Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 7 jaar cel en tbs tegen verdachte fataal ongeval A59

OM eist 7 jaar cel en tbs tegen verdachte fataal ongeval A59

BREDA (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag zeven jaar cel en tbs met dwang geëist tegen de 33-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij op vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle. Door het ongeluk kwamen vier gezinsleden uit Raamsdonksveer om het leven. Het OM beschuldigt Thomas de G. uit Zevenbergschen Hoek van doodslag.

De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en hun vader en moeder van 46 jaar oud. Zij wilden een vrachtwagen inhalen, toen De G. hard achterop hen botste. Omstanders probeerden de bestuurster, die aanvankelijk nog leefde, uit de brandende auto te halen. Ook de verdachte probeerde te helpen, maar de deuren gingen niet meer open.

De G. zelf raakte lichtgewond. Hij zei dat hij bij een vriend op bezoek was geweest en in totaal negen à tien biertjes op had. Met zijn mobiele telefoon filmde hij de rit. Die hij zich niet kon herinneren, op de botsing na, beweerde hij. Vlak voor het ongeluk reed De G. volgens de officier van justitie 254 kilometer per uur. De laatste seconde remde hij flink, waardoor de botssnelheid ongeveer 205 kilometer per uur was.

Filmpjes

"Zijn Seat kon werkelijk niet harder", zei de officier van justitie. Hij noemde het "een welbewuste actie". Op De G.'s toestel zouden nog veel meer filmpjes staan waarop te zien is dat hij ernstige verkeersovertredingen begaat. Volgens het OM is hij al eerder veroordeeld voor rijden onder invloed. Ook raakte hij zijn rijbewijs al eens kwijt.

Er waren dinsdag erg veel nabestaanden aanwezig in de rechtbank. "Betekent een mensenleven zo weinig voor je dat je er meteen vier tegelijk pakt?" zei een van hen. De G. raakte meerdere keren geëmotioneerd. "Ik vind het verschrikkelijk hoe ze zich voelen", zei hij over de nabestaanden. "Dit had nooit gemogen."

Persoonlijkheidsstoornis

Zijn advocaat zei dat De G. werd verrast toen de auto de vrachtwagen ging inhalen. Ook zou hij met het remmen een aanrijding hebben willen voorkomen. Hij vindt dat er geen sprake is van doodslag.

Volgens deskundigen heeft de verdachte een persoonlijkheidsstoornis en heeft hij intensieve behandeling nodig. De G. vindt dat hij geen alcoholverslaving heeft, "maar zijn vader en ex-vriendin denken daar anders over", aldus het OM. Zij eiste ook nog een rijontzegging van tien jaar. "Hij heeft zich volstrekt niet bekommerd om het leven van anderen. Door zijn rijgedrag is een heel gezin weggerukt uit het leven."

Uitspraak

De uitspraak is op 19 december.

Meer uit Binnenland

Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

2 minuten geleden
Winsum neemt afscheid van omgebracht meisje

WINSUM (ANP) - De inwoners van het Groningse dorp Winsum nemen zaterdag afscheid van een 17-jarig meisje, dat vorige week om het leven werd gebracht. Haar ex-vriend van 19 jaar is daarvoor gearresteerd. De uitvaart is in sporthal De Tirrel in het dorp. De begrafenis is in besloten kring.

3 minuten geleden
Automobilist omgekomen door aanrijding op A27 bij Almere

ALMERE (ANP) - Een automobilist is vrijdagavond om het leven gekomen door een ongeluk op de A27 ter hoogte van Almere. Het dodelijke ongeval werd voorafgegaan door een aanrijding tussen de auto van het slachtoffer en een vrachtwagen. De automobilist is daarop uitgestapt en werd toen vermoedelijk aangereden door een andere passerende vrachtwagen, meldt de politie.

4 uur geleden
Nederlandse militairen aangehouden door Hezbollah in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Drie leden van het defensieteam dat momenteel de Nederlandse ambassade in Beiroet ondersteunt, zijn aangehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De militairen zijn inmiddels via het Libanese leger teruggekeerd op de ambassade en maken het goed.

5 uur geleden
Honderden bij afscheidsdienst doodgeschoten rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Op het afscheid in Amsterdam-Zuidoost van de doodgeschoten rapper Bigidagoe zijn vrijdagavond zes- à zevenhonderd mensen afgekomen. Dat laat de uitvaartplanner en organisator van de afscheidsbijeenkomst weten. "Het was emotioneel en zoals verwacht erg druk."

6 uur geleden
Nog meer gedupeerden melden zich bij meldpunt Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 8500 bezitters van een Babboe-bakfiets hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is zo'n 2200 meer dan afgelopen zondag, toen er nog ongeveer 6300 claims lagen bij het door advocatenkantoor Birkway gelanceerde meldpunt. Birkway heeft inmiddels ook een Engelstalige site gelanceerd voor niet-Nederlandse gedupeerden. Enkele honderden buitenlandse Babboe-bakfietsers hebben zich al gemeld, stelt het advocatenkantoor.

8 uur geleden
Luchtalarm maakt na 2025 plaats voor NL-Alert op mobiele telefoon

DEN HAAG (ANP) - Het luchtalarm om de bevolking te waarschuwen voor calamiteiten wordt volgend jaar afgeschaft en vervangen door NL-Alert, een melding die via de mobiele telefoon binnenkomt. Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft dat besloten. Ze schrijft in een Kamerbrief dat het landelijk systeem met de sirenes, die elke eerste maandag van de maand worden getest, weinig voordelen biedt en nauwelijks grote successen had. Ook is de dekking van deze alarmering veel lager dan die van NL-Alert.

9 uur geleden