Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OM eist 4 jaar cel voor afpersen meisjes om naaktbeelden

OM eist 4 jaar cel voor afpersen meisjes om naaktbeelden

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van vier jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 26-jarige man uit het Zuid-Hollandse dorp Piershil die minderjarige meisjes dwong om naaktfoto's en video's te maken en aan hem te sturen.

De man benaderde zijn slachtoffers via Snapchat, waarop hij de schuilnaam Lars van Dijk gebruikte. In totaal deden 21 slachtoffers aangifte van afpersing of een poging daartoe. In werkelijkheid zullen er meer dan 21 slachtoffers zijn, erkent de verdachte. Ter vergelijking: in de grotere sextortionzaak in Breda, met in totaal 171 slachtoffers, hebben 26 meisjes aangifte gedaan.

De verdachte vertelde woensdag in de rechtbank in Rotterdam dat hij tot 2022 vier jaar lang pubermeisjes van 12 tot 16 jaar onder druk zette door hun foto’s van Instagram af te halen en die te bewerken zodat het een naaktfoto leek. Vervolgens dreigde hij die gemanipuleerde foto’s te verspreiden op internet, tenzij ze hem échte naaktbeelden zouden sturen en steeds meer. Een 15-jarig slachtoffer stuurde hem in drie maanden tijd wel dertig naaktfoto’s en video’s waarop ze seksuele handelingen verrichtte, op zijn commando.

Grove taal

"Ik heb het gedaan om mijn eigen lusten te bevredigen", erkende Jacobus van der V. in de rechtbank. "Het wond me op." De verdachte gebruikte grove taal om zijn slachtoffers af te persen. "En straks niet huilen als je als slet wordt aangewezen op school", stuurde hij onder meer. Aan een meisje van 14 schreef hij: "Ik ga net zo lang door tot je hele leven en toekomst verneukt is."

In een aantal gevallen stuurde hij daadwerkelijk naaktfoto’s door naar vrienden en vriendinnen van het slachtoffer. Die foto’s belandden daardoor op middelbare scholen van de slachtoffers. "Dat is sociaal dodelijk. Er zijn meisjes bij die mentaal aan de afgrond zijn geraakt", zei de rechter. "Dat besef ik me heel goed", antwoordde de verdachte.

Paniek

"Je loopt op school en ineens word je uitgelachen", vertelde een van de meisjes over de desastreuze gevolgen. "Ik ben uitgelachen, nageroepen en voelde me op straat aangekeken. Ik durfde geen boodschappen meer te doen en in een restaurant of winkel kon ik in huilen uitbarsten door een golf van paniek."

Naast de celstraf eist het OM dat de verdachte zich laat behandelen. Ook eist het OM een contactverbod met de slachtoffers. De verdediging pleitte voor een lagere celstraf, omdat Van der V. verminderd toerekeningsvatbaar is.

De rechtbank doet op 23 augustus uitspraak.

Meer uit Binnenland

Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over de deelname, geplaatst voor de finale. Daarnaast zijn ook landen als Letland, Oostenrijk en Noorwegen door.

2 uur geleden
Drie aanhoudingen bij pro-Palestijns protest in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond bij de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam drie mensen opgepakt. Zij zijn aangehouden om belediging en opruiing, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

3 uur geleden
ME voert charge uit bij protest op Spui in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De mobiele eenheid (ME) heeft donderdagavond een kleine charge uitgevoerd op het Spui in Amsterdam toen een groepje demonstranten de doorgang van een politievoertuig verhinderde. Daarbij deelden politiemensen enkele rake klappen uit aan betogers, zo is te zien op beelden van de Amsterdamse zender AT5. Er waren ook andere korte confrontaties tussen de ME en de demonstranten.

4 uur geleden
Demonstranten hebben Roeterseilandcampus verlaten en lopen mars

AMSTERDAM (ANP) - De paar duizend betogers die donderdagavond demonstreerden op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben het terrein van de universiteit verlaten. Ze lopen in een mars door de stad. Waar ze naartoe lopen, is niet bekend.

5 uur geleden
Halsema vindt optreden van politie tegen betogers niet te hard

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt niet dat de politie in de hoofdstad te hard heeft ingegrepen bij de pro-Palestijnse demonstraties. "Er is geweld gebruikt na talloze waarschuwingen om te vertrekken", zei ze in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

5 uur geleden
Veel agenten aanwezig bij Roeterseilandcampus Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft de pro-Palestijnse actiegroep Amsterdam Student Encampment een demonstratie aangekondigd tegen het "besluit van de universiteit om hun eigen studenten wreed te behandelen". Ook de Mobiele Eenheid van de politie is aanwezig.

7 uur geleden
Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast. Enkele arrestanten zullen ook worden voorgeleid en blijven dan dus langer in voorarrest, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

10 uur geleden