit vond zien, valt naar de mening van het Openbaar Ministerie niet te begrijpen."

Onzorgvuldigheid

Tijdens de klap kwam de klaphamer van de grond, bleek tijdens de zitting. De kinderen stonden niet op geruime afstand van de explosie, in de visie van het OM. O. gebruikte voor de klap ongeveer 20 gram van het explosieve poeder. "Het moet een enorme kracht geweest zijn", concludeert de officier uit de scherven.

"Het OM komt tot de conclusie dat er sprake is van grove schuld. Er is sprake van een opeenstapeling van fouten en onnadenkendheden. Hier mocht een hoge mate van zorgvuldigheid worden verlangd."

Strafbeschikking

De verkoper van de klaphamer wordt later strafrechtelijk vervolgd voor zowel het verkopen van het zelfgemaakte mechanisme als het bijbehorende klaphamerpoeder, maakte de officier bekend. Of dat zal leiden tot een rechtszaak is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder van het OM. Justitie kan ook zelf een straf opleggen. Zo’n zogenoemde strafbeschikking kan bijvoorbeeld bestaan uit het opleggen van een geldboete of een taakstraf.

De rechtbank doet op 15 december uitspraak in de zaak tegen O.

Meer uit Binnenland

Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

1 uur geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

3 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

3 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

3 uur geleden
Nederlandse songfestivalinzending wordt bekend

HILVERSUM (ANP) - De AVROTROS maakt maandag bekend wie er volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

3 uur geleden
Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

5 uur geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

6 uur geleden