
OM eist 60 uur werkstraf tegen agent die in politiesysteem zocht
DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag zestig uur werkstraf geëist tegen agent Bilal A. voor computervredebreuk. De Haagse agent zou een kleine dertig keer onbevoegd informatie hebben opgevraagd in de politiesystemen. Hij zocht op kentekens, telefoonnummers en BSN-nummers, ook buiten de regio waar hij werkte. De meeste bevragingen waren in de familiesfeer, bijvoorbeeld van kentekens in de straat waar zijn schoonouders wonen.
"Het politiesysteem is geen Google, en kan niet als zodanig gebruikt worden", zei de officier van justitie. Hij wil met de strafeis een "duidelijk signaal" geven. "Met het zoeken in de systemen wordt de privacy van burgers geschonden en het maakt de politie kwetsbaar voor corruptie."
A. benadrukte dinsdag in de rechtbank in Den Haag dat hij nooit ongeoorloofde bevraging in de politiesystemen heeft gedaan, ook niet die hij buiten werktijd deed. "Ik ben 24 uur per dag agent, daar ben ik heel zwart-wit in." Het gaat om zoekslagen tussen maart 2019 en mei 2020. "Ik heb veertien dienstjaren. Ik heb honderden, duizenden, misschien wel een miljoen bevragingen gedaan. Ik kan me ze echt niet meer allemaal herinneren, zeker niet als het om jaren geleden gaat."
Documentaire
De 36-jarige A. was te zien in de documentaire De Blauwe Familie uit 2022. Hierin stelden zes agenten met een migratieachtergrond aan de kaak dat ze werden gediscrimineerd, uitgesloten en gepest door politiecollega's. Eerder dit jaar werd iemand die ook in de documentaire te zien was, veroordeeld tot veertig uur voorwaardelijke werkstraf. Hij zocht voor privédoeleinden van 281 personen informatie op in politiesystemen.
De officier benoemde dat twee keer is geprobeerd de zaak buiten de rechtbank af te doen met een strafbeschikking, maar A. ging daar niet mee akkoord. "Daarom staan we nu hier voor de rechter."
Uitspraak
De rechtbank doet 15 oktober uitspraak.
Meer uit Binnenland
WINSCHOTEN (ANP) - Bij de plek in Winschoten waar de auto met Emma (8), Jeffrey (10) en hun vader (67) in het water is gevonden, leggen mensen geëmotioneerd bloemen, knuffels en kaarsen neer. Een vrouw die de vader nog kende uit haar vorige woonplaats Beerta, noemt de gebeurtenis "een klap voor de gemeente Oldambt". Ze "kon niet anders" dan nu een bos bloemen brengen.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het oorspronkelijke budget van 475 miljoen euro voor de verbouwing van het historische Binnenhof was "onrealistisch laag" in 2015. Dat oordeelt de Rekenkamer in de verantwoordingsstukken. De renovatie wordt naar verwachting nu vier keer duurder, ruim 2 miljard euro.
17 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu zeggen op korte termijn veel nieuwe zaken te beginnen over de stikstofuitstoot van "megastallen, piekbelasters en PAS-melders". Ze hadden landbouwminister Femke Wiersma (BBB) voorgesteld om in gesprek te gaan over "realistische oplossingen", maar kregen geen reactie. Daarom zien ze "geen andere keuze" dan nog meer juridische procedures voeren. Daarvan hebben ze er al veel gewonnen.
20 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Steeds meer Nederlandse gemeenten veroordelen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Zo spreekt Gouda woensdag van "immens menselijk leed" in het gebied. De Zuid-Hollandse stad wil dat het kabinet alles doet "om het buitensporig geweld in Gaza te stoppen en de noodhulp zo snel mogelijk op gang te brengen".
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber moet zich aan de wettelijke beslistermijn voor nareisaanvragen houden, oordeelt de Raad van State woensdag. De hoogste bestuursrechter erkent dat de PVV-minister haar best doet om efficiënter te beslissen in deze asielzaken. Dit is echter geen excuus om de beslistermijn te verlengen of om een lagere dwangsom op te leggen als de minister de termijn heeft overschreden.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het is voor de Tweede Kamer vaak moeilijk te volgen wat maatregelen die ministers nemen precies bijdragen aan het halen van kabinetsdoelen. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in zijn jaarlijkse verantwoordingsonderzoek. De controleur van de rijksoverheid spreekt van "een zoekplaatje", en tekent daarbij ook aan dat de doelstellingen van het kabinet-Schoof vaak niet duidelijk omschreven zijn.
58 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De namen van verdachten in 867 zaken zijn verkeerd geregistreerd, waardoor daders mogelijk hun straf kunnen ontlopen of onschuldige burgers worden veroordeeld. Dat meldt de Algemene Rekenkamer in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek, op basis van cijfers van de Justitiële Informatiedienst (Justid).
1 uur geleden