Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 4 jaar cel voor afpersen meisjes om naaktbeelden

OM eist 4 jaar cel voor afpersen meisjes om naaktbeelden

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van vier jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 26-jarige man uit het Zuid-Hollandse dorp Piershil die minderjarige meisjes dwong om naaktfoto's en video's te maken en aan hem te sturen.

De man benaderde zijn slachtoffers via Snapchat, waarop hij de schuilnaam Lars van Dijk gebruikte. In totaal deden 21 slachtoffers aangifte van afpersing of een poging daartoe. In werkelijkheid zullen er meer dan 21 slachtoffers zijn, erkent de verdachte. Ter vergelijking: in de grotere sextortionzaak in Breda, met in totaal 171 slachtoffers, hebben 26 meisjes aangifte gedaan.

De verdachte vertelde woensdag in de rechtbank in Rotterdam dat hij tot 2022 vier jaar lang pubermeisjes van 12 tot 16 jaar onder druk zette door hun foto’s van Instagram af te halen en die te bewerken zodat het een naaktfoto leek. Vervolgens dreigde hij die gemanipuleerde foto’s te verspreiden op internet, tenzij ze hem échte naaktbeelden zouden sturen en steeds meer. Een 15-jarig slachtoffer stuurde hem in drie maanden tijd wel dertig naaktfoto’s en video’s waarop ze seksuele handelingen verrichtte, op zijn commando.

Grove taal

"Ik heb het gedaan om mijn eigen lusten te bevredigen", erkende Jacobus van der V. in de rechtbank. "Het wond me op." De verdachte gebruikte grove taal om zijn slachtoffers af te persen. "En straks niet huilen als je als slet wordt aangewezen op school", stuurde hij onder meer. Aan een meisje van 14 schreef hij: "Ik ga net zo lang door tot je hele leven en toekomst verneukt is."

In een aantal gevallen stuurde hij daadwerkelijk naaktfoto’s door naar vrienden en vriendinnen van het slachtoffer. Die foto’s belandden daardoor op middelbare scholen van de slachtoffers. "Dat is sociaal dodelijk. Er zijn meisjes bij die mentaal aan de afgrond zijn geraakt", zei de rechter. "Dat besef ik me heel goed", antwoordde de verdachte.

Paniek

"Je loopt op school en ineens word je uitgelachen", vertelde een van de meisjes over de desastreuze gevolgen. "Ik ben uitgelachen, nageroepen en voelde me op straat aangekeken. Ik durfde geen boodschappen meer te doen en in een restaurant of winkel kon ik in huilen uitbarsten door een golf van paniek."

Naast de celstraf eist het OM dat de verdachte zich laat behandelen. Ook eist het OM een contactverbod met de slachtoffers. De verdediging pleitte voor een lagere celstraf, omdat Van der V. verminderd toerekeningsvatbaar is.

De rechtbank doet op 23 augustus uitspraak.

Meer uit Binnenland

Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

4 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

6 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

6 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

6 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

9 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

9 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

12 uur geleden